Bursa Çimento'ya İkinci Fırın Tepkisi
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, yakın zamanda yaşanan kazalarla Bursa kamuoyunda güvenlik ve sağlık tedirginliği yaşanmasına neden Bursa Çimento’ya 2’inci fırını yapması için izin verilmesine tepki gösterdi.
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, yakın zamanda yaşanan kazalarla Bursa kamuoyunda güvenlik ve sağlık tedirginliği yaşanmasına neden Bursa Çimento'ya 2'inci fırını yapması için izin verilmesine tepki gösterdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin cevaplaması talebiyle yazılı soru önergesi veren CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Kestel'de kurulu Bursa Çimento fabrikasında yakın zamanda yaşanan ve Bursa'da tedirginlik yaşatan kazalara dikkat çekti.
Bursa Çimento'da atık yakma sırasında bütün şehri saran bir gaz kokusu ile karşı karşıya kalındığını hatırlatan Demiröz, şunları söyledi:
"Hakim rüzgar yönünün şehre doğru esmesi sebebiyle gaz bütün şehri sardı ve okulların, bazı işyerlerinin tatil edilmesine sebep oldu. Bu olayın üzerinden 2 hafta geçtikten sonra yine Bursa Çimento'nun atıkları depoladığı alanda yangın çıktı ve orada yanan tehlikeli atıklardan çıkan emisyonlar saatlerce havaya karıştı. Bursa Çimento'ya ait bu tesiste yaşanan olumsuzluklara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından işletmeye 2. fırını yapmak ve kapasite artışı için izin verildiği, ÇED onaylandığı bazı basın yayın organlarında yer aldı."
BURSA ÇİMENTO'YA CEZAYI NE İÇİN KESTİNİZ?
Kent içerisinde kalan Bursa Çimento'ya ilişkin gerek Kestel, gerekse Bursa genelinde uzun süredir tedirginlik yaşanmasına karşın firmaya 2'inci fırını yapması için onay verildiğini kaydeden İlhan Demiröz, önergesinde şu sorulara yer verdi: "Bursa şehir merkezini içine alan Bursa Çimento'ya 2'inci fırını yapmak ve kapasite artırımı için izin verilmiş midir? Bunca olumsuzluğa rağmen 2'inci bir fırına onay vermek ne kadar doğru? Bursa İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Bursa Çimento'ya 510 bin TL ceza verildiği basında yer aldı. Bu ceza ne için kesildi? Bursa Çimento'da atık yakma sırasında yaşanan olaylar, atıkların kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde tesislere kabul edildiği anlamına gelmez mi? Ülkemizin çeşitli bölgelerindeki firmalarda arıtma çamuru olarak kodlanıp tesislerde bertaraf edilmek istenen başka maddeler söz konusu mu? Ulusal atık taşıma sırasında bertaraf edilmek üzere gönderilen atıkların doğru kodlanıp kodlanmadığını kontrol ediyor musunuz? Bunun denetimini hangi yollarla yapıyorsunuz?" - BURSA