Bursa Valiliği'nden "Hüdavendigar Salnâmesi"
Bursa Valiliği, Osmanlı Devleti'nde bir yıl içinde olan hadiseleri göstermek için hazırlanan salnameleri meraklılarıyla buluşturuyor.
Bursa Valiliği, Osmanlı Devleti'nde bir yıl içinde olan hadiseleri göstermek için hazırlanan salnameleri meraklılarıyla buluşturuyor.
Hüdavendigar vilayetiyle ilgili M. 1907 (H.1325) yılı salnamesi Bursa Valiliği İl Özel İdaresi Kültür ve Turizm Dairesi'nce tercüme edilerek günümüz Türkçesi ile basıldı. İki ciltten oluşan salnameyi tanıtan Vali Şahabettin Harput, "Geçmiş yılların veya bir yılın bütün hadiselerini, her çeşit icraatını, istatistik bilgilerini, ticaret ve sanayiini, coğrafya, fen, tarih, kronoloji, meteorolojik olaylar, coğrafi nüfus dağılımı vb. bilgileri vermek üzere her yıl hazırlanan eserlere salname denir. Bursa İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Hüseyin Delil ve tarih öğretmeni Ömer Faruk Dinçel'in ortaklaşa hazırladıkları 1907 Bursa Salnamesi kitabı Bursa Valiliği İl Özel İdaresi tarafından kitap haline getirildi. Geleceğe ışık tutma bakımından bu özel hizmeti gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Osmanlı İmparatorluğu döneminde salname kültürü dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyeceği kadar gelişmiş ve başarı ile uygulanmıştır. Bursa nerden nereye gelmiş, neler yapılmış, hangi konularda ileriye gitmişiz ve yerimizde saymışız bunu görme bakımından bu eser çok mühim" dedi.
Salnamenin 85. sayfasında yer alan kaplıcalarla alakalı ifadeye işaret eden Harput,
"Hüdavendigar vilayeti, yani Bursa kadar sıcak ve soğuk su bakımından zengin başka hiçbir yer yoktur. Yıllar önce Evliya Çelebi Bursa için 'Velhasıl Bursa sudan ibarettir' derken herhalde bunu kastediyordu. Bugün Türkiye'de mineralli suların yüzde 70'i Bursa'dan çıkıyor. Biz bugün Bursa'yı Termal kentler Birliği'ne aldırırken ecdadımızın bize bırakmış olduğu bu şanlı miras ve bizim en büyük dayanağımız olmuştur. Hüdavendigar vilayetinin o dönemki nüfusu, etnografyası, bir zamanlar dünya çapında ürünümüz olan ipekçilikle ilgili bilgiler salnamede mevcut. Bir asır önceki ipek üretimi kapasitesini gördüğünüz zaman bugün ipekçilik noktasındaki geri kalışımıza üzülüyoruz. Bunların dışında demir yolları, kara yolları, tarım ürünleri hasadı var. Aklınıza gelen bütün bilgiler belgeleriyle yer alıyor. O gün için Hüdavendigar şehrinin nereleri içine aldığını Bursalılar görecek. Bursa'nın dışında Söğüt, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Simav, Sandıklı, Volvedin, Sakarya, Bandırma, Erdek'in Hüdavendigar vilayetinde yer aldığını görüyoruz. Yine 1907 yılında Bursa'nın Hüdavendigar vilayetinin 1/1000'lik haritasını yapmışlar. Tozlu raflarda kalmış çok değerli bilgiler vatandaşlarımızın ve turizmimizin hizmetine sunuldu" dedi.
Salnamenin tanıtım toplantısına İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, Özel İdare Kültür ve Turizm Daire Başkanı Şaban Kander de katıldı.
(MŞ)
06.06.2013 13: 47: 02
TSI
NNNN - BURSA