Haberler

Çanakkale Destanı Seyircisiyle Buluşmak İçin Gün Sayıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Günümüzde kültürel dejenerasyonu hızlandıran öğelerin baskın olması.

Günümüzde kültürel dejenerasyonu hızlandıran öğelerin baskın olması. Bu duruma karşın milli kültürümüze, milli benliğimize ait medeniyetimizin taşıyıcı öğeleri olan halk bilimi ürünleri olan destanlar, ninniler, ağıtlar, maniler, söylencekler vb. eserlerinin tüm Türk gençliği ve çocukların bilmesi gerekliliği önemlidir.

Özellikle yetişen yeni neslin yakın tarihimiz olmak üzere milli manevi değerler temelinde kazanılan zaferlerin, verilen mücadelenin bilinmesini, derinlemesine anlamasını, bu uğurda "Şehitlik" mertebesine ulaşanların anılmasını sağlamak amacıyla Bursa'da yürüyen bir proje çalışması ilgiyle izlenmekte.

22. Dönem Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu'na ait Çanakkale Şehitleri şiirinden