Büyük Gruplar Büyüme Stratejilerini Tartıştı
Capital ve Ekonomist dergilerinin Bursa Valiliği işbirliğiyle gerçekleştirdiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Samsung sponsorluğundaki 'Büyüme Stratejileri: Büyük Gruplar İçin Yeni Stratejiler' oturumunun moderatörlüğünü Avea CEO'su Erkan Akdemir üstlendi.
Capital ve Ekonomist dergilerinin Bursa Valiliği işbirliğiyle gerçekleştirdiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Samsung sponsorluğundaki 'Büyüme Stratejileri: Büyük Gruplar İçin Yeni Stratejiler' oturumunun moderatörlüğünü Avea CEO'su Erkan Akdemir üstlendi. Oturumda, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Allianz SE Doğu ve Batı Avrupa Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Oliver Bate, Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ahmet C. Dördüncü, Koç Holding CEO'su Turgay Durak ve TAV Havalimanları Holding CEO'su Sani Şener konuşmacılar arasında yer aldı.
Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Türkiye'nin 2013 yılını iki parçalı geçirdiğini söyledi. Seçim süreci nedeniyle 2014'te de sıkıntının çözülemediğini ifade eden Zafer Kurtul, Sabancı Topluluğu olarak yatırımlarını sürdüklerini belirtti. Zafer Kurtul, "Geçmiş 10 yılda Türkiye birçok alanda önemli gelişim gösterdi. Hükümetin bu gelişimde katkısı büyüktü. Ancak asıl katkıyı özel sektör yaptı. Türkiye'nin aynı hızla büyümesini sürdürmesi için ekonomik ve politik istikrarın sağlanması gerekir. İstikrarsız ortam uzadıkça hem ekonomik hem dış itibar anlamında zarar görüyoruz" dedi. Cuma günü Bodrum Havalimanı ihalesini alan TAV Havalimanları Holding CEO'su Sani Şener, iş modellerini anlattı. Şener, 'İş modelimiz paylaşımcılık üzerine kurulu. Bu modelde bir şirket değil birçok şirket kazanabilir, birbirinize değer katacaksanız, ortaklık yapacaksınız. Bizim çok sayıda ortağımız var. Bilgi sermayesine sahip bir şirket olarak stratejimiz çok esnek dolayısıyla bir iş kaybetsek bile bu sermayeyi kullanabilecek yeni bir iş bulabiliyoruz. Bizim insan kaynaklarımız çok güçlü, bu da bilgi sermayemizin bir ispatı' dedi. Büyümede önce Osmanlı sınırlarını hedef aldıklarını, şimdi ilk kez ABD'deki havalimanı ihalesi ile Osmanlı sınırlarının dışına çıkmayı hedeflediklerini söyledi. AB ülkelerinde de demokrasi ile ilgili sıkıntılar olduğunu ifade eden Allianz SE Doğu ve Batı Avrupa Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Oliver Bate, Türkiye'nin geleceğine inandıkları için yatırıma devam edeceklerini söyledi. Oliver Bate, 'Türkiye bütün karmaşalarına rağmen bizim için önemli bir ülke. En kötü senaryolara uygun planlarımız hazır. Değer katmaya çalışan bir firmayız. Bu nedenle gerçek bir sanayi devi gibi davranmalıyız. Gerçek bir ortaklık sağlamak için yerel halkla birlikte olmamız gerektiğini biliyoruz. Türkiye'ye uzun vadeli olarak inanıyoruz. Bu nedenle geçici belirsizliklerden rahatsızlık duymuyoruz.
Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ahmet C. Dördüncü, 2013'ün ikinci yarısından itibaren işlerin biraz durakladığını söyledikten sonra Akkök Şirketler Grubu'nun faaliyetlerini özetledi. Cari açığın önemli bir tehdit olduğunu ifade eden Dördüncü, "Katma değerli ürünlere yönelerek cari açığı kapatma şansımız var" dedi.
Koç Grubu olarak 'Ülkem varsa bende varım' felsefesiyle hareket ettiklerini ifade eden Koç Holding CEO'su Turgay Durak, güncel olaylardan etkilenmemek için finansal enstrümanları çok iyi yönetmeyi öğrendiklerini söyledi. Turgay Durak, yatırım sürecinin en az üç - dört yıl, geri dönüşlerin ise 10 yılın üzerine çıktığı yatırımlarda uzun vadeli düşünerek hareket ettiklerini vurguladı
(Tür: Yurt)