Haberler

Bursa'da 12 Eylül İşkencesi Davasına Devam Edildi

Abone Ol

Bursa'da 12 Eylül darbesinin ardından 11 yıl tutuklu kalan ve 1988 yılında Bursa'daki cezaevinde işkence gördüğünü iddia eden 63 yaşındaki Sait Özdemir'in suç duyurusunun ardından açılan davaya bugün devam edildi.12 Eylül 1980 askeri darbesinde.

Bursa'da 12 Eylül darbesinin ardından 11 yıl tutuklu kalan ve 1988 yılında Bursa'daki cezaevinde işkence gördüğünü iddia eden 63 yaşındaki Sait Özdemir'in suç duyurusunun ardından açılan davaya bugün devam edildi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinde. Ordu'nun Aybastı İlçesi'nde ilkokul müdürü olarak görev yaparken askerler tarafından gözaltına alınan Sait Özdemir, sonraki 11 yıl içerisinde birçok cezaevinde tutuklu kaldı. Cezaevlerinde işkence ve insanlık dışı muamele gördüğünü ve bu nedenle cilt kanserine yakalandığını söyleyen Özdemir, geçen mart ayında, sorumluların cezalandırılması için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Savcının soruşturmasını tamamlamasının ardından 1988 yılında Bursa Özel Tip Cezaevi'nde görevli olan başgardiyanı ve şu anda İmralı Cezaevi'nde başgardiyanlık görevini yürüten Ş.Ü., cezaevi müdürleri R.Ç., N.B. ve idari yöneticiler Z.B. ile G.Y. hakkında 'işkence' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Duruşma öncesi Adliye Sarayı önünde basın mensuplarına açıklama yapan Sait Özdemir, duruşmanın bir başka darbenin yapıldığı 12 Mart günü devam etmesinin ilginç bir tesadüf olduğunu söyledi. Özdemir, "Bu dava, 12 Eylül karanlığına bir kibrit yakmaktan ibarettir. Şimdi bu umutları çoğaltma zamanıdır. Umutluyum. O pırıltıyı görüyorum ama bu top yekun ayağa kalkmakla olacaktır" dedi.

Basın açıklamasında söz alan Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, haksızlığa ve işkenceye uğrayan insanların peşinde olduklarını dile getirdi. Demiröz, şunları söyledi:

"Ben burada, Bursa Barosu Başkanı olarak değil, o dönemde avukatlık yapan, acı çeken insanların ardında koşan bir insan olarak buradayım. Bu insanlık suçunu iddianameye dönüştüren ve bu iddianameyi kabul ederek davaya dönüştüren savcı ve hakimleri kutluyorum. Sadece işkence yapanlar değil yaptıranlar da keşke bu davada olabilseydi. 12 Eylül, ne o apoletleri düşmüş iki ihtiyardan ne de Sait arkadaşımıza işkence yapmış iki gardiyandan ibarettir. Ama çok özel bir değeri var bu davanın. Bu dava zannediyorum ki Türkiye'de tek. Diğer başvuruların da savcılarımız tarafından aynı cesaretle iddianameye dönüştürülmesini ve mahkemelerce kabul edilmesini diliyorum Umarım ülkemiz bir daha darbeler, işkenceler acılar görmez."

DURUŞMADA TANIK, İŞKENCEYİ ANLATTI

Sanıkların tutuksuz yargılandığı duruşmaya dönemim Bursa Özel Tip Cezaevi 2. Müdürü N.B. katıldı. İlk kez hakim önüne çıktığını söyleyen N.B., işkence yaptığı suçlamasını reddetti. N.B. savunmasında şunları söyledi:

"Cezaevinde sağ-sol görüşlü 350 mahkum bulunuyordu. Genel arama esnasında sol görüşlülerin koğuşunda tünel ortaya çıkartıldı. İkinci tünel olduğu ihbarını aldık. Jandarma tarafından ikinci operasyon düzenlendi. Mahkumlar koğuşlarından çıkarıldı. Operasyon sonucunda ikinci tünel bulundu. 105 kişi hakkında disiplin cezası verildi. Bu kişilerin arasında Sait Özdemir de vardı. Operasyon kararı üstlerimiz tarafından alındı. Ben işkence etmedim. Sadece görevimi yaptım. Hakkımda soruşturma dahi açılmamıştır. Beraatıma ve duruşmalardan vareste tutulmamı talep ediyorum."

Tanık sıfatıyla ifade veren Sabri Çamur, o zaman cezaevinde bulunduğunu belirterek, koğuşlarda arama yapacakları zaman yaz sıcağında akşama kadar güneşin altında bekletildiklerini söyledi. Çamur, "İlk tüneli kazan 11 kişinden suçunu itiraf edenlerden biriyim. 15 gün hücre hapsine çarptırıldım. Ayrıca, yargılanıp ceza aldım. Biz hücre hapsini çekerden cezaevinde ikinci tünel ihbarı üzerine arama yapıldı. Bu sırada mahkumları döve döve dışarıya çıkardılar. Yaralıları revire yatırdılar. Sait Özdemir'in eli kesilmiş, ayağı sarılı, yüzü morarmış bir şekilde revirde gördüm. Bazı mahkumları hastaneye sevk ettiler. Sait bey gitti mi bilmiyorum" dedi.

Duruşmada şikayetçi Sait Özdemir, kendisine işkence yapmakla suçladığı sanıkların cezalandırılmasını istedi. Özdemir cezaevindeki tünel olayına kendisinin karışmadığını bu suçtan dolayı ceza almadığını sözlerine ekledi.

Duruşma, eksik evrakın beklenmesi, tanıkların dinlenmesi için ertelendi. - Bursa / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

sait özdemir Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title