Bursa Şehir Hastanesi Arazisi Tahsisine İptal Kararı
Bursa'da vatandaşların, Bursa Şehir Hastanesi'nin yapılacağı arazinin, 24 yıllığına Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmesi kararının iptali için açtıkları dava sonuçlandı.
Bursa'da bazı vatandaşların, protokolü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan bin 300 yataklı Bursa Şehir Hastanesi'nin yapılacağı 830 dönümlük arazinin, 24 yıllığına Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmesi kararının iptali için açtıkları dava bakanlığın aleyhine sonuçlandı.
Türkiye'de yapılması planlanan 15 şehir hastanesinden birisi olan Bursa Şehir Hastanesi'nin yeri için 5 yıl süren tartışmalar yaşandı. Bursa Tabip Odası ve Akademik odaların karşı çıkmasına rağmen Samanlı, Otosansit ve Yunuseli'nin ardından bin 300 yataklı ve 750 milyon liraya mal olacak hastanenin Nilüfer İlçesi'nde bulunan Doğanköy Mahallesi'ne yapılmasına karar verildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından '500 dönüm arazi yeterli' denmesine rağmen, 2 bin dönümlük alana yapılacağı açıklanan hastanenin protokolü, 2013 yılının 12 Eylül günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'ndeki toplu törenle imzalandı.
ARAZİ SAHİPLERİ DAVA AÇTI
Kamu- özel sektör işbirliği ile yapılacak ve içinde onkoloji, genel, kadın- doğum ve çocuk, kardiyovasküler cerrahi, psikiyatri hastanelerinin bulunacağı proje için Bursa Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayında 1/100 bin ölçekli plan notunda değişiklik gerçekleştirdi.
Hastanenin projesi için plan değişiklikleri devam ederken Fadime Ardıç, Mediha Acar, Mürvet Kuşpınar, Azime Sarı, Ayşe Yiğitarslan, 2013 yılında Bursa 1'nci İdare Mahkemesi'ne 'kendilerine ait 21 parsel numaralı 830 dönümlük arazinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'ce, usulsüz şekilde Sağlık Bakanlığı'na 24 yıllığına tahsis edildiğini iddia ederek yürütmenin durdurulması için dava açtı.
ARAZİNİN MÜLKİYET DAVALARI SÜRÜYOR
Bursa 1'nci İdare Mahkemesi 9 Temmuz'da, Danıştay temyiz yolu açık olarak Orman Genel Müdürlüğü'nün Sağlık Bakanlığı'na tahsisinin hukuka aykırı olduğu kararını verdi. Davacı avukatlarından Belgin Dönmez, Bursa 4'ncü, 5'nci ve 8'nci Asliye Hukuk Mahkemelerinde mülkiyete ilişkin davaların sürdüğünü belirterek, 1'nci İdare Mahkemesi dışında 2 ve 3'ncü İdare Mahkemelerinde de karşılıklı yürütmeyi durdurma davalarının sürdüğünü kaydetti.
Dönmez, hukuki süreçlere rağmen Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün parseli Sağlık Bakanlığı'na tahsisi amacıyla ön izin verdiğini ifade ederek, "1'nci İdare Mahkemesi'nin kararı ile mülkiyet konusunda uyuşmazlıktan kaynaklanan söz konusu dava nedeniyle ön izin verilemeyeceğinden tahsisin hukuka aykırı olarak gerçekleştiğine karar verildi" dedi.
ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ TEMYİZE GİTTİ
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise tahsisin ön izin olduğunu, belli koşulların tamamlanması sonucunda asıl izinlerin verileceğini belirterek, "Mahkeme bunu iptal etti. Biz temyize gittik ve yürütmenin durdurulması için itiraz ettik. Hukuki süreç devam ediyor sonuçlanmasını bekleyeceğiz" diye konuştu.