Haberler

Bursa'yı Dolu Üçüncü Defa Vurdu

Abone Ol

Türkiye’nin en kaliteli armudunun yetiştiği Bursa’nın Gürsu ve Kestel ilçelerindeki armut bahçelerini dolu üçüncü defa vurdu.

Türkiye'nin en kaliteli armudunun yetiştiği Bursa'nın Gürsu ve Kestel ilçelerindeki armut bahçelerini dolu üçüncü defa vurdu. 45 gün içinde 3. kez yaşanan dolu felaketi sebebiyle 60 bin ton Bursa armudu çöpe giderken çiftçi 120 milyon lira zarar etti.

Dün öğle saatlerinde başlayan dolu yağışı, Gürsu İlçesindeki armut bahçelerini vurdu. Son yağan dolu ile birlikte armut üreticileri bahçelerinde toplayacak armut bulamıyor. Dünyaca ünlü Deveci armudunun yetiştiği Kestel ve Gürsu ilçelerine bağlı Adaköy, Kazıklı, Canbazlar, Ağaköy ve Samanlı bölgesi arasında kalan verimli topraklarda son 45 gündür meydana gelen 3 ayrı dolu olayı 60 bin ton armudun zarar görmesine sebep oldu. Yıllık armut üretiminin 100 bin ton olduğu bölgede 1 Haziran ve 19 Haziran tarihlerinde Kazıklı, Samanlı, Canbazlar ve Ağaköy'de yaşanan dolu felaketlerinde 45 bin ton Bursa Armudu zarar gördü. Dün akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağışın iftar vakti doluya dönmesi ile birlikte özellikle Adaköy ve Karaığdır köyleri çevresindeki 5 bin dönümlük alanda tahribat yaşandı. 15 bin ton armut dolu ile birlikte dibine döküldü. Son düşen dolu ile birlikte bölgede toplam zararın 120 milyon liraya ulaştığı bildirildi. Öte yandan darbe gören armutların toplanmadığı taktirde ateş yanığı hastalığına sebebiyet verdiğini belirten bahçe sahipleri biran önce eksper beklediklerini ifade etti.

"FİLE SİSTEMİ İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ"

Sabah tarlasına geldiğinde armudun büyük bir kısmının dibine döküldüğünü gördüğünde şaşkına döndüğünü belirten Halil Özekin, şöyle konuştu: "Bu Allah'tan gelen bir afet bu dolunun bize zarar vermemesi için file sistemi kurmak istiyoruz. Bunun için devletten destek bekliyoruz. Doludan daha büyük bir tehlike olan ateş yanığı hastalığının zarar gören meyvelerin toplanmadığı taktirde 10 gün içerisinde zuhur edecek. Bahçem sigortalı ama sigortalı olması çare değil. Çünkü yağan doluyla birlikte bahçem ateş yanığı hastalığına bulaşması söz konusu. Benim doluya maruz kalan iki bin armut ağacım var. Bu ağaçları 25 yılda büyüttüm ateş yanığı bu ağaçlarımı kurutur ise 25 yıl daha büyümesi için bekleyeceğim. Ateş yanığı hastalığı geldiği zaman ağaçlarımı sökmek zorundayım. Bu dolu bize sadece ürün kaybı yaşatmıyor. 25 yılda yetiştirdiğimiz ağaçları kurutuyor. Benim bu bahçeden 300 bin lira kaybım var. 400 ton meyve kaybım var"

"DEVLET, FİLE SİSTEMİNİ YAPMASI GEREK"

Son yağan dolu ile birlikte zararın 120 milyon lira olduğunu belirten Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gürsu bölgesine bu yıl yağan üçüncü dolu 1-19 haziran ve dün akşam saatlerinde yağdı. Gürsu ilçesinde dolunun yağmadığı bölge Adaköy ve Karaığdır köyleri kalmıştı. Şuan Gürsu ovasında 35 bin dönüm arazi var. Bunun 30 bin dönümü zarar görmüş durumda. Bizim doludan zararımız yüzde otuz ve yüzde doksan arasında değişiyor. Üreticimizin zarar gören bahçesi sigortalı ama Gürsu geneline baktığımızda sigortalı bahçe oranı yüzde yirmi beş civarında. Gürsu bölgesinde bizim armut üretimimiz 90 bin ton civarında bunun 60 bin tonu kullanılmayacak durumda. Dün akşam yağan dolu 5 bin dönüm alanda 15 bin ton civarında ürünü etkiledi. Zarara baktığımızda bir armutta 20-30 dolu beresi var. Bere gören armutlar iki gün sonra çürümeye başlayacak."

Dönmez, bundan sonra mücadelenin artık armutları değil ağaçları kurtarmak olacağını belirterek şunları söyledi: "Dolunun sebep olduğu ateş yanığı diye bir hastalık var. Bu hastalık ağaçları kökünden kurutuyor. Ağaçlar ateş yanığı hastalığından etkilenmemesi için üreticiler ağaçlardaki doludan darbe almış armutları tek tek koparıp yere atacaklar. Bence Tarım Bakanlığı bu bölgede file sistemi için çalışma yapmalı biz bu öneriyi tarım komisyonuna teklif olarak sunduk. TARSİM yaklaşık 35 milyon lira zarar parası ödeyecek. Bizim teklifimizse sulama sistemlerinde olduğu gibi file sistemlerinde de 5-7 yıl gibi vadelerde faizsiz kredi sisteminin uygulanması çiftçi bu sistemden faydalanarak bahçelerinde file sistemini yaptırırsa hem çiftçi hemde ülke ekonomisi zarar görmemiş olacak. Gürsu dün akşam yağan doluyla birlikte 120 milyon liraya ulaştı." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Kestel Gürsu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title