Çalıştay Sonrası Ressamlardan Datça'da Ortak Sergi
Muğla'nın Datça İlçesi'nde, Türk, Macar ve Bulgar ressamlar 15 gün süren çalıştay sonrası ortak sergi açtı.
Muğla'nın Datça İlçesi'nde, Türk, Macar ve Bulgar ressamlar 15 gün süren çalıştay sonrası ortak sergi açtı.
Datça'ya bağlı Yaka Köy'de 4 yıl önce sanata ve sanatçılara kapılarını açan Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA), bu kez düzenlenen çalıştay kapsamında Türk, Macar ve Bulgar sanatçılara ev sahipliği yaptı. Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Umur Türker tarafından UKKSA'da organize edilen çalıştaya 3'ü Macar, 2'si Bulgar, 19'u Türk 24 ressam katıldı. 15 gün süren çalıştay açılan karma sergiyle sona erdi. Serginin açılış kokteyline kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
ÇALIŞTAYLAR SANATÇININ UFKUNU GENİŞLETİYOR
Çalıştay hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Türker, Geçen yıl biz de Macaristan'da bir çalıştaya katılmıştık. Bu tür çalıştaylar uluslararası sanatçılar arasında ilişki ve işbirliğini artırırken, aynı zamanda ülkelerin tanıtımını sağlıyor. Bu tür etkinlikler sanatçıların birbirlerini tanıyarak dünya vatandaşı olma yolunda adım atmalarına yardımcı oluyor. Sanatçılar kendi atölyelerine kapanıp çalışmaları yerine, bu gibi çalıştaylarda ne kadar çok ülke sanatçısıyla bir araya gelerek çalışırlarsa, sanata bakışları da o derece zenginleşiyor dedi. UKKSA'nın ülkede bu anlamda oluşturulmuş en mükemmel merkez olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Türker, Ülkemizde birçok yerde resim ve heykel ile ilgili çalıştaylar yapılıyor. Fakat bu kadar donanımlı resim, heykel, seramik ve cam atölyelerinin oluştuğu, dünyanın her yerinden ve Türkiye'den sanatçıların çalışmalarını yaptığı her türlü altyapı olanaklarının hazır olduğu bu mekanı kuranlara ayrıca Türk sanatı adına teşekkür ediyorum diye konuştu.
MACAR RESSAM MİNYATÜR HAYRANI
Ülkeye hayranlığını dile getiren Macar ressam Reka Nemere, Türk minyatürleri benim ilgimi çekiyor. Macaristan'da yayınlanan ve Türk minyatürlerini konu alan bir kitap sayesinde 10 yıl önce bu sanata ilgi duymaya başladım. Türk minyatürlerindeki görsel dil ve perspektif çok etkileyici. Türk minyatürleri üzerinde araştırmalar yaparak kendimi bu alanda geliştiriyorum. Minyatür sanatının tarihi geçmişine sahip olan bu coğrafyada bulunmak bana ayrı bir heyecan veriyor dedi.
FUAT SAKA RESİMDE DE İDDİALI
Karadeniz müziğinin usta isimlerinden ünlü müzisyen Fuat Saka, çalıştay sonrası yaptığı bir resimle karma sergide yer aldı. Çok eski yıllarda resim çalışmaları yaptığını dile getiren Saka, Resim benim eski bir tutkum. Ancak yıllar var ki fırçayı elime almamıştım. Burada arkadaşlarımın cesaretlendirmesi sonucu yeniden resim yapmaya başladım. Ressam arkadaşlar bana kızmasınlar, resim yapmaya devam edeceğim. Yıllar sonra resim yapmak beni mutlu ediyor diye konuştu. Peribacaları tablosu ile beğeni toplayan sanatçı, resimde de iddialı olduğunu ortaya koydu.