Haberler

Çanakkale'de Keçiler Podyuma Çıktı

Abone Ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (Çomü) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin Organize Ettiği "3. Geleneksel Süt Keçisi Yetiştiricileri Günü"nde Düzenlenen Keçi Güzellik Yarışması Büyük İlgi Gördü.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin organize ettiği "3. Geleneksel Süt Keçisi Yetiştiricileri Günü"nde düzenlenen keçi güzellik yarışması büyük ilgi gördü.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odası ve İl Tarım Müdürlüğü iş birliğiyle Sarıcaeli köyünde bulunan Teknolojik ve Tarımsal Araştırma Merkezi'nde düzenlenen keçi güzellik yarışmasına il merkeziyle ilçelerden toplam 36 keçi katıldı. Sabah erken saatlerden itibaren yarışmanın yapılacağı alana kamyonetlerle getirilen keçiler, burada görevliler tarafından tek tek numaralanarak özel olarak telle ayrılan bölüme konuldu. ÇOMÜ Zootekni Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Türker Savaş ile birlikte toplam 4 üniversite görevlisinin jüri olarak katıldığı yarışmada tek tek önce jüri önünden yürütülen keçiler daha sonra meme, boyun ve gövde yapısına göre incelenerek puanlandı. Yaklaşık 1 saat süren yarışmada keçiler zaman zaman inat edip yürümekte güçlük çıkarınca görevliler zor anlar yaşadı. Bu arada sağılmayan keçiler zor anlar yaşadı. Bazı keçilerin memelerinden sütler çeşme gibi akmaya başlayınca üreticiler kovalarla sütleri sağmak zorunda kaldı.

Yarışma sonunda jüriden en fazla oyu olan Bayramiç ilçesine bağlı Pıtıreli köyünden Ahmet Durmaz'ın keçisi birinci olarak 2007 yılının "Keçi Güzeli" seçildi. Yarışmada Çan'dan Harun Arslan'ın keçileri ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Teke güzelliğine ise Kalabaklı köyünden Ahmet Türkkan'ın tekesi seçildi. Yarışmada Yenice'den Nizamettin Şevik ile Halileli köyünden Evren Akbaş'ın keçilerine ise mansiyon ödülü verildi.

Yarışmada keçisinin birinci olmasına sevindiğini belirten Ahmet Durmaz, "Yarışmaları sürekli televizyondan izler ve onlara özenirdim. Şimdi bu yarışmada birinci olmak bana ayrı bir mutluluk verdi. Gelecek yıllarda da bu birinciliğimi korumak için elimden gelen çabayı göstereceğim" dedi.

ÇOMÜ Zooteknik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş ise, "Bu tür yarışmalarda Saanen cinsi keçilerimizin ıslah hedefine uyup uymadığını kontrol ediyoruz. Burada da jüri üyeleri olarak hayvanı dışarıdan puanlıyoruz. Hayvanın ince bir boyna, ince bir göğse ve buna bağlı olarak giderek genişleyen bir gövdeye sahip olup olmadığına bakıyoruz. Puanlamada ayrıca hayvanın iyi meme bağlarına sahip olması ve çok sarkık memeli olmamasına dikkat ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda ise bunun dışında keçi sağma yarışması

yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

(AÖ-MŞ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title