'Bursaray'a Hurda Vagon Alınıyor' İddiası
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, BursaRay'ın 8 kilometrelik yeni etabı için Hollanda'nın Rotterdam metrosundan hurda olarak ayrılan 30 yıllık 24 aracı alacağı öne sürüldü.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, BursaRay'ın 8 kilometrelik yeni etabı için Hollanda'nın Rotterdam metrosundan hurda olarak ayrılan 30 yıllık 24 aracı alacağı öne sürüldü. Araçların eski olduğu için yolcuların hayatını riske atacağını söyleyen TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, "İhale yapmadan aceleyle hurda vagonları satın alan belediye iki yıl boyunca hiç birşey yapmadı. Yerli tramvay 'İpekböceği'ni üretmek için çalışan belediye, neden ikinci el ithal araç alımına gidiyor?" diye sordu.
Bursa'nın ulaşımını sağlamak için 1998 yılında yapımına başlanan ve 2012'ye kadar 31 kilometreye ulaşan BursaRay'ın, Arabayatağı Mahallesi'nden Kestel İlçesi'ne kadar uzanacak 8 kilometrelik hattında sona yaklaşılırken, MMO Bursa Şubesi, ek vagonlarla ilgili iddialarda bulundu.
'1984 YAPIMI VAGONLAR SATIN ALINDI'
Akademik Odalar Yerleşkesi'nde basın açıklaması yapan MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, araç sayısı 78'e ulaşan Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hat ile birlikte 24 araca daha ihtiyacı olduğunu söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin vagon alımında yaşanan olumsuzluklardan ders çıkartmadığını öne süren Mart şöyle dedi:
"İki yıl boyunca araç alımı için hiçbir şey yapmayan Büyükşehir Belediyesi şimdi harekete geçti. İhale bile yapmayan ve ihale sonunda taşıtların üretilmesi için gereken yaklaşık iki yıllık süreyi beklememek için ihalesiz ikinci el araç satın alınması yolunda BURULAŞ görevlendirildi. Hollanda'nın Roterdam kentinde 1984 yılı yapımı yaklaşık 30 yıllık olan ve hurdaya çıkartılan 44 vagonu satın aldı. Bunların 20 tanesi yedek parça için kullanılacak. 24 tanesinin ise Almanya'da elektrik aksamı modernize edildikten sonra Bursa'da koltuk sistemi yenilenecek. 6 milyon Euro'ya mal olacak ikinci el araçlarla tasarruf edilemez. Raylı sistemde üçüncü farklı marka araçlarla servis, bakım ve yedek parça sorunları artacak. Hurda araçların kullanımı yolcular içinde tehlike arz edecektir. Eskiyen teknoloji ile günümüzde ulaşım sağlanamaz."
'BELEDİYE MECLİSİNE GETİRİLMEDİ'
Satın alınan vagonların Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine dahi getirilmediğini belirten Mart, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye, şunları sordu: "Tercih ettiğiniz ikinci el araçlar için Ulaştırma Bakanlığı'ndan onay alınmış mıdır? Yerli tramvay üretimi İpekböceği için yoğun çaba harcıyorsunuz, diğer yandan da ikinci el ithal araç peşine gidiyorsunuz. Bunu nasıl açıklayacaksınız? İkinci el vagonlarla ileride Bursa'nın hurda vagon çöplüğüne dönmeyecek mi? İthal alımlarla yerli üretimin önü kesilmeyecek mi?"
Mart, konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de taşınacağını kaydederek, çözüm getirilmezse hukuki yollara başvuracaklarını sözlerine ekledi. - Bursa