Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan Açıklaması
Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, siyanürlü altın madenciliğinin insan hakları ve çevre hakkı ihlali olduğunu söyledi.
Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, siyanürlü altın madenciliğinin insan hakları ve çevre hakkı ihlali olduğunu söyledi.
Türkiye Barolar Birliği ve Çanakkale Barosu'nun düzenlediği "Kazdağları ve siyanürlü altın madenciliği" konulu panel Kolin Otel'de yapıldı. Panele Çanakkale Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, avukatlar ve vatandaşlar katıldı. Panelin açılışında konuşan Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, hakkı savunan, hakkı arayan bir mesleğin mensupları olarak, siyanürlü altın madenciliğinin insan haklarının ve çevre hakkının ihlali olduğuna inandıklarını söyledi. Şarlan, "Su kaynaklarının temizliği hakkının yok edildiğini söylüyoruz. Gıda güvenliği hakkının tehdit edildiğini vurguluyoruz. Olmak ya da olmamakla sınanan Kazdağları, Türkiye'nin en kesintisiz, en geniş hayat alanıdır. Birçok maden firması toprağın altına göz dikmiş durumdadır. Adeta toprağın altını üstüne getirmek istemektedirler. Tonlarca siyanürün, Kazdağları'nın damarlarına şırınga edilmesi, yer altı ve yer üstü sularının kirlenmesi, Kazdağları'nın enkaz dağlarına dönüştürülmesi demektir" dedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar da, "Kazdağları tarih boyunca hep saldırıya uğramış ve yağmalanmıştır. Ne yazık ki bugün de Kazdağları sahip olduğu bu güzellikleriyle değil, topraklarında siyanürle altın madenciliği faaliyetleri yürütülmesiyle gündemimizdedir. Bilimsel raporlarla da sabit olduğu üzere, altın madenciliğinde kullanılan siyanür, diğer alanlarda kullanılmasından çok daha tehlikeli olabilmektedir" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından altın madenciliğinin çevreye etkileri tartışıldı. - ÇANAKKALE