Haberler

Bursa Kitap Fuarı Açıldı

Abone Ol

Tüyap Bursa Fuarcılık tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Bursa Kitap Fuarı törenle açıldı.

Tüyap Bursa Fuarcılık tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Bursa Kitap Fuarı törenle açıldı. Açılış törenine katılan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Kitap okumayan azar' diye ilahi bir hitap olduğunu biliyorum. 'Oku, okumayan azar' Bunun bir hikmeti vardır. Okuyan insan edepli olur, eğitimli olur" dedi.

Tüyap Bursa Fuar alanında 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleştirilen Bursa Kitap Fuarı'nda 9 gün süresince söyleşi, panel, şiir dinletisi ile birlikte 80 kültür etkinliği düzenlenecek. Aralarında İlber Ortaylı, Gülten Dayıoğlu, Can Dündar, Doğan Hızlan, İnci Enginün, Deniz Kavukçuoğlu, Hakan Bıçakçı, Doğu Yücel, Zeynep Oral, Ahmet Şık, Buket Uzuner, Yalvaç Ural, Bengi Semerci, Yekta Kopan, Hakan Akdoğan ve Üstün Dökmen gibi pek çok değerli yazar, şair ve bilim insanı fuar süresince okurlarıyla buluşacak.

Fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, fuarın açılışında siyasi kimliğinin ötesinde bir Bursalı, bir kitap dostu olarak bulunduğunu belirterek, Bursa kitap fuarına ilk kez katıldığını söyledi. Kitabın çok önemli olduğunu vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

"İnsanlarımızın kitaba karşı ilgisi başladı. Kitaplar çok güzel. Bu korsan yayın elbette emek sahiplerini çok tedirgin ediyor. Emek sahiplerine çok zarar veriyor. Yeni ihtiyaçlar var bunların da karşılanması gerekir diye düşünüyorum. İnancımızda bile 'Oku' hitabı ile başlayan bir emre muhatap olduğumuz için kitap okumanın zaruri olduğu inancındayım. Gerçekten kendi hayatıma baktığımda, lise çağlarında başlayan kitap okuma sevdası, üniversitede de devam etmişti. Yedek subaylığımda akşamları nöbete kaldığıma sadece kendim değil askerlere de kitap verip okumalarını teşvik ederdim."

"KİTAP HEDİYESİ ADETİNİ YENİDEN BAŞLATMALIYIZ"

Arınç, siyasete girince kademe kademe kitaptan uzaklaştığını, günlük meşgaleler, gazete ve televizyonun kitaptan uzak kalmasına neden olduğunu da ifade ederek şöyle devam etti:

"Kitaptan uzak kalmanın ne büyük bir sıkıntı olduğunu görüyor, bundan da büyük  üzüntü duyuyorum. Hitabetimin iyi olduğu söylenir. 'Bunun için ne gibi eğitimler aldınız' diye sorarlar. Nedeni çok kitap okumak insana iyi bir hitabet de sağlayabilir. 'Kitap okumayan azar' diye ilahi bir hitap olduğunu biliyorum. 'Oku, okumayan azar' bunun bir hikmeti vardır. Okuyan insan edepli, eğitimli olur. Hikaye ile başladım, romana geçtim, sonra denemeler ve diğer türleri okudum. Çok ağır bilimsel kitaplardan başlarsanız korkar kaçarsınız. Hoşunuza giden kitapları arka arkaya devirebilirsiniz. Bir gecede bir kitap bitirdiğimi biliyorum. Kitap hediyesi adetini yeniden başlatmalıyız. Bu alışkanlığı yeniden kazanmalıyız."

