Haberler

Çalışan Sağlığı İçin Doğru Beslenme Önemli

Güncelleme:
Abone Ol

Sağlıklı bir çalışma hayatı için hastalıklardan korunacak tedbirler almak ve doğru beslenmek gerekiyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kurum içi eğitim seminerlerine devam ediyor. Günümüzün en büyük sorunlarının başında yer alan dengesiz beslenme, toplumun sağlıksız olmasına neden oluyor. Büyükşehir Belediyesi bu nedenle bilinçli beslenme ve sağlıklı bir çalışma hayatı için eğitim semineri düzenledi. Personele yönelik gerçekleşen seminerde çalışan insanın beslenme şekline dikkat çekilerek hastalıklardan korunma yolları anlatıldı.

GRİP İŞ GÜCÜ KAYBINA NEDEN OLUYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz tarafından verilen eğitim semineri Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşti. Seminerde dünyada en çok görülen ve en çok iş gücü kaybına neden olan üst solunum yolu enfeksiyonuna vurgu yapan Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz,

''Özellikle kış aylarında kapalı mekanlarda bulunulması, herkesin bir arada bulunması, enfeksiyonu olan bir kişinin diğerlerine de bulaştırmasına neden olmakta ve üst solunum yolu enfeksiyonu sıklığı artmaktadır. Bu nedenle hastaların asgari bir hafta istirahat etmesi gerekmekte, bu da iş gücü kaybına neden olmaktadır" dedi.

GRİP MİLYAR DOLAR ZARARA YOL AÇIYOR

Gribin maddi zararının çok büyük olduğunu ifade eden Dr. Osman Poyraz, "Yalnızca hastalığın semptomlarının hafifletilmesi için kullanılan ilaç maliyetinin çok ötesinde. Grip hastalığı sırasında oluşan işgücü kaybı (işe gelememe, iş verimliliğinin düşmesi, işe konsantrasyonda azalma), hastane maliyetleri, hasta çocukların ebeveynleri tarafında evde bakılma ya da doktora götürülme zorunluluğu gibi birçok konu, gribin ekonomik boyutu içinde değerlendiriliyor. Bu perspektiften bakıldığında, sadece ABD'de, grip hastalığının direkt ve endirekt maliyetlerinin yıllık toplamının 12 milyar dolar olduğu biliniyor" şeklinde konuştu.

ETKİSİ BÜTÜN HASTALIKLARDAN BÜYÜK

Dr. Osman Poyraz, "Türkiye'de de her yıl yüz binlerce insanımızın gribe yakalanması yüksek ilaç ve hastane harcamalarını gerektirmekte, işyerlerinde iş gücü ve dolayısı ile üretim kaybı nedeniyle, çoğu zaman fark edilmeyen büyük ekonomik kayıplar meydana gelmektedir. İşyerlerinde grip nedeniyle ortalama olarak her 100 çalışan için 30 ile 195 gün iş gücü kaybı olmaktadır. Başka hiçbir hastalığın etkisi bu kadar büyük değildir. İşe gelmemenin maliyeti her kuruma göre değişmekle birlikte endüstriyel alanda grip nedeni ile 3-7 gün boyunca işe gelmeyen bir işçinin verdiği zarar, kendisine ödenen maaş+üretim kaybı+o sürede nakite çevrilemeyen hammadde tutarının verdiği zarar kadardır" dedi.

GRİPTEN KORUNMA YOLLARI

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz gripten korunma yollarını şu şekilde özetledi: "Enfeksiyon riski yüksek ortamlarda göz, burun ve ağza el ile dokunmaktan kaçınılması, aktif-pasif sigara içiminin önüne geçilmesi gerekir. Hastalık durumunda sıvı gıda ve C vitamini içeren taze sebze ve meyve tüketiminin artırılması halsizlik, iştahsızlık, bulantı gibi genel belirtileri azaltarak vücut direncini artıracak, bulaşmada temas önemli olduğu için ellerin sık sık yıkanmasının korunmada alınacak en iyi önlem olacaktır."

BESLENMENİN ETKİLERİ

Yeterli ve dengeli beslenen kişiler sağlam ve sağlıklı bir görünüşte, hareketli ve esnek bir bedene, muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere, kuvvetli, gelişimi normal kaslara, çalışmaya istekli kişiliğe, boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına, normal zihinsel gelişme, sık sık hasta olmayan bir yapıya sahip. Yetersiz ve dengesiz beslenenler ise hareketleri ağır ve isteksiz, sağlıksız genel görünüşte (aşırı zayıf veya şişman) pürüzlü, kuru, sağlıksız cilt yapısına, şişman veya zayıf vücut yapısına, sık sık baş ağrısından şikayet eden, iştahsız, yorgun ve isteksiz oluyorlar.

OBEZ OLUP OLMADIĞINIZI ÖLÇÜN

Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanıyor. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. BKİ boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının tahmin edilmesinde kullanılmakta, vücutta yağ dağılımı hakkında bilgi veriyor.

SÜREKLİ UYGULAMASI GEREKEN 10 TEMEL KURAL

Beş saat arayla üç öğün yenmeli, bir öğün en fazla 1 saat sürmelidir. Daha uzun sürerse, 15 dakika ara verip tekrar proteinle başlanmalıdır. Her öğüne mutlaka protein grubuyla başlanmalı. Her öğünde tek çeşit protein yenmeli, her protein, günde sadece bir tek öğünde tüketilmeli. Saat 21.00'den sonra yemek yenmemeli. Günde en az iki litre su içilmeli. Günlük programa, daha fazla spor eklenmeli ara sıra ağırlık ve vücut ölçüleri takip edilmeli. Bir insanın günlük gıda ihtiyacı, kendi yumruğunun hacmi kadardır. Alınan besinin, sağlıklı ve hakiki bir gıda olması gerekiyor. O da yaklaşık, 250 gram ile 500 gram arasında değişiyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Osman Poyraz Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title