Bursa - Ölen Madenci Yakınları 5 Milyon 700 Tl Tazminat İstiyor
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde, Geçen Yıl 10 Aralık'ta Meydana Gelen Grizu Patlamasında Yaşamını Yitiren 19 İşçi Yakınının, Maden Ocağını İşleten Nurullah Ercan'ın Sahip Olduğu Bükköy Madencilik Aleyhine Açtığı Toplam 5 Milyon 700 Bin Tl'lik Tazminat Davasına Devam Edildi.
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde, geçen yıl 10 Aralık'ta meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 19 işçi yakınının, maden ocağını işleten Nurullah Ercan'ın sahip olduğu Bükköy Madencilik aleyhine açtığı toplam 5 milyon 700 bin TL'lik tazminat davasına devam edildi.
Mustafakemalpaşa Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya faciada ölen işçilerin aileleri ile avukatları Mehmet Çetin, Ercan Sümer ve Adem Baştürk ile maden ocağının sahibi Nurullah Ercan'ın iki avukatı katıldı. 10 ailenin dosyasına bakılan duruşmada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanılan İş Teftiş Kurulu rapor örnekleri ile 19 işçinin öldüğü Bükköy Madencilik A.Ş.'ye ait sicil dosyaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından mahkeme heyetine sunuldu.
2005'TE GRİZU TESPİT EDİLMİŞ
Sicil dosyasında, maden ocağında 2005 yılında grizu tespit edildiği ve bu tarihten beri ocağın 'grizulu maden ocağı' olduğu belirtildi. Ayrıca firmaya konu hakkında gerekli uyarıların yapıldığı ve tebligatlar gönderildiği kaydedildi. Mahkeme heyeti, bazı eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 19 Ekim 2010 tarihine ertelerken, kalan 9 işçi ailesinin duruşması ise 16 Temmuz'da görülecek. Açılan davada ölenlerin eş ve çocuklarının her biri için 80'er bin TL, anne ve babaları için 40'ar bin TL, kardeşleri için 25'er bin TL talep edildi.
'BU DAVA MİLAT OLACAK'
İşçi ailelerinin avukatı Mehmet Çetin, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği raporları dikkat çekici bulduğunu belirterek şöyle dedi:
"Ceza davasında tüm sanıkların üzerinde durduğu savunma, ocağın grizulu olmadığı idi. Rapor bu savunmayı çürütmüştür. Defterlere kayıtların yanlış geçirildiğini ifade etmiştik. Metan gazı tespit edilmesine rağmen 'sıfır' yazılıyor. Bunun sebebi de ocağın grizulu olmadığını ifade etmek içindir. Grizulu ocaklarda yasa daha etkin önlemler alınmasını zorunlu kılıyor. Ocak sahibi ve diğer yetkililer, yasanın kendilerine yüklediği yükümlülüklerden kurtulabilmek için 'Burada metan gazı yok. Ocak grizulu değil' savunmasını yapmışlardı. Raporda, Ocağın 2005 yılında grizulu olarak tespit edildiği açıkça belirtilmiştir. Defalarca firmaya uyarılar yapılmış, tebligatlar gönderilmiştir. Gerekli önlemlerin alınmaması bu faciaya yol açmıştır. Bu dava bir milat olacaktır. Sorumlular, hem maddi ve manevi tazminat, hem de ceza yönünden en ağır yükümlülüğü görmelidir."