Haberler

Bursa'nın En Büyüğü Oyak Renault

Güncelleme:
Abone Ol

BTSO tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen 'Bursa'nın en büyük 250 firması' araştırmasının sonuçları açıklandı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen 'Bursa'nın en büyük 250 firması' araştırmasının sonuçları açıklandı. Firmaların 2013 yılındaki toplam ciroları, brüt katma değerleri, öz sermaye, aktif toplamları, vergi öncesi dönem karları, ihracatları, ortalama çalışan sayıları ve üretimden satışları göz önünde bulunduruldu.

Yapılan çalışmada ciro ve ihracat oranına göre Bursa'nın en büyük firması 8 milyar 648 milyon 504 bin 838 TL ciro ile Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. oldu. Bu firmayı 7 milyar 353 milyon 114 bin 561 TL ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. ile 2 milyar 542 milyon 447 bin 227 TL ile Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. takip etti. Geçen yıla göre sıralamanın aynı olması dikkat çekti.

BTSO Hizmet Binası'nda düzenlenen toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın büyüme ve ihracat rakamlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Burkay, "Bursa'da işsiz değil de işçisizlik problemi bulunduğunu görüyoruz" dedi.

Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Burkay, çalışma için 4 bin firmaya anket gönderdiklerini 1000 firmanın bunları değerlendirmeye aldığını anlatırken şöyle konuştu:

"Anketlerimizin yüzde 85'i elektronik ortamda yapıldı. Yapılan çalışmada 17 yıldan bugüne kadar ilk 250 içerisine giren firmaların yüzde 100'ü ihracatı hayata geçirirken, şimdi bunun yüzde 87'sini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Yapısal değişimi bu ortaya koyuyor. KOBİ'lerin ciddi katkılar sağladıklarını görebiliyoruz. KOBİ'lerimizin üretim, ihracatta daha fazla yer almasını sağlayacak etkinliklerimiz de sürecek. Önümüzdeki yıldan itibaren de ilk 500 içerisine giren firmaları açıklamayı hedefliyoruz."

Burkay'ın açıkladığı anket sonrası elde edilen veriler göre, AB toparlanma ile birlikte Bursalı firmaların satış ve ihracat performanslarına olumlu etkisi oldu. 250 büyük firmanın ciro toplamı 2013 yılında 31 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörlerin toplam ciroları geçen yıla yüzde 2,4 arttı. Otomotivde cirolar 2013 yılında yüzde 11 artış ile 15 milyar dolara ulaştı. Tekstil ise 4 milyar doları geçti. Makeni, gıda, tarım ve hayvancılıkta düşüş eğilimi görülüyor.

Cirolara göre ilk 10 firma sırasıyla Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Karsan, Türk Prysmian, Korteks, Özdilek'ten oluşuyor.  Katma değer rakamı ise 2013 yılında 4,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.  Katma değer toplamlarına göre otomotiv sektörü 2 milyar doların üzerinde ilk sırada yer alırken, Tekstil, gıda ve makine sektörleri katma değer açısından önde gelen sektörler olarak değer yaratıyor. 2013 yılında 250 firma içinde en yüksek katma değer payı 39 ile otomotiv ana yan sanayi ile devam ediyor. Otomotiv sektörünü yüzde 17 ile tekstil ve hazır giyim takip ediyor. Makine ve teçhizat imalatı da yüzde 14'lük katma değer payı yaratıyor. 2013 yılı rakamsal büyüklüğü yanında cirdosal olarak en yüksek olan hizmet, eğitim ve danışmanlık, makine ve teçhizat imalatı, çimento toprak ürünleri, madencilik ve tekstil ve hazır giyim sektörler oldu.

EN FAZLA İSTİHDAM TOFAŞ'TAN

İlk 250 firmanın istihdam rakamları incelendiğinde tekstil sektöründe düşüşün ve otomotiv sektöründeki artışın dikkat çektiğini belirten Burkay, Bursa'daki 250 büyük firmanın 2013'te 125 bin kişiye istihdam sağladığını açıkladı. İbrahim Burkay, "2013 yılında en fazla istihdam sağlayan firma Tofaş Otomotiv Şirketi oldu. Oyak Renault, Bosch ve Özdilek takip etti" diye konuştu.

'REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMALIYIZ'

2013 yılı araştırma sonuçlarının sektörlerin performansının ekonomik büyüme ve mali istikrardan önemli ölçüde etkilendiğini belirten Burkay, mali risklerin daha iyi yönetilmesi gerektiğini kaydetti. Burkay, "Orta ve uzun vadeli hedef sektörlerin rekabet gücünü artıracak yapısal önlemleri almak ve uygulamak olmalıdır" dedi.

"FİRMA BATIRMAK İSTİYORSANIZ, BANKA HESABINA EL KOYARSINIZ"

Daha sonra geçilen soru cevap bölümünde bir gazetecinin 'Paralel yapı paranoyası ile Bursalı şirketlerin defterlerine el konulduğu ve şirketlerin batırılmaya çalışıldığı' yönündeki soruya Burkay, şu yanıtı verdi:

"Biz herkese eşit mesafedeyiz. Bize gelen herhangi bir talep söz konusu değil. Vergi Denetim Kurulu son 3- 4 yıldır farklı uygulamalar yapıyor. Benim de 3- 4 şirketim inceleme altında. Bu kayıt dışı mücadele ile ilgili. Türkiye Cumhuriyeti Kanunları'na göre faaliyetleri sürdürüyoruz. Firmaların 10'da 8'i inceleniyor. Bir firmayı batırmak istiyorsanız, banka hesabına el koyarsınız. Banka hesaplarına el konulmuş 1 tane firma var mı? Yok. Defter incelemekle firma batmaz. Ama; 'Sizin banka transferleriniz, banka hareketleriniz, ihracat yapmışsınızdır, ihracattan para gelmiştir, o ara bloke edilmiştir' bu sizi batırır. Böyle bir gelişme şu ana kadar duymadım. Geçmişte bunlar oldu." - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Burkay Renault Tofaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title