Haberler

Çaldağı'nda 2 Milyon Ağaç Kesilebilir

Abone Ol

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Çaldağı Madeni'nin nikel tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Çaldağı Madeni'nin nikel tesisi için ÇED raporunu onayladı. 30 milyon ton nikel cevherine sahip olduğu tahmin edilen Çaldağı'nda tesisin hayata geçebilmesi için 2 milyon ağacın kesilebileceği tahmin ediliyor. Bakanlık onayı sonrası CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, daha önceden bölgede bir ağaç katliamının yaşandığını ve yenisine izin vermeyeceklerini söyledi. Hasan Ören konuyla ilgili yarın TBMM'de bir konuşma yapacak.

"GEDİZ HAVZASININ ÖLÜM FERMANI"

Ören yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "250 bin ağaç kestiniz yetmedi mi? Manisa Turgutlu Çaldağı'nda milyonlarca ağacın kesileceği, tarım topraklarımızın sülfürik asitle kirletileceği nikel madeni işletmesinin ÇED raporunun onaylanması, Gediz Havzasının ölüm fermanıdır. Çaldağı'nda 250 bin ağacın kesilmesine karşı Turgutlu halkı ile birlikte sekiz yıldır vahşi madenciliğe karşı mücadele vermekteyiz. Çaldağı sadece bir çevre felaketi konusu değildir. Siyaset, ticaret ve uluslararası ilişkilerle ülkemizin en önemli tarımsal üretim merkezi olan ve Uluslararası RAMSAR sözleşmesi ile koruma altına alınan Gediz Havzasının nasıl yok edileceğinin projesidir. İngiliz Hükumetinin ruhsat için yaptığı baskılar unutulmamıştır."

"MADENCİLİĞE KURBAN EDİLMEYECEK KADAR DEĞERLİ"

Ören açıklamasında şunları kaydetti: "12,5 milyon metrekare alandaki tüm ağaçları kesecek olan firmaya böyle bir izni verenler bunun vebalini nasıl ödeyeceklerdir? Bir Kızılderili atasözü bu durumu çok güzel anlatmaktadır; 'bütün ağaçlar kesildiğinde, bütün hayvanlar öldüğünde, bütün sular kirlendiğinde, hava solunamaz hale geldiğinde, paranın yenilebilir bir şey olmadığını anlayacaksınız.'

Biz AKP'ye yıllardır bunu anlatmaya çalışıyoruz. Aslında bu mücadele kaynaklarımızın doğru kullanma mücadelesidir. Her zaman söylediğim gibi, toprağın üstü zenginse üstünü, altı zenginse altını değerlendirelim. Yıllık 4 milyar liralık tarımsal üretim yapılan Gediz Havzası vahşi madenciliğe kurban edilmeyecek kadar değerlidir. CHP Manisa Milletvekili olarak Çaldağı'nda bir tane daha ağacın kesilmemesi için mücadeleye devam edeceğim."

Turgutlu Çevre Platformu TURÇEP Temsilcisi ve Avukatı Hasan Namak, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirterek, "Ağaç kesilmesine izin vermeyeceğiz, yargı kararının sonuna kadarda bölgede çadır kuracağız" dedi.

KASIM 2012'DE AĞAÇLAR BÖYLE KESİLMİŞTİ

2012'nin kasım ayında Turgutlu Çaldağı mevkii, Çaldağı maden sahasında kesilen ağaçlar, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören tarafından böyle görüntülenmişti.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞININ ÇALDAĞ KARARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 27.10.2014 tarih ve 17017 sayılı yazısı.

"Manisa İli Turgutlu İlçesi, Çampınar Köyü civarında Çaldağ Nikel Mad. San. ve Tic. A. Ş. tarafından yapılması planlanan “Çaldağ Kompleks (Nikel-Kobalt-Demir) Proje Değişikliği ve Ek Üniteler” projesi ile ilgili olarak Bakanlığımız ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ‘ne sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiş olup, ÇED Yönetmeliği Geçici 1 maddesi kapsamında; 17.07.2008 tarih ve 26939 sayılı ÇED Yönetmeliği’nin 14. Maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Olumlu” Kararı verilmiştir.

Halkımıza saygı ile duyurulur. 06.11.2014 " 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hasan Ören Çaldağ Gediz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title