Haberler

Çanakkale'de Çed Toplantısına Alınmayan Çevrecilerden Tepki

Abone Ol

Çanakkale'de, Orta Truva Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından kurulması planlanan demir ve kuvars maden ocakları projesi için merkeze bağlı Serçiler Köyü'nde halkı bilgilendirmek için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı düzenlendi.

Çanakkale'de, Orta Truva Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından kurulması planlanan demir ve kuvars maden ocakları projesi için merkeze bağlı Serçiler Köyü'nde halkı bilgilendirmek için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılmak isteyen çevreci bir grup, kahve merdivenlerinde köylü oldukları ileri sürülen bazı kişilerce içeri alınmak istemedi. Jandarma da güvenlik gerekçesiyle grubun içeri girmesine izin vermeyince çevreciler duruma tepki gösterdi.

Orta Truva Mad. San. Tic. A.Ş., Çanakkale Merkez İlçesi'ne bağlı Serçiler Köyü ile Bayramiç İlçesi'ne bağlı Kuşçayır Köyü demir ocağı projesi, Bayramiç İlçesi'ne bağlı Kuşçayır Köyü ve Yukarışapçı Köyü ile kent merkezine bağlı Ortaca Köyü'ne ise Kuvars Ocağı projesi hazırladı. Ayrıca yine merkeze bağlı Ortaca ve Serçiler köyleri yakınlarına bir kuvars ocağı projesi daha hazırlandı. Söz konusu projeler için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince Serçiler Köyü kahvehanesinde halkı bilgilendirme, görüş ve önerilerini almak için 'halkın katılımı toplantısı' yapıldı. Jandarma, olası bir gerginliğe önlem olarak köy girişinde ve içinde önlemler aldı.

ÇEVRECİLER KAHVEYE ALINMADI

Projenin, Çanakkale merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılaşan Atikhisar Barajını da olumsuz etkileyeceğini belirten çevreciler, kahvedeki toplantıya katılmak için köye geldi. Ancak çevrecileri taşıyan minibüs, güvenlik gerekçesiyle köye sokulmadı. Çevreciler minibüsten inip, ellerinde pankart ve dövizlerle slogan atarak toplantının yapıldığı kahvehaye yürüdü. Ancak, köylü olduğu ileri sürüler bir grup genç, kahvehane merdivenlerine dikilerek, çevrecileri içeriye almak istemedi. Jandarma da, güvenlik gerekçesiyle kahvehane önüne barikat kurup, içeriye almadığı çevrecilerin merdivenlerde bekleyen kişilerle karşı karşıya gelmesini önledi.

'BU EMPERYALİST BİR PROJEDİR'

ÇED toplantısına alınmayan çevreciler hem jandarmaya hem de kahvehane merdivenlerinde bekleyen kişilere tepki gösterdi. İda Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Pirinçciler, "Serçiler Köyü'ne sokulmadık. Geldiğimizde toplantı erken saatte başlatılmıştı. Toplantının yapıldığı kahvehanede herhalde bazıları Serçiler Köyünün gençleri, bazıları da dışarıdan gençler. Kahvehaneye girişimiz engellendi. Böylesi bir toplantıya Türkiye'nin her yerinden insanlar davetlidir ki; biz çoğumuz Çanakkale'de yaşayan ve Atikhisar Barajının suyunu içen insanlarız. Atikhisar Barajı sadece bu merdivende bu köyü korumaya çalışan, hem de biz çevrecilerden korumaya çalışan gençlerin barajı değil. Atikhisar Barajı sadece Serçiler Köyü'nün barajı değil. Bu bir emperyalist bir projedir. Emperyalist güçlerin Türkiye'yi madencilik ve termik santrallerle kuşatması altındayız. İçeride konuşanlar Türkçe konuşuyor. Ama sanmayın ki bu projeyi yapmışlar. Onlar sadece taşeron şirket. Bu projeyi yapanlar Kanada, Avustralya'da, belki de Almanya'dalar. Siz burada neyi koruyorsunuz. 150 bin insanın içme, kullanma suyu olarak kullandığı Atikhisar Barajını mı savunuyorsunuz. Atikhisar Barajını avukatlarımız ve Çanakkale Baromuz ile birlikte 150 bin kişi savunuyor" dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Ali Furkan Oğuz ise yapılacak olan 3 vahşi madencilik projesine ilişkin ÇED toplantısına katılmak istediklerini, ancak jandarma tarafından içeriye alınmadıklarını belirterek, görevi kötüye kullanma suçu işlendiklerini ileri sürdükleri görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Kuvars veya demir madenlerinin çok ucuz madenler olduğuna dikkat çeken Oğuz, "Dolayısıyla bir değeri yoktur. Aynı zamanda MTA haritalarında da bu durum yer almakta. Gerçekten demir çıkarılacaksa bunun hiç ekonomik olmadığı MTA haritalarında belirtilmiştir. Dolayısıyla biz amacın demir veya kuvars değil altın madeni olduğunu düşünmekteyiz" dedi.

Demir ve kuvars maden projeleriyle ilgili ÇED toplantısı, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mustafa Poyrazlı, Çanakkale ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Hasan Yorulmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlisi Çevre Yüksek Mühendisi Fatih Selimoğlu, Orta Truva Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Müdürü Mustafa Ender Özaydın ile köylülerin katılımıyla gerçekleşti.

- Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Merkez Bayramiç Ortaca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title