Bursa'ya Getirililen Yavru Ayının Akciğerinde Sorun Çıktı
Zonguldak'ın Alaplı İlçesi'nde donmak üzereyken bulunan yavru ayı, koruma altına alındıktan sonra getirildiği Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde tedavi altına alındı.
Zonguldak'ın Alaplı İlçesi'nde donmak üzereyken bulunan yavru ayı, koruma altına alındıktan sonra getirildiği Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde tedavi altına alındı. Barınakta kalabilecek hale gelinceye kadar Hayvan Hastanesi'nde yoğun bakıma alınan yavru ayıyı muayene eden Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıklar Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Hüseyin Cihan, akciğerlerinde sorun olduğunu söyledi.
Zonguldak'ın Alaplı İlçesi'ne bağlı Aydınyayla Köyü'nde 3 günlükken bulunan ve Orman ve Su işleri Bakanlığı 10'uncu Bölge Müdürlüğü Zonguldak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerinden teslim alınan 6 günlük erkek yavru boz ayı öğle saatlerinde Bursa'ya getirildi.
Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden Zonguldak'a giden 2 veteriner tarafından teslim alınan yavru ayı, önce şube müdürlüğüne getirildi. Şube Müdürü Yahya Güngör, yavrunun tamamen iyileşip barınakta kalabilecek hale gelinceye kadar Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde kontrol ve bakımının yapılacağını, sonra da Karacabey İlçesi Ovakorusu Mevkisi'nde bulunan Celal Acar Yaban Hayatı Koruma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne alınacağını söyledi.
'ŞANSLI' ADI VERİLDİ
Daha sonra Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirilen yavru boz ayıya dondurucu soğuğa rağmen hayata tutunması ve sahip çıkılması nedeniyle 'Şanslı' adı verildi. Hayvan Hastanesi'nde kontrolleri yapılan 'Şanslı', biberonla beslendi ve ağrı kesici ilaç verildi.
Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kennerman, yavru ayının iyileşene kadar yoğun bakım ünitesinde kalacağını ve en iyi şekilde bakılacağını söyledi.
AKCİĞERİNDE PROBLEM VAR
Yavru ayıyı muayene ettikten sonra açıklama yapan Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cihan, ilk tespitlerine göre yavrunun akciğerlerinde problem bulunduğunu belirterek, "Şu anda anne sıcaklığı olan 29-30 derece ısıda tutuyoruz. Bir hafta gözlem yapacağız. Sonra akciğerleriyle ilgili tedaviye başlayacağız. Çok erken annesiz kaldığı için sorunlar çıkabilir" dedi.
Yavru ayının çok erken insanlarla tanışmasının da sakıncalar yaratabileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Cihan, "Bu yüzden yaban hayata dönemeyebilir" dedi. - Bursa