Bursa´da ´Yeni Anayasa´ Paneli
Doç.Dr. Osman Can, Gazeteci-Yazar Hüseyin Gülerce Ve Prof.Dr. Mustafa Erdoğan, yeni anayasayı tartıştı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin düzenlediği panelde bir araya gelen Doç.Dr. Osman Can, Gazeteci-Yazar Hüseyin Gülerce ve Prof.Dr. Mustafa Erdoğan, yeni anayasayı tartıştı. Yeni anayasa konusunun Türkiye´nin gündemini sürekli meşgul eden bir konumda bulunduğunu vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ, düzenledikleri panelin tartışılan maddelerin halk tarafından da anlaşılması konusunda önemli rol oynayacağını söyledi.
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı´nca organize edilen ´Yeni Anayasa´ konulu panel, Tayyare Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Gazeteci-Yazar Hüseyin Gülerce´nin yaptığı, konuşmacı olarak da İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Erdoğan ile AK Parti MYK Üyesi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Osman Can´ın yer aldığı panele, çok sayıda vatandaş katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ, düzenledikleri panelin, Türkiye´de demokratik ve çoğulcu yeni bir anayasanın katılımcı süreçle hazırlanması bağlamında katkılar sağlayacağını ifade etti. Anayasanın oluşturulması anlamında önemli bir süreç yaşandığını kaydeden Başkanvekili Karadağ, tartışılan maddelerin ilk kez halk tarafından belirlenecek olmasının öne çıkan en önemli husus olduğunu söyledi. Başkanvekili Karadağ, "Düzenlediğimiz panel, ülkemizin önde gelen hukukçuları vasıtasıyla, yeni anayasanın usul ve esaslarının tüm vatandaşlarımız tarafından da anlaşılmasını mümkün kılacaktır" dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, toplumda yeni anayasa isteğinin had safhaya ulaştığını belirterek, değişiklikleri gerçekleştirmenin tam zamanı olduğunu söyledi. Son olarak 1982 yılında düzenlenen anayasanın 17 kez değiştirilmesinin yeni ve kökten bir çözümü zorunlu kıldığını ifade eden Milletvekili Şahin, "Bizler AK Partili vekiller olarak, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatları doğrultusunda yeni anayasayla ilgili çalışmalarımızı tamamlayarak konuyu milletimizin önüne getireceğiz. Bunun yanında, 2011 yılında 4 partimizin anayasa konusunda verdiği taahhütlerin de yerine getirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Panelin moderatörlüğünü yapan Gazeteci-Yazar Hüseyin Gülerce, yeni anayasa konusunu devam eden bir maça benzetti. Demokrasi adına Türkiye´de bu kadar şanslı bir dönem yaşanmadığını hatırlatan Gülerce, "12 Eylül 2010´da referandum yapıldı ve tüm engellemelere, türlü türlü oyunlara rağmen yüzde 58 oranında evet oyu çıktı. Bu sürecin tamamlanması lazım. Fırsat kaçarsa güven sarsılır ve süreç, çok büyük bir yara alır" şeklinde konuştu.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Erdoğan, Türkiye´de halkın yeni anayasa yapmakla siyasi rüştünü ispat edeceğini anlattı. Bugüne kadar yapılan anayasaların hiçbirinin toplum tarafından gerçekleştirilmediğini hatırlatan Erdoğan, "Yeni anayasa konusu, kendi geleceğimizi kendimizin oluşturması anlamında büyük önem taşıyor. İnsancıl, çoğulcu ve özgürlükçü bir anayasa için mutlaka bu adımları atmamız gerekiyor. Çalışmalar inşallah hayırlı sonuçlar verecektir" ifadelerini kullandı.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Osman Can, geçmiş anayasaların hiçbirinin topluma ait olmadığını vurgulayarak, Türkiye´nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu savundu. Halkın tercihleri dışında yapılan anayasaların mutluluk getirmediğinin defalarca görüldüğünü hatırlatan Can, "Çünkü bugüne kadar yapılan anayasalar, milletten çok belli bir ideolojiyi ayakta tutmak için kurgulanmıştı. İktidara kim gelirse gelsin, toplumun tercihlerini devre dışı bırakan bir sistemi garanti ediyordu. Egemenlik topluma aitti fakat toplum sahip olduğu egemenliği kullanmaktan acizdi. O yüzden yeni anayasaya şiddetle ihtiyacımız var" dedi.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ, AK Parti 23. Dönem Milletvekili Hayrettin Çakmak ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Enver Karakoç tarafından panelistlere İznik çinili plaket verildi.