Büyükşehir, Otogarı Karaköprü'ye Devretmeyecek
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin Karaköprü ilçe sınırları içerisinde yer alan merkez otogarı mevcut ilçe belediyesine devretmeyeceği öğrenildi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı dördüncü toplantısını gerçekleştirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü Binası'nda bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'ndaki oturuma Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlık yaptı.
Toplantıda teftiş kurulu dairesi başkanlığının çalışma yönetmeliği ile ilçe belediyelerine yetki ve görev devri gibi konular görüşüldü. Toplantının önemli konularından biri de Karaköprü ilçe sınırları içerisinde yer alan merkez otogarın şehrin vitrini olması nedeniyle ilçe belediyesine devredilmeyerek büyükşehir belediyesinde kalmasına, devir işlemi için büyükşehir belediye meclis kararının ilçe belediyesine tebliği ile herhangi bir başka işleme gerek kalmaksızın gerçekleşmiş sayılmasına ilişkin 5216 sayılı kanunun yedinci maddesi uyarınca görüşülmesine dair gönderilen yazıda ilçe belediyelerle büyükşehir belediyesi arasındaki diğer yetki ve görev devri gibi konular görüşüldü.
CİN DURUMUN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTEDİ
Konuyla ilgili söz alan Viranşehir Belediye Eş Başkanı Emrullah Cin bu konuyu epeyce tartıştıklarını söyledi. Cin, "Görülüyor ki, bu günde yine tartışacağız. Büyükşehir gelirlerine ve Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü'nün (ŞUSKİ) gelirlerine ayrı bakıldığında vergi sistemimize göre önce vergiler yerelden toplanıyor, Ankara'ya gidiyor. Özel idare ve belediyelerin payı da nüfus başına düşeni diğer yerlere gönderiyor. Büyükşehrin daha önce sınırlar denildiğinde 812 bin civarında insan yaşıyordu ama il sınırları hesaplanırsa toplam 1 milyon 800 bin civarında insan yaşıyor. Şimdi bizim şunda netleşmemiz lazım. Büyükşehir eğer 812 bine göre hareket edecekse durum ayrı değerlendirilir, 1 milyon 800 bine göre hareket edecekse bu ayrı değerlendirilmelidir" dedi.
'KARŞIMA KOCAMAN BİR SIFIR ÇIKIYOR'
"Belediyelerin kaynaklarına bakıldığında yüzde 10'nu su ve kanal için ilçe belediyelerinden alınıp ŞUSKİ'ye aktarılıyor" diyen Cin, "ŞUSKİ de büyükşehir belediyesinin bir alt kuruluşu olarak da algılanabilir. Kalan yüzde 35 ne içindir? Mezarlık, otogar, hal pazarı, 15 metre üzerindeki yollar, itfaiye, otoparklar ve benzeri…Şimdi büyükşehir belediyesi diyor ki, ŞUSKİ'yi ayrı bir yere bırakıyoruz, yüzde 10'u alıyor. Viranşehir Belediyesi için rakamları verirsem, bu saydığım hizmetler için altı ay boyunca yaklaşık 10 milyon lira para aktarılmış. Bu 10 milyonun karşılığında büyükşehir Viranşehir'de ne yapmış sorusunu sorduğumda Viranşehir'de yaşayan bir insan olarak kocaman bir sıfır karşıma çıkıyor. Suruç Belediyesi için de aynı rakam. 6 milyon büyükşehre aktarılmış. Bozova'nın hesabını almadım. Siverek, Ceylanpınar, Akçakale, Harran'ı ben bilemiyorum. Keşke başkanları burada olsaydı, bu durumu arz etmiş olsaydı. Dün şöyle bir öneri geliştirmiştim. Büyükşehir belediye başkanımız gelsin. Oturumu yönetsin. Bunun öncesinde ilçe belediye başkanları olarak bir toplantı yapıp, durum tespiti yaparak karar verelim. Aynı meclis ilk toplantıda bu yetkilerin bir kısmını ilçe belediyelerine devretti. Yeniydi, organizasyonu tamamlayamamıştı. Altı ay bana sabredin demişti. Aslında meclis bu kararı alırken bütçesiyle birlikte devretmesi lazım. Eğer siz bu işi ilçelere bırakıyorsanız niye size para gelsin ki? Siz ilçeye para bırakmıyorsunuz ki…" diye konuştu. Toplantının kalan kısmı basına kapalı olarak devam etti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)