Siyasetçi olarak hatıratların çok hoşuna gittiğini de kaydeden Arınç, 'Dilinin iyidir', ancak 'Kaleminin iyi olmadığını' anlatırken şöyle devam etti:

"Hatıratlarımı yazmak istesem yapamam diye düşünüyorum. Yaşananları gazetelerde manipule etmek yerine, yaşayanların bunu kitaplarla yazması daha sağlıklı olacaktır. Yakın tarihi araştıran kitaplar benim için çok önemlidir. Gençler dil ve tarih konusunda çok istekli olmalıdır. Bu ülkenin dili ve inancı konusunda güzel kitaplar okumalı ve teşvik edilmeli. Kitaptan zarar gelmez. Bunu geneli ile ilgili konuyorum. Zarar veren kitap varsa da alıcı bulmaz. Bunların etkilediği insan sayısının da çok az olduğunu biliyorum. Kitapla el sıkışmalı, onu yanımızdan ayrımamalıyız. Büyüklerimiz her akşam 20 sayfa kitap okusun diye nasihat ederlerdi."

Tüyap Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü de, Bursa kitap fuarının 13 yıldan bu yana büyüyerek geliştiğini belirterek, 12 yılda 2,5 milyon ziyaretçi ağırladıklarını ve bu fuarda bir rekora imza atacaklarını söyledi.

KİTAP FUARI NEREDE AÇILIYORSA, ORASI KÜLTÜR BAŞKENTİ

Hürriyet Gazetesi Yayın Danışması Yazar Doğan Hızlan da, kitap fuarı açılan yerin 'kültür başkenti' olduğunu ifade ederken, şöyle konuştu:

"Gittiğim her kentte o kentin yazarlarına, kitaplarına bakarım. Bursa'ya gelmeden önce Bursa'nın göç tarihi ve Bursa mimarisini okudum. Göç tarihini okuyunca şunu anlıyorum; Bu kadar çok kitap alınması, çok kitap okuması. Ben fuarın Bursa'ya yaraştığını söylüyorum. Bir kent bir şeye sahip çıkmazsa, o yaşamaz. Bursa'da bu kadar her yıl ziyaretçinin artması bunun da göstergesi."

"SİYASETÇİLERE ÖRNEK OLSUN"

Yazar Altan Öymen de, kitap fuarlarının ülkemizde ilk 1982'den it ibaren başladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bir otelin alt katında, tıkış tıkış bir halde dolaşıyorduk. O günlerden bu günlere geldi. Bu fuarların Türkiye'nin kitapçılığa, yazarlığa ve kültür hayatına ne kadar güzel yansıdığı görüldü. Hem kitap sayısı arttı, hem de aynı zamanda kitap baskıları arttı. Bu bilgisayarla kitap okuma da yaygınlaşmasına rağmen kitap varlığını sürdürüyor. Fuarlar bir nevi birbirini anlamanın birbirine tolerans göstermenin örneği olması. Standları dolaşınca görüyoruz. Her görüşten kitaplar, yazarlar var. Kardeş kardeş insanların huzuruna çıkıyorlar, kavga da etmiyorlar. Politikacılarımıza da bu işin bu şekilde de yürüyebileceğinin gösterisini yapıyor. Bu politikacılara bir eleştiri olabilir. Ben de siyasetçi olarak kendimi de eleştiriyorum. Bu kitaplar arasındaki kardeşçe yaşamayı herkes örnek alır diye umut ediyorum."

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel başkanı Metin Celal, Bursa'nın bir kültür şehri olduğunu belirterek, bu yılki hedeflerinin 350 bin ziyaretçi olduğunu söyledi. Kağıda basılan korsan yayında çok büyük mesafeler kat edildiğini kaydeden Celal, "Bu alanda korsanı engelledik. Ancak dijital platformda bunu engelleyemiyoruz. Bu tahammül edilemez bir düzeye ulaştı. Ertuğrul GÜnay'ın 2013'de hazırladığı fikir sanat eserlerinin kopyalanması konusunda hazırladığı kanun bakanlar kurulu kararı bekliyor. Reform eylem grubunun bir düşünce ifade özgürlüğü paketi hazırladığı haberini aldık. Çok sevinmiştik. Ancak bir türlü gündeme gelmedi. Yayınlama özgürlüğü paketinin de seçimden sonraki hükümetin ilk işi olmasını umuyorum" dedi.

22 Mart'a kadar açık kalacak olan Bursa Kitap Fuarı'na giriş ücretsiz olacak. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Arınç Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title