Haberler

Bursa'nın Göllerinde Su Seviyesi Alarm Veriyor

Güncelleme:
Abone Ol

Bursa'nın Yenişehir Ovası'na can veren 8 gölette su seviyesi yüzde 3'lere kadar düştü.

Bursa’nın Yenişehir Ovası'na can veren 8 gölette su seviyesi yüzde 3’lere kadar düştü. Balıklara yetecek kadar su kalan göletlerde incelemelerde bulunan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Önümüzdeki 3 ay boyunca kar ya da yağmur yağmazsa sulu tarım yapılması mümkün değil. Şartlar böyle giderse çok kötü bir yıl geçiririz. Sanırım daha erken yağmur duasına çıkacağız” dedi.Kentin en önemli ovalarından Yenişehir’deki göletlerin su seviyesi, tarihinin en düşük seviyelerine kadar geriledi. Göllerdeki su oranları yüzde 3’le düştü. Balıkların yaşayabilmesi için sulu tarım aylar öncesinden yasaklandı. Ovaya can veren Kavaklı Gölü'nün bir zamanlar sular altında kalan zemininde incelemelerde bulunan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, çiftçileri kara günlerin beklediğini söyledi.

Göletlerdeki su seviyesinin yüzde 3’lere düştüğünü ifade eden Aktaş, “Önümüzdeki 3 ayda da yağmur ve kar yağmazsa bu göletlerin su sıkıntısı çok büyük olur. Çiftçilerimiz mümkün değil sulu tarım yapamaz. Ayrıca arazilerde ekili olan buğdaylar geçmiş yıllara göre bu yıl yağış olmadığından dolayı çimlenmedi. Çoğu yerde çiftçilerimiz buğdayları için sulama yapmaya başladı. İnşallah yağmurlar, karlar yağar, göletler dolar. Eğer şartlar böyle giderse daha erken yağmur duasına çıkacağız. Yağmur yağmazsa mümkün değil sulu tarım yapılamaz. Bu yıl araziler boş kalacak. Zaten çiftçilerimiz bankalara borcunu ödeyemiyor. Erteleme gelince ödemişçesine seviniyor. Arazilerini 2014 yılında ekemezlerse zaten erteledikleri borçlarını ödemeleri mümkün değil. Çok kötü bir yıl geçiririz. İnşallah yağmurlar yağar da bunlar olmaz” diye konuştu.

Kavaklı Gölet’inde incelemelerde bulunan Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bulunduğumuz yerler su altındaydı. Köy muhtarı 20 Ağustos’ta göldeki vanaları kapattı. Sadece göldeki balıkların yaşayabilmesi için çok az bir su bırakıldı. Bu su seviyesi yüzde 3 bile değil. Üstelik 5 aydır da su kullanılmıyor. Şunu kullansalar bile bir haftalık su var. Kavaklılar bu vanayı şimdi açsalar su 10 günde biter. Bunun gibi bizde 8 tane gölet var. Onlarda da aynı sıkıntıyı yaşıyoruz”.

HARUN SAK

BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yenişehir Kavaklı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title