Bursa Seyyar Pazarcılar Odası'ndan Yumurta Araştırması
Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Bülent Gür, 28 gün içinde tüketilmesi gereken yumurtaların paketlerinin üzerine yazılan son kullanma tarihlerinin yanıltıcı olduğunu iddia etti.
Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Bülent Gür, 28 gün içinde tüketilmesi gereken yumurtaların paketlerinin üzerine yazılan son kullanma tarihlerinin yanıltıcı olduğunu iddia etti. Gür, "Yumurtalar koli ile alınarak üzerindeki son kullanma tarihi değiştiriliyor. Bunu önlemek için önerimiz, Avrupa'daki gibi üretim tarihlerinin yumurta üzerine yazılması" dedi.
Bursa'da, Yumurta Tüketimi Araştırma ve Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği Değerlendirme Raporu hazırlandı. Bursa Seyyar Paracılar Odası tarafından bu konuda araştırma yapıldı.
"ÜRETİM TARİHİ YUMURTANIN ÜZERİNDE OLMALI"
Bursa Seyyar Paracılar Odası Başkanı Bülent Gür, yaptıkları araştırma sonrası, yumurtanın dağıtımı konusunda değişiklik yapılmasının artık kaçınılmaz olduğunu belirtti. Yumurtanın anne sütünden sonra gelen bir besin kaynağı olduğunu söyleyen Gür, bu besin maddesinin satılmasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Vatandaşlardan ve esnaftan gelen şikayetler üzerine 'Dağıtıcılar halk sağlığı konusunda hassasiyet gösteriyor mu?', 'Tüketici aldığı yumurtaya ne kadar güveniyor?' sorularının yanıtını bulmak için araştırma yaptık. Yumurtanın denetimini, genel olarak perakendeci yapılıyor. Fakat dağıtımda soğuk zincir işleyişi kontrol edilmiyor. Yumurtaların son kullanma tarihleri ve depolandıkları alanlar yeteri kadar denetlenmiyor. Biz Avrupa'daki gibi kümes numarası ve üretim numarasını, yumurta çıktığı andan itibaren üzerine yazılmasını istiyoruz. Türkiye'de son tüketim tarihi paketin üzerine koyuluyor. İncelememizde günü gelen yumurtaların geri iade alındığında tekrar ambalajlanabildiğini tespit ettik. Halkımızın sağlığı ile ne pazarcımız ne esnafımız ne de aracısı olan kişiler oynamamalı"
"YUMURTALAR DEPOLARDA BEKLETİLİYOR"
Yumurtanın 28 gün içinde tüketime kadar artı 5 ve artı 12 dereceler arasında saklanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bülent Gür, "74 milyonun en doğal gıdası yumurtanın üretim tarihi kesin olmadığı için 3 aylık, 5 aylık, belki 1 yıllık yumurtalar depolarda paketlenerek bekletiliyor" iddiasında bulundu.
Araştırma sonuçlarını iki ayrı raporda topladıklarını söyleyen Oda Başkanı Bülent Gür, bunların bir örneğiniı ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderdiklerini açıkladı.
"MARKETLERE GÜVEN DÜŞÜK"
Bursa'da Yumurta Tüketimi Araştırması'nı hazırlayan şirket yöneticisi Prof. Dr. Hasan Ertürk, merkez ilçelerden Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım'da, 428 kişi ile bire bir görüştüklerini; tüketicilerin yumurtaların en son kullanma tarihi konusunda endişelerinin bulunduğunu açıkladı. Avrupa'da bir kişi yılda 350 yumurta tüketirken Türkiye'de bu rakamın son yıllarda 160'a çıktığını söyleyen Ertürk, "Gelişmiş ülkelerdeki insanların yarısı kadar yumurta tüketiyoruz. Bursa'da yaptığımız araştırmada, haftada 60 yumurta tüketenlerin çoğunluğu pazardan alışveriş yapıyor. Marketten alanlar haftada 12 yumurta tüketiyor. Marketlerin ödeme kolaylığından yararlanıyor. Pazar yerlerindeki yumurtaya güven yüzde 80'lere varırken, marketlerde ki güven oranı ise yüzde 30 olarak belirlendi" dedi.
Naylon folyoların da terlemeye neden olarak yumurtada bakteri üretimine yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Ertürk, yumurtaların kömür kamyonu gibi uygunsuz koşullarda taşındığını ve marketlerde güneş ışığı altında satılabildiğini öne sürdü.
SB-HT - Bursa