Bursa'da 33 Sanıklı Gezi Olayları Davası Başladı
Bursa'da, Gezi parkı olaylarına destek amacıyla düzenlenen gösterilerde, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan, aralarında 3 avukatın da bulunduğu 33 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı.
Bursa'da, Gezi parkı olaylarına destek amacıyla düzenlenen gösterilerde, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan, aralarında 3 avukatın da bulunduğu 33 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı.
İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmesine karşı çıkanların başlattığı eyleme destek amacıyla düzenlenen gösterilerde, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin ve avukat eşi Kemal Özgür Yetkin ile Bursa Barosu avukatlarından Birkan Özey, Büro-İş Bursa Şube Başkanı Sürmeli Selçuk Söğüt, Kimya Mühendisleri Odası Eski Başkanı Ali Uluşahin ve eski Eğitim-Sen Şube Başkanı Hasan Özaydın'ın da bulunduğu toplam 33 sanığın Bursa 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Bu dava Bursa'da gezi gösterileriyle ilgili başlayan 5'inci dava oldu.
14 sanığın katıldığı ilk duruşmaya sanıklardan 3'ünün avukat olması nedeniyle, onlara destek içinh gelen avukatlar salonu doldordu. 73 avukatın katıldığı davada ÇHD İstanbul Şubesi Yöneticisi Avukat Günay Dağ da gözlemci olarak bulundu.
Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan sanıklar adına konuşan ve kendisi de sanık olan ÇHD Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin, Gezi eylemlerinden sonra başlayan sürecin baskılarla devam ettiğini iddia etti. Yetkin, "Bu davada sivil toplum örgütleri başkanları yargılanıyor. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ettiğimiz gerekçesiyle yargılanıyoruz. Aslında burada yargılanan bizler değil, Gezi direnişi yargılanıyor. Bu ülkede toprağını, vatanını seven ve bu uğurda baskıya karşı mücadele edenler yargılanıyor. Biz de sivil toplum kuruluşları olarak bu davalarda yargılanmaktan gurur duyuyoruz. Bizi bu davalarla yıldıramazlar. Biz ülkemize sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.
Mahkemede savunmasını yapan Avukat Birkan Özey de, davaya konu olan yürüyüşü İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde 150 avukatın yaka paça gözaltına alınması üzerine tepki olarak gerçekleştirdiklerini ifade ederek, savunmasını şöyle sürdürdü:
"Sizin vicdanınıza sesleniyorum. Sizin bir hakim arkadaşınız gözaltına alınsa siz ona tepki olarak yürüyüş düzelemez miydiniz? Bu davalar korku iklimi oluşturulmak için açılmıştır. Evet ben o dönemde 30 günde 50'den fazla eyleme katıldım ve hepsinde en ön saflarda yer aldım".
Duruşmaya katılan diğer sanıklarda suçun unsurlarının oluşmadığını ifade ederek, beraatlerini istediler.
Duruşma diğer sanık ifadelerinin alınması için ertelendi. - Bursa