Haberler

Cam Festivali, Eskişehir'e Renk Kattı

Güncelleme:
Abone Ol

Çeşm-i Bülbül ile Murano Eskişehir'de karşılaştı

· Tarihi Kurşunlu Kulliyesi'nde gerçekleşen 2. Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali'nde, cam sanatının inceliklerini dünyaca ünlü ustalar gösterdi.

· Odunpazarı'nda yerli yabancı sanatçıların cam ile yaptıkları gösteriler ve farklı çalışma teknikleri izleyenleri hayrete düşürdü.

24 Mayıs Cuma günü başlayan, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi'nin bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali, 31 Mayıs Cuma günü sanatçıların eserlerinin müzelerde sergilenmesiyle sona erdi.

Eskişehir ve Odunpazarı'nın cam sanatları konusunda önemli bir merkez olmasına katkı sağlayan etkinlikte yabancı sanatçılarla Türk sanatçılar bir arada çalışarak marifetlerini cama yansıttı.

Festivalin kapanışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı "Festival boyunca tüm çalıştaylara katılmak için çaba gösterdim. Tümünden insan ve sanata dair yeni bilgiler edindim. Benimle birlikte tüm misafirlerimiz de aynı görüşlerini iletti. Festival süresince çok güzel eserler ortaya çıktı. Değerli sanatçımız tarafından uzun uğraşlar sonucu yapılan yaklaşık 30 kg. ağırlığında "BOĞA" figürünün soğuması için fırına bırakılırken kırılması festivalde unutamadığım anlardan biri olarak hafızamda kaldı. Öyle inanıyorum ki yaptığımız Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali ile Eskişehir'in ticari, ekonomik hayatına canlılık kazandırdığımızı, katma değer oluşturduğumuzu, işletmelerin açılmasıyla istihdam sağladığımızı ve marka kent çabasına katkı koyduğumuzu görmenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

Dünyaca ünlü cam ustalarının şovlarıyla renklenen ve sıcak cam uygulamalarının yer aldığı etkinlikte, Amerikalı Paul De Somma ve Çek Cumhuriyeti'nden Martin Janecky'nin 28 Mayıs'ta gerçekleşen gösterisi izleyenleri büyüledi. 29 Mayıs günü İtalyan sanatçı Pino Cherchi ile Doç. Mustafa Ağatekin'in sıcak cam atölyesinde gerçekleştirdiği atölye çalışmaları ise en dikkat çeken gösterilerden biri oldu.

İtalya'dan Davide Salvadore gibi dünya çapındaki diğer cam sanatçıları da festival kapsamında yer aldı. Çeşm-i bülbül ustaları Kadir Dikmen ve Köksal Türker'in atölye çalışmaları, unuttuğumuz güzellikleri tekrar hatırlattı. Yabancı ve Türk ustaların aynı çatı altında çalışması ise izleyenlere "Çeşm-i Bülbül ve Murano bir araya geldi" dedirtti.

Kadınlar ve Çocuklar Cam Sanatını Öğrendi

İstanbul'dan festival için Odunpazarı'na gelen İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği üyeleri, cam sanatının büyülü dünyası ile Odunpazarı sıcak cam atölyesinde tanıştı. Dünyaca ünlü cam sanatçısı Martin Janecky'in gerçekleştirdiği atölye çalışmasına, konuk olan İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği üyeleri cam sanatının inceliklerini öğrendi.

Bolu Canip Baysal İlkokulu öğrencileri ise atölye ziyareti sırasında işinin ehli, cam sanatçısı Martin Janecky'in çalışmalarını yakından inceleme fırsatı buldu.

Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu konserlerinin müzik ziyafeti yaşattığı festival, cam sanatının ustalarının eserlerinin müzede sergilenmesiyle son buldu.

Murano'dan sonra dünyanın cam pazarı merkezi olarak adlandırılmaya başlayan Odunpazarı'nda eğitimlerini tamamlamış 400 cam kursiyeri, üretim yapan 75 cam sanatkârı ve 50 cam atölyesi bulunuyor. Tarihe sahip çıkan Odunpazarı Belediyesi, Dünya çapında marka olma yolunda ilerliyor.

Festivale katılan yabancı sanatçılar hakkında

Martin Janecky :1980'de Çek Cumhuriyeti'nde doğan sanatçı, 13 yaşında cam fabrikasında çalışmaya başladı. 20 yaşında omulunu bitirmiş bir cam ustasıydı.. 21'den itibaren İşveç, Hollanda,ABD, Güney Afrika'da sanatçılarla çalıştı. 2006 Kaiser Vakfı Ödülü ve 2008 Salvador Dali Dünya Ödülü'ne değer görüldü.

Pino Cherchi: Çam ve metal heykeltraşı Pino Cherchi, bir sanatçı ve eğitimci olarak 26 yıldır cam ile uğraşıyor. Eserleri 16 yıldır Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa galerilerinde yer alıyor. Genellikle özel koleksiyoncular tarafından yaptırılan eserlerin yanı sıra, çeşitli kamu projelerinde de çalıştı. Her yıl düzenlenen On the Edge Sculpture Invitational'a 3 kez seçildi. Ayrıca, İtalya Trento'daki tarihi Collegiata Di Santa Maria Assunta Di Arco di Trento kilisesi ve Amerika Birlesik Devletleri Washington Eyaleti Vali Konağı vitraylarının restorasyon çalışmalarını yaptı.

Davide Salvadore : 1953 te İtalyanın Murano adasında camcı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi . Çok küçük yaşlarda dedesi Antonionun önderliğinde camın inceliklerini öğrendi.Annesi Anna Mantoan 'ın takı stüdyosunda (Lamp -Work) alevle çalışma yaparak boncuk üretmeye başladı . Roberta di Camerino, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Swatch gibi ünlü moda evleri ile yaptığı ortak çalışmalar ona çalışma hayatında farklı yolların açılmasını sağladı .1987 de kendi inşa ettiği fırını ve iki ortağı ile kurduğu "Campagnol e Salvadore" stüdyosunda halen cam ustası olarak çalışan Salvadore, Lamp-work ve fırın tekniklerini kullanarak camda yeni yollar denemektedir.

Paul De Somma: 1983 te küçük İtalya diye bilinen; günümüzde Brooklyn Kentsel Cam Merkezi nin bulunduğu bölgede New York Deneysel Cam Atölyesinde cam üflemeye başladı. 1985 te NYEGW deki Dale Chihiuly 'nin atölyesinde Dale'nin ustası Willam Morris'in asistanı olarak ekibe katıldı. Halen Dale Chuhly için Putti ve deniz yaşamı konseptli heykeller serisindeki parçaları üretmekte. 2000 yılından bu yana eşi ve ortağı sanatçı Marsha Blaker - DeSomma ile birlikte California Santa Cruz da kendi atölyesinde çalışıyor. Bağımsız heykel formalarının yanı sıra aydınlatma üretimi yapmaktadır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Odunpazarı Belediyesi Eskişehir İstanbul İtalya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title