"Büyük Arnavutluk" Tezi Gerginliğe Neden Oldu
Bağımsızlığın 100.yıl dönümü dolayısıyla Arnavut milliyetçiliği son dönemde bölgede ön plana çıkarken, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın, tüm Arnavut topraklarının birleştirilmesi yönündeki ifadeleri rahatsızlığa yol açtı."Büyük Arnavutluk"...
Bağımsızlığın 100. yıl dönümü dolayısıyla Arnavut milliyetçiliği son dönemde bölgede ön plana çıkarken, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın, tüm Arnavut topraklarının birleştirilmesi yönündeki ifadeleri rahatsızlığa yol açtı.
"Büyük Arnavutluk" ideali olarak bilinen Arnavutların birleşmesi tezi son dönemde sıkça gündeme getirilmeye başlandı. Bu yöndeki düşüncelerini zaman zaman dile getiren Berişa'nın, son olarak Vlora'da yaptığı konuşmada, Yunanistan, Makedonya ve Karadağ sınırlarında kalan bazı Arnavut kasabalarının da bu tezin bir parçası olduğunu söylemesi tansiyonu yükseltti.
Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, daha önce planlanmasına rağmen geçen Çarşamba günü yapılan Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yıl dönümü kutlamalarına katılmaktan bu yüzden son anda vazgeçti.
Arnavutluk Dışişleri Bakanı Edmond Panariti ve Cumhurbaşkanı Buyar Nişani yaptıkları açıklamalarla gerilen ortamı yumuşatmaya çalışsalar da bölge ülkelerinin tepkileri devam ediyor.
Avrupa Birliği temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda, bölge liderlerinin konuşmalarına dikkat etmesi gerektiğini belirtirken, Makedon medyası bir Beyaz Saray yetkilisine dayandırarak verdiği haberde, ABD'nin bölgedeki sınır değişikliklerini desteklemediği vurgulandı.
-"Arnavutluk topraklarının birleşmesi Allah'ın dileği"-
Sali Berişa'nın "Büyük Arnavutluk" çağrısına Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi'den de destek geldi. Ülkede Arnavutça yayın yapan bir gazeteye demeç veren Recepi, "Arnavutluk topraklarının birleşmesi Allah'ın dileğiydi" ifadelerini kullandı.
Makedonya İslam Birliği olarak bu milli davaya destek vermeye hazır olduklarını ifade eden Recepi, "Bu nedenle, bu toprakları yeniden elde etmek bizim için bir görevdir. Arnavut ulusunun güçlerini birleştirmesi, Allah'ın yarattığı sınırlarda Arnavut devletinin kurulmasını gerçekleştirecektir" diye konuştu.
Arnavutların mevcut durumu için üzüntü duyduğunu belirten Recepi, "Beş devlette yaşayan tek milletten söz ediyoruz. Ben, babanın Arnavutluk topraklarında kardeşlerin ise bu toprakların dışında yaşamasını kabullenemiyorum" dedi.
-Arnavutlar için "Kelime-i Tevhid" okundu-
Makedonya İslam Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada da Arnavutluk'un bağımsızlığının kutlandığı 28 Kasım günü ülkedeki 600'den fazla camide, ikindi namazının ardından Arnavutluk meselesi uğruna hayatlarını yitirenler için
"Kelime-i Tevhid" okunduğunu belirtildi.
Recepi'nin sözlerine tepki gösteren Makedonya Dini Birliklerle İlişkiler Komisyonu Başkanı Valentina Bojinovska ise "Arnavut topraklarının birleşmesi tanrının dileğiyse İslam Birliği Başkanı Recepi, tanrının düşüncelerini okuyor demektir. Bu bana, Hitler'in söylemlerini hatırlattı. O da tanrının sadece ari ırkı sevdiğini söylemişti" diye konuştu.
Arnavutluk'ta milliyetçi eğilimiyle bilinen Kırmızı ve Siyah İttifakı Partisi de Arnavutluk ile Kosova'nın birleşmesi için referandum kampanyası başlatmıştı. Kırmızı ve Siyah İttifakı yayınladığı bildiriyle, Arnavutluk ve Kosova arasındaki sınırların kaldırılmasını istemişti. İttifak, 28 Kasım'da Arnavutluk ile Kosova arasındaki Morina Sınır Kapısı'na giderek, referandum için gerekli 50 bin imzanın toplanmasına dair kampanyanın başlatıldığını duyurmuştu.
Muhabir: Mürteza Sulooca-Kayhan Gül
Yayıncı: Serkan Fidan - ÜSKÜP