Kütahya'da Cami Önü Geleneği Asırlardır Yaşatılıyor
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Göbel köyünde, Ramazan ayına özgü 'Cami Önü' geleneği, asırlardır yaşatılıyor.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Göbel köyünde, Ramazan ayına özgü 'Cami Önü' geleneği, asırlardır yaşatılıyor.
Göbel halkı Ramazan ayı boyunca her Perşembe günü, 'Cami Önü' veya 'Cuma Akşamı' denilen geleneğe göre istedikleri yiyecek ve içeceği cami önüne getiriyor. Çocuklar ve büyükler, cami önüne getirdikleri tüm yiyecekleri bir sofra bezi üzerine döktükten sonra, seçilen bir yaşlı bu yiyecekleri eşit şekilde karıştırarak köylüye dağıtıyor. Dağıtım sonrası cami imamı tarafından dualar ediliyor.
Köy sakinlerinden Yaşar Solmaz, ikindi namazı öncesi herkesin bisküvi, pide, hurma, şeker, meyve suyu gibi yiyecek ve içecekler getirdiğini, bunları namaz sonrası büyüklerin karıştırıp sırayla gelenlere dağıttığını, bunun asıl amacının paylaşmak olduğunu söyledi.
Bu geleneğin çok eskilere dayandığını ama kesin tarihini bilen olmadığını belirten Şerif Özbey de, "Bu geleneği araştırdıklarını birinci amacı çocukları camiye alıştırmak, bana göre o devirde bilinmese de, adı bu devirde konulmuş sosyal sorumluluk projesi. Fakirin ne yediğini zengin, zenginin ne yediğini fakir bilsin diye Ramazan ayında her hafta Perşembe günleri ikindi namazından sonra Camide toplanılmış. Herkes evinde ne varsa, zengin de fakirde evindekini buraya getirmiş. Burada toplanıp karıştırmış. Demişler ki fakir zenginin ne yediğini en azından hafta da bir görsün, zengin de fakirin evinde ne olup olmadığını bilsin denilmiş. Bunun yanında çocukların birbirleri ile kaynaşması, büyüklerinden sevgi ve saygıyı öğrenmeleri diye biliyoruz" dedi.
84 yaşındaki Nuri Özbey ise bu geleneği çocukluğundan bu yana hatırladığını ifade ederek şunları söyledi:
"Ben 84 yaşındayım. Yani 5-6 yaşımdan bu yana böyle devam eder. Böyle Perşembe günleri toplanıp dağıtıyoruz. Herkes getirir ve elindekini dağıtır."
Ramazan geleneği, köy imamı tarafından dua etmesiyle sona eriyor. - KÜTAHYA