Bursa'da 500 Milyon Dolarlık Fuar Kapılarını Açtı
BURSA Metal İşleme Teknolojileri Fuarı'nın açılışında konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Yaklaşık 500 milyon dolarlık bir zirve bu.
BURSA Metal İşleme Teknolojileri Fuarı'nın açılışında konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Yaklaşık 500 milyon dolarlık bir zirve bu. Türkiye'nin en önemli üreticileri, ithalatçıları, dünyanın ve ülkemizin en iyi markaları, imalat endüstrisinin en önemli firmaları şu anda Bursa'da Endüstri Zirvesi çatısı altında toplandı" dedi.
Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı; Kalıp Avrasya; İş ve İşçi Güvenliği, Sağlığı ve Ekipmanları Fuarı ile Otomasyon Fuarı, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Bursa Endüstri Zirvesi'nde bugün açıldı. 4 Aralık tarihine kadar ziyaretçi kabul edecek fuarın açılışında konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Yaklaşık 500 milyon dolarlık bir zirve bu. Türkiye'nin en önemli üreticileri, ithalatçıları, dünyanın ve ülkemizin en iyi markaları, imalat endüstrisinin en önemli firmaları şu anda Bursa'da Endüstri Zirvesi çatısı altında toplandı. Fuara bu yıl 48 ülkeden 512 firma ve firma temsilcilisi katılıyor. BTSO tarafından düzenlenen Ticari Safari Projesi ile de farklı ülkelerden 250 sektör profesyoneli Bursalı firmalarla bir araya gelecek. Fuarda ilk kez görücüye çıkan makineler de var. Bursa Endüstri Zirvesi, 40 bin metrekarede düzenlenen dev bir sektör buluşması haline gelmiş durumda. Makine satışlarına yapacağı etki ile hem Bursa hem de ülke ekonomisine ve ihracatına büyük katkı sağlayacak" dedi.
'MAKİNENİN POZİTİF AYRIMCILIKLA DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"
Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, makine teknolojisinin pozitif ayrımcılıkla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Özkayan, "Sektörün en önemli özelliği makineyle birlikte teknolojiyi de üretiyor olmasıdır. Makine, Türkiye ihracatında yüzde 10'luk yere sahip. Makineciler geleceğin teknolojilerini üreten şirketleri olacaktır. Bursa'da birçok örneği var. Ciddi yatırım yapan firmalarımız bulunuyor. Teknolojiye geçiş makinecilerden başladı. Çünkü bu alt yapıya sahibiz. Ar-Ge merkezlerimiz, mühendislerimiz, tecrübemiz var. Yatırımlarımız da buna müsait. Dolayısıyla Türkiye'nin ihtiyacı olan yüksek teknolojinin üretimi yine makine sektöründen geçecektir" ifadelerini kullandı.
'HEDEF 100 MİLYAR DOLAR'
Fuarda konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Makine Konseyi Başkanı Hüseyin Durmaz, "2015 yılında 15 milyar dolar makine ihracatımız var. Asıl hedef yüzde 20'dir. 2023 hedeflerinde 500 milyar dolara kilitlenmişken, makinenin 100 milyar dolarlık hedefi asla hayal değildir. Maalesef dünyadaki kriz, coğrafyamızdaki üzücü olaylar ihracatımızın akmasına engel olmuştur. Fakat 2002 yılından bu yana ülkemizin makine ihracatı her yıl çift hanelidir. Yüzde 10'un üzerindedir. Avrupa'nın 6'ncı büyük makine üreticisi konumundayız" diye konuştu.
- Bursa