Çalışma Hayatında Milli Seferberlik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat, "İlk rakamlar bizleri umutlandırmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat, "İlk rakamlar bizleri umutlandırmaktadır. Ocak ve Şubat aylarında sigorta kayıtlarına baktığımızda yaklaşık 232 bin kişinin istihdama yeni giriş olarak katıldığını görmekteyiz." dedi.
Arat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı çerçevesinde, geldiği Kütahya'da çeşitli ziyaretlerde bulundu.
Program kapsamında Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğini de ziyaret eden Arat, burada oda başkanları ile üyelerine program ve teşvikler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Ocak ayında başlatılan Milli İstihdam Seferberliği kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları olarak 81 ili ziyaret ettiklerini, şu anda da ikinci tura başladıklarını hatırlatan Arat, "Bu çerçevede bugün Kütahya'dayız ve ilin yöneticileri ile çeşitli kurum, kuruluş ve esnaf temsilcileri ile istişarelerde bulunmaktayız. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikalara ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinde oda başkanları ile esnaf temsilcilerimizle istişarelerde bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Yapmış oldukları görüşme ve toplantılarda ilan edilen Milli İstihdam Seferberliği'nin istihdam teşvikleri ile ilgili bilgilendirmelerde de bulunduklarını ifade eden Arat, şöyle konuştu:
"Bilindiği üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu kapsamda İŞKUR kaynaklarından 2017 yılı içerisinde 1 buçuk milyon ek istihdama, asgari ücret üzerinden 773 lira bir destek vermeyi planlamış ve teşvik programı hazırlamıştır. Yani asgari ücretle çalışa bir kişinin 2 bin 177 liralık maliyetinin 773 lirası devlet tarafından 2017 yılı sonuna kadar karşılanması öngörülmektedir. Bu kapsamda aldığımız ilk rakamlar bizleri umutlandırmaktadır. Ocak ve Şubat aylarında sigorta kayıtlarına baktığımızda yaklaşık 232 bin kişinin istihdama yeni giriş olarak katıldığını görmekteyiz. Buna ek olarak yine İŞKUR'un aktif işgücü programları çerçevesinde 500 bin kişilik bir işbaşı eğitim programı da planlamış bulunmaktayız."
Arat, bu program kapsamında da illerde 3'er aylık programlar düzenlediklerini, bunun da yine aynı şekilde istihdama destek vermesini ve işsizlik oranını aşağılara çekmesini beklediklerini dile getirdi.
İşsizlik oranının 2016 yılının ağustos ayından itibaren kademeli olarak artış kaydettiğini, aralık 2016 itibariyle de işsizliğin yüzde 12,7 seviyelerine geldiğini de hatırlatan Arat, şöyle devam etti:
"Bu alınan tedbirler sonrasında 2017 sonuna kadar işsizlik oranının tek haneli rakamlar seviyesine düşmesini beklemekteyiz. Yaptığımız istihdam teşvik programlarının amacı da bu. Kütahya üzerinden bunu değerlendirecek olursak da halihazırda işsizlik, Türkiye ortalamasının yarı seviyelerinde bulunmakta. Bu istihdam teşviklerinden işveren ve esnaflarımız bize verdikleri bilgilerle bundan faydalanacaklarını ilan etmişlerdir. Yine Kütahya'da bu seferberlikle birlikte yaklaşık 2 bin 500 istihdamın ilk aylarda sağlandığını görmekteyiz. Bu bakımdan umutlu olduğumuz söyleyebiliriz."
Arat'a Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Muhittin Şahin ile Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü İsmail Sayar ve İŞKUR İl Müdür vekili Hüsnü Balcı eşlik etti.