Bursa Polisi, Dna İncelemesinde Uludağ Üniversitesi ile İşbirliği Yapacak
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Proje Yönetim Merkezi ile Bursa Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü, suç ve suçlunun tespiti için elde edilen delillerin bilimsel olarak incelenmesini öngören projenin sözleşmesini imzaladı.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Proje Yönetim Merkezi ile Bursa Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü, suç ve suçlunun tespiti için elde edilen delillerin bilimsel olarak incelenmesini öngören projenin sözleşmesini imzaladı. Projenin yaşama geçmesiyle Bursa'da artık, ateşli silahlarla işlenen suçlardan, babalık testine benzer DNA analizleri yapılarak, suçluların tespit edilmesi kolaylaştırılacak.
UÜ Proje Yönetim Merkezi ile Bursa Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü, suç ve suçlunun tespiti için elde edilen delillerin bilimsel olarak incelenmesini öngören projenin sözleşmesi, UÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İrfan Karagöz, Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tahsin Yakut, Bursa Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürü Arif Bozdemir ve Balistik İnceleme Şube Müdürü Oğuzhan Çelikbaş tarafından imzalandı.
Törende konuşan Arif Bozdemir, kriminal laboratuvarlarında 78 personelle hizmet verdiklerini belirtip, "Üniversite ile yürüteceğimiz bu çalışma Türkiye'de çığır açacak. Delilden sanığa gitmeyi sağlayacağı gibi adalet mekanizmasının hızlanmasına yol açacak" dedi.
UÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tahsin Yakut, DNA bilgilerinin zarar bile görse ciddi bir bilimsel çalışmayla suçluyu bulmada işe yarayabileceğini söyledi. "Bu nedenle devlet biyoteknolojiye yatırım yapmalı" diyen Prof. Dr. Yakut, "Günümüzde laboratuvar ortamlarında yapılan kötü niyetli çalışmalarla, DNA'ya virüs bulaştırarak biyolojik savaşlar gündeme gelebilir. Yapılan yatırımlarla bu gibi savaşlara karşı hazırlıklı olunabilir" diye konuştu.
UÜ. Rektör Yardımcısı ve Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. İrfan Karagöz de, Uludağ Üniversitesi'nin Bursa'nın en gelişmiş üniversitesi olduğunu dile getirerek, "Üniversitemizde çok büyük bir beyin gücü var. Bu beyin gücü kamu ve özel sektör işbirliklerinde kullanılmalı. Bursa Kriminal Büro ile daha önce parmak izi konusunda bir projemiz olmuştu, şimdi de bu önemli çalışmaya imza atıyoruz. Yapılan bu işbirliği, Türkiye'ye örnek olmalı" dedi.
Projenin yaşama geçmesiyle, silahlarla işlenen suçlardan, babalık testine benzer DNA analizleri Bursa'da kısa zamanda yapılacak. Böylece suçluların tespiti sağlanacak yargıdaki gecikme engellenecek. - Bursa