Çanakkale - Deniz Kuvvetleri'nden, Ege'de Hem Havadan Hem Denizden Sıkı Denetim
Deniz Kuvvetleri'nden, Ege'de hem havadan hem denizden sıkı denetimEge Denizi'nde düzensiz göç olaylarının önüne geçmek amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hem havadan hem de denizden denetimlerini sıkı bir şekilde sürdürüyor.
Deniz Kuvvetleri'nden, Ege'de hem havadan hem denizden sıkı denetim
Ege Denizi'nde düzensiz göç olaylarının önüne geçmek amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hem havadan hem de denizden denetimlerini sıkı bir şekilde sürdürüyor. Bu kapsamda, bugün 'Sea Hawk' helikopteriyle Ege Denizi'nde gerçekleştirilen keşif ve gözetleme faaliyeti basın mensupları tarafından görüntülendi. Denetimler sayesinde, Yunanistan adalarına düzensiz göçün yok denecek kadar azıldığı belirtildi.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mültecilerin iadesi konusunda varılan anlaşmanın ardından Ege Denizi'nde bir yandan NATO'ya bağlı unsurlar, diğer taraftan da Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı unsurlar görev yapıyor. Mart ayından buyana Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da hem havadan, hem de denizden denetimlere destek veriyor. Bölgede Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın savaş gemileri devriye görevini yürütürken, bugün Çanakkale Deniz Helikopter Grup Komutanlığı'ndan havalanan 'SH-70' tipi 'Sea Hawk' helikopteri, Çanakkale Boğazı ile İzmir'in Dikili İlçesi Limanı'na kadar olan bölümde keşif ve gözetleme faaliyeti gerçekleştirdi. Helikoptere alınan basın mensupları da denetimleri görüntüledi. Üç saatlik uçuş sırasında Ege Denizi'nde herhangi bir düzensiz göç olayına rastlanmaması ise denetimlerin ne kadar etkili olduğunu gözler önüne serdi. Sahillerde mültecilerden geriye kalmış eski botların bulunduğu görüldü.
Helikopter Komutanı Deniz Yüzbaşı İbrahim Gürdal, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın Ege Denizi'nde, geçen 11 Mart'tan bu yana düzensiz göz faaliyetlerinin önlenmesine katkıda bulunduğunu söyledi. Bu tarihten itibaren Midilli Adası'na geçişlerde yüksek miktarlarda düşüşler olduğunu belirten Gürdal, "Aynı zamanda 11 Mart'tan buyana herhangi bir ölümlü vaka yaşanmadı. Ege Denizi'ndeki coğrafyada adalar arasındaki mesafeler 2-3 kilometre gibi yakın mesafeler. Bu mesafelerde botlarla göçmenlerin Yunan Adaları'na geçmesi oldukça hızlı ve kolay olmaktadır. O yüzden karada yapılan faaliyetlere istinaden denizde yapılan faaliyetler çok zor icra edilmektedir. Ancak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 7 gün 24 saat esasına göre görevini icra ederek bu düzensiz geçişleri durdurmada oldukça başarılıdır" dedi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Çanakkale, İzmir ve Muğla'da konuşlu deniz helikopterleri ile günde iki, üç, deniz karakol uçakları ile de haftada iki uçuş yaparak keşif ve gözetleme faaliyetlerini yürütüyor.