Haberler

Bursa'nın Tarihi Çınarları Geleceğe Aktarılıyor

Abone Ol

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı döneminden kalan ve kentin sembolü haline gelen çınarların gelecek kuşaklara aktarılması için harekete geçti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı döneminden kalan ve kentin sembolü haline gelen çınarların gelecek kuşaklara aktarılması için harekete geçti. Orman Bölge Müdürlüğü'yle anıt çınarların çoğaltılması yönünde anlaştıklarını ilan eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Osmanlı döneminden kalan 7 çınar ile yaşı 700'ü geçen İnkaya çınarı, her biri 100'er adet olmak üzere çoğaltılacak ve çoğaltılan çınarlar Bursa'nın dört bir tarafına dikilecek" dedi.

Anıt çınarların çoğaltılmasına ilişkin protokol, Acemler'deki başkanlık makamında yapıldı. Protokole; Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Recep Altepe, Orman Bölge Müdürlüğü adına da Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun imza koydu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, anıt ağaçları geleceğe taşıyacak tarihi protokole imza koymaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Anlaşma kapsamında Bursa'da bulunan 'İnkaya', 'Geyiklibaba', 'Ağlayan' ve 'Nostalji' gibi 8 adet tarihi çınardan çelikleme yöntemiyle örnekler alınacağını ve alınan örneklerin 'her birinden 100'er adet olmak üzere' Orman Bölge Müdürlüğü'nce 5 yıllık süre zarfında fidan haline getirileceğini belirten Başkan Altepe, 800 fidanın birkaç yıl sonra Bursa'nın dört bir tarafına dikileceğini ifade etti. Yetiştirilecek fidanların 'çelikleme yöntemi uygulanacağı için' gen itibariyle asıllarından farkının olmayacağını vurgulayan Başkan Altepe, "Bursa, tarih ve medeniyetin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Yaptığımız çalışmalarda sahip olduğumuz bu özelliklerin ortaya çıkartılması, halk tarafından tanınması ve kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çınarlar da bu çerçevede en önemli sembollerimizden bir tanesi. İmzalamış olduğumuz protokol, yüzlerce yıldan bugüne gelen, içlerinde 600-700 yıllık örneklerin de bulunduğu anıtsal ağaçlarımızı sağlıklı şekilde gelecek kuşaklara aktaracaktır" diye konuştu.

Yetiştirilen fidanların 'Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinin ardından' şehrin dört bir yanına dikileceğini söyleyen Başkan Altepe, başta Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, çınarların 'Osmanlı'yı sembolize etmeleri nedeniyle' diğer ağaçlar arasında farklılık gösterdiğini söyledi. Müdürlük olarak 100 ayrı çeşitte yılda 2 milyon fidan yetiştirdiklerini belirten Coşkun, Osmanlı'yı sembolize eden ve Bursa kültürünün bir parçası olan 800 adet çınarın kendileri için ayrı bir öneminin olduğunu vurguladı. Coşkun, startı verilen çalışmadan dolayı mutlu olduklarını, projeyi en kısa zamanda ve en başarılı şekilde sonuçlandırmayı planladıklarını ifade etti.

(İHS-

15.05.2013 10: 25: 31

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Köksal Coşkun Recep Altepe Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title