Haberler

Çağa Köyündeki Su Çilesi Sona Erdi

Abone Ol

Şanlıurfa'nın Karacadağ bölgesinde, içme suyunun yıllardır bidonlarla ve tankerlerle taşındığı Çağa köyünde, içme suyu şebeke tesisi törenle hizmete girdi.

Şanlıurfa'nın Karacadağ bölgesinde, içme suyunun yıllardır bidonlarla ve tankerlerle taşındığı Çağa köyünde, içme suyu şebeke tesisi törenle hizmete girdi.

Siverek ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve 780 kişinin yaşadığı Çağa köyünde gerçekleştirilen törene; Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gürpınar, Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu ve daire amirleri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Vali Celalettin Güvenç, uzun yıllardır süren kavga, gürültü, terör ve şiddet olaylarının, artık kardeşlikle, barışla ve huzurla sonuçlanacağını söyleyerek, "Sizlerin sağduyusu herkesi barışa, kardeşliğe zorladı. Çok şükür belki 50 yıldır memlekette ilk defa huzur, umut rüzgarları esiyor. Anaların kalpleri kıpır kıpır. Doğulusu güneylisi, kuzeylisi batılısı hep beraber Türkiye'nin ayağına bağ olan, önüne engel olan, analarımızı ağlatan, babalarımızın yüreğini burkan, herkesin 'bugün acaba ne oldu' dediği olayların yerine; barışın, kardeşliğin, çalışmanın, hizmetin, yolun, suyun, fabrikanın, ekonominin ve demokrasinin konuşulduğu bir Türkiye geliyor. Çok şükür o umutla, o huzurla milletvekillerimizle, müdürlerimizle sizin huzurunuzda ve bunun mutluluğu içerisindeyiz" dedi.

"SİZ VARSANIZ BİZ VARIZ"

"Eskiden olduğu gibi 'bugün git yarın gel' felsefesini yok ettik" diyerek konuşmasını sürdüren Vali Güvenç, şöyle devam etti: "Eskisi gibi, 'sen köylüsün daireye giremezsin git kapıda bekle' anlayışını yok ettik. Devletin tüm memurları millet için var olduğunu biliyor. Millet var olursa, milletin çocuğunun yüzü gülerse, devletin itibarının o kadar yüksek olacağını biliyor. Bu anlayışı getirdik, milletin diline, yaşayışına, anlayışına hürmet eden devlet anlayışına geçtik. Millete hizmet eden devlet anlayışına geçtik. Bugün ben vali olarak biliyorum ki, siz varsanız biz varız."

Türkiye'nin yeni yönetim anlayışında Viranşehir'in, Siverek'in, Birecik'in köylerinde artık atların sırtında su taşınmasının önüne geçmek için çalıştıklarını aktaran Vali Güvenç, "Başbakanımız 2005 yılında KÖYDES projesi başlattı. Hedef yolsuz ve susuz köy bırakmamaktı. Bu anlamda 6 katrilyonu geçen parayı köylerimize harcadık. Şanlıurfa ilinde bu kapsamda harcanan para 230 milyon TL'yi geçti. Şimdi diyebilirsiniz bu paralar harcandı ama hala Karacadağ'da, Siverek'te onlarca köyümüzün suyu yok, yolu bozuk, yolu stabilize diyebilirsiniz. Bunda da siz haklısınız ama bunun iki sebebi var. Bunu açık yüreklilikle halkımızla, kamuoyuyla paylaşıyoruz. Birincisi Şanlıurfa'da gelen paraların çok rasyonel kullanılmadığını düşünüyoruz. İkincisi de Şanlıurfa çok büyük bir il, 18 bin kilometrekareden büyük. Türkiye'nin 7. ili. 3 binin üzerinde köy ve mezramız var. 2011 yılında Siverek'te 50 kilometre yol yapmışız. 2012 yılında yaptığımız yol 173 kilometre; 257 kilometre de stabilize yol yapmışız bu köylerde. Geçen yıl Finlandiya'dan 1 buçuk trilyona konkasör getirttik. Bu taşları öğütelim de sizlere yol yapalım. Havalar izin verdiği müddetçe 12 ay buralarda arkadaşlarımız çalışıyorlar" diye konuştu.

Açılışı yapılan içme suyu şebekesiyle ilgili yapılan çalışmalara da değinen Vali Güvenç, "Daha önce bu köylerde 41 köyde sondaj yaptık. Su yok demişler biz geldik, planladık. Şu ana kadar önümdeki listede, sizin köyünüz de dahil olmak üzere 17 köyde suyu bulduk. Bize inanın Allah'ın izniyle geriye kalanın tamamının suyunu bulacağız. Çünkü Başbakanımızın bize emri ve politikası; 'ayrım yapmadan köylerin su ve yol problemini çözün.' Gücümüzün oranına göre, nüfusa göre, yakınlığa uzaklığa göre planlama yapıyoruz. İnşallah bu köyün de yolunu yapacağız. İçme suyu bu ve diğer 16 köye hayırlı olsun" ifadelerini kaydetti.

İl Özel İdaresi'nde kurulan parke taşı üretim tesisiyle birlikte köylerde parke taşı döşemeye başladıklarını anımsatan Vali Celalettin Güvenç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Köylerde de parke taşı yapmaya başladık. Köylerimize parke taşı veriyoruz. Vatandaşlarımız bu taşlarla ana hatları yapıyor. Köyün meydanını, camisini, okulun önünü kurtaralım diyoruz. İnşallah kanalizasyonunu, futbol sahasını yaparız. Fakat bilmenizi isterim ki geçen yıla kadar bırakın köylerde futbol sahasını, 6 tane ilçemizde futbol sahası yoktu. Çok şükür onları da hallettik, ihalesini bitirdik. Elbette köylerde de yapmamız lazım. Okul sorunlarımızın da farkındayız. Bunun için 260 tane okul ihalesi için Milli Eğitim Bakanlığımızdan onay aldık. 15-20 gün içerisinde ilçe kaymakamlarımız vasıtasıyla 30 okulun ihalesine çıkıyoruz. 2013 yılı hizmet bakımından altın yıl olacak. Eğitim, sağlık, köy alt yapısı için gereken neyse final yılı olacak. Hükümetimizin, bakanımızın, milletvekillerimiz ve çalışma arkadaşlarımızın desteğiyle başaracağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar da, çok iyi bir hizmet için burada bulunduklarını ifade ederek, "Bizler için yaptığımız işin en güzel semeresi, bugün yaşadığımız tablodur. Bir insan için hayatta en elzem olan sudur. Bu suya vesile olmak bizler için yaptığımız işten, hizmetten alınacak en büyük zevktir" dedi.

Siverek Kaymakamı Hamza Erkal ise, Çağa köyünün ilk kez çeşme suyuna kavuştuğunu, döşenen şebekelerle her eve su girdiğini, hem kendileri için hem de köy halkı için bugünün tarihi bir gün olduğuna dikkat çekti. Öğrencilere diş macunu ve diş fırçası da dağıtan Vali Güvenç, daha sonra öğretmenlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yapılan açılışın ardından ilçe kaymakamlığına gelen Vali Güvenç ve beraberindekiler, burada sivil toplum kuruluşlarının taleplerini dinledi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Celalettin Güvenç Şanlıurfa Siverek Çağa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title