Bursa'da Termik Santrale Tepki İçin Önce Konser Sonra Panel
Bursa'da, DOSAB'a kurulması planlanan kömürle çalışacak termik santrale tepki göstermek amacıyla Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi tarafından konser ve panel düzenlendi.
Bursa'da, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ne (DOSAB) kurulması planlanan kömürle çalışacak termik santrale tepki göstermek amacıyla Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi tarafından konser ve panel düzenlendi. Panelde konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, termik santrallerin etkisinin 100 kilometreye kadar ulaşabildiğine dikkat çekerek, "Kömürlü termik santraller insan sağlığı açısından baş belasıdır. Eğer bir insan termik santralin olduğu bölgede yaşıyorsa çocuklarda astım, yetişkinlerde ise akciğer kanseri riski büyük ölçüde artmaktadır. Ayrıca bu tesislerde çalışanlarda da genetik ve üreme problemleri sıkça görülmektedir" dedi.
Bursa'da kurulması tartışmalara neden olan DOSAB Termik Santrali Nilüfer'de masaya yatırıldı. Nilüfer Kent Konseyi tarafından 3 Fidan Parkı'nda düzenlenen panelle, ABD'nin New York kentinde düzenlenecek 'BM İklim Değişikliği Zirvesi' öncesi Bursa DOSAB'ta kurulması planlanan kömürlü termik santralin, insan ve çevre üzerindeki etkileri tartışıldı. Panele dinleyici olarak Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey de katıldı.
ÖNCE KONSER SONRA PANEL
Panel öncesi Praksis Grubu konser vererek, geceye katılanlara keyifli anlar yaşattı. Konserde termik santrallere karşı grup şarkılarla mesaj verirken, izleyenler de onlara eşlik etti.
Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay'ın moderatörlüğünde başlayan panelde konuşan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Dr. Efsun Dindar bu tür projelerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun çok önemli olduğunu vurgulayarak, " Türkiye'de ÇED raporu resmi bir prosedür olarak değerlendiriliyor. İlgili bakanlığa sunulan ÇED raporlarının yüzde 97'si kabul ediliyor. DOSAB'da ÇED süreci devam ediyor. ÇED raporlarında halkın raporları çok önemlidir. OSB bölgesi olduğu için burada halkın katılımı yönetmeliklerce bakanlık inisiyatifindedir. Burada maalesef halkın katıldığı bir toplantı yapılmamıştır. Bu proje domino etkisi yapabilir. Termik santrallerde çevresel etkilerin en büyüğü hava kirliliği daha sonra sera gazı emisyonları, su, toprak kirlilikleri ve küresel ısınma ile iklim değişikliği olarak görülmektedir" dedi.
'KÖMÜRLÜ SANTRALLER SAĞLIĞIN BAŞ BELASI'
Bursa Tabip Odası Temsilcisi Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala ise termik santrallerin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi.
Termik santrallerin etkisinin yüz kilometreye kadar ulaşabildiğine dikkat çeken Pala, "Kömürlü termik santraller insan sağlığı açısından baş belasıdır. Eğer bir insan termik santralin olduğu bölgede yaşıyorsa çocuklarda astım, yetişkinlerde ise akciğer kanseri riski büyük ölçüde artmaktadır. Ayrıca bu tesislerde çalışanlarda da genetik ve üreme problemleri sıkça görülmektedir. Türkiye'de bir yılda trafik kazasında 4 bin kişi ölüyor. Trafik, Türkiye'de en büyük sorun iken, bir yılda kömürlü termik santralinin etkilerinden dolayı 7 bin 900 kişi hayatını kaybediyor. Bursa, kanser ölümlerinin en yüksek olduğu illerden bir tanesi. Sanayi şehri olan Bursa'da bir de termik santraller baş belası olursa, birileri kar elde edecek derken, çoğu masum insan da hayatını kaybedecek" diye konuştu.
'BURSA'NIN GÖBEĞİNDE OLMASI YANLIŞ'
TMMOB Bursa İKK Sekreteri Remzi Çınar, kurum olarak termik santrallere her zaman karşı olduklarını belirterek, "DOSAB da sanayici doğalgaz ile ürettiği buharı kömürle üretmek istiyor. Böylece, buhar ihtiyacını ucuz elde edecek. Yerli enerji kaynakları kullanılırken bilinçli hareket edilmesi gerekir. Bu projenin Bursa'nın göbeğinde olması son derece yanlıştır. Sanayici ucuz buhar istiyorsa, halk da temiz hava, çiftçi tarım, turizmci de kar yağmasını istiyor" diye konuştu.
Panelde ayrıca Bursa Barosu Çevre Komisyon Başkanı avukat Eralp Atabek, hukuksal süreç, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, tarımsal etkiler ve DOĞADER Başkanı Murat Demir ise termik sürecinin eylemselliği hakkında katılımcılara bilgi verdi.