Haberler

Çanakkale'de Domates Çalıştayı

Abone Ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ve Ziraat Odası işbirliğiyle 'Çanakkale Domates Çalıştayı' düzenlendi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ve Ziraat Odası işbirliğiyle 'Çanakkale Domates Çalıştayı' düzenlendi.

ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi'ndeki Ziraat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen çalıştaya, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus'un yanı sıra çok sayıda üretici ve sektör temsilcisi katıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur açılış konuşmasında, Çanakkale'nin önde gelen değerlerinden biri olan domatesi tartışmak için çalıştay düzenlediklerini belirterek, "Çanakkale, zengin tarımsal yapısı ve başlıca ürünlerinden olan domates ile markalaşma yolunda hızla ilerliyor. Çalıştay, bölgedeki üreticilerin daha verimli ve kaliteli üretim yapması, bölge ve dolayısıyla ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasına yönelik olarak domates yetiştiricilerinin sorunlarına çözüm önerileri sunmada faydalı olacak" dedi.

TOHUM BANKASI ÖNERİSİ

Üniversitelerin bilimsel eğitim dışında, bulundukları bölgeye katkı vermek gibi bir sorumluluğu bulunduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner de Ziraat Fakültesi'nin üreticiler ile beraber çalıştığını dile getirdi. Fakültenin üreticilerin sorunlarına çözüm üretmeye çalıştığını vurgulayan Prof. Dr. Laçiner, "Bunu ne kadar başarabilirsek üniversite olarak o kadar sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız. Domates Çanakkale için çok önemli bir sebze. Milli ya da geleneksel tohum kullanılmadıkça eski lezzetleri yakalamak mümkün olmuyor. Burada işin bir tohum boyutu var. Ben akademisyenlerimizden bir tohum bankası oluşturulması için çalışmalarını bekliyorum. Dışarıdan alınan tohumlarla yapılan tarımın nereye kadar gideceği ortada. O teknoloji ve bilgi birikiminde olmadıkça elimizdeki yiyeceklerin nasıl tehlikeye düşeceğini de görmemek imkansız. O yüzden yapılan bu çalıştayların tarımın her alanına katkı sunacağı görüşündeyim" diye konuştu.

İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda akademisyenler tarafından, domates yetiştirme teknikleri, domates hastalık ve zararlıları, domates yetiştiriciliğinde gübreleme, sulama ve pazarlama konularında sunumlar yapıldı. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sedat Laçiner Mustafa Akkuş Ulus Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title