Haberler

Çanakkale'de Çed Toplantısı

Abone Ol

Çanakkale’ye kurulması planlanan demir ve kuvars maden ocakları projesi için merkeze bağlı Serçiler köyünde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı düzenlendi.

Çanakkale'ye kurulması planlanan demir ve kuvars maden ocakları projesi için merkeze bağlı Serçiler köyünde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı düzenlendi. Otobüsle köye gelip toplantıya katılmak isteyen çevrecileri, toplantının yapılacağı kahvehanenin merdivenlerinde dizilen vatandaşlar içeri almak istemedi. Jandarma ekipleri, köylülerle çevreciler arasına barikat kurdu.

Orta Truva Mad. San. Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan Çanakkale İli merkez ve Bayramiç ilçeleri, Kuşçayır ve Serçiler köyü mevkilerinde '69050 Ruhsat Numaralı Sahada Demir Ocağı' projesi, Çanakkale İli merkez ve Bayramiç ilçeleri, Serçiler, Ortaca ve Yukarışapçı köyleri mevkilerinde '200810225 Ruhsat Numaralı Sahada Kuvars Ocağı projesi ve Çanakkale ili merkez ilçesi Ortaca ve Serçiler köyleri mevkiinde '200810226 Ruhsat Numaralı Sahada Kuvars Ocağı' projeleri için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliği gereği 'Halkın Katılımı Toplantısı' yapıldı. Toplantı öncesinde, Jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

Toplantıyı izlemek üzere bir otobüsle köye gelen çevreciler, Jandarma engeliyle karşılaştı. Daha sonra çevreci grubun köy kahvesine gelmesine izin verildi. Bu kez de vatandaşlar, kahvehane merdivenlerinde dizilerek çevreci grubu içeriye almak istemedi. Jandarma ekipleri, güvenlik gerekçesiyle çevreci grup ile merdivendeki vatandaşlar arasına barikat kurdu.

Kahvehane önünde konuşma yapan İda Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Pirinçciler, "Serçiler köyüne, hem de Serçiler köylüsü şoförümüz ve arabası ile birlikte sokulmadık. Geldiğimizde toplantı erken saatte başlatılmıştı. Toplantının yapıldığı kahvede herhalde bazıları Serçiler Köyünün gençleri, bazıları da dışarıdan gençler. Kahveye girişimiz engellendi. Böylesi bir toplantıya Türkiye'nin her yerinden insanlar davetlidir ki; biz çoğumuz Çanakkale'de yaşayan ve Atikhisar Barajının suyunu içen insanlarız. Atikhisar Barajı sadece bu merdivende bu köyü korumaya çalışan, hem de biz çevrecilerden korumaya çalışan gençlerin barajı değil. Atikhisar Barajı sadece Serçiler Köyünün barajı değil. Bu bir emperyalist bir projedir" dedi. Grup daha sonra kahvehane önünden ayrıldı.

Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Ali Furkan Oğuz, yapılacak olan ÇED toplantısına katılmak istediklerini belirterek, "Jandarma tarafından halk içeriye sokulmak istenmedi. Bir suç işlendi. Görevi kötüye kullanma suçu işlendi. Bunun hakkında tutanak tutacağız ve görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

ÇED toplantısı, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mustafa Poyrazlı, Çanakkale ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Hasan Yorulmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlisi Çevre Yüksek Mühendisi Fatih Selimoğlu, Orta Truva Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Müdürü Mustafa Ender Özaydın ile köylülerin katılımıyla gerçekleştirildi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bayramiç Ortaca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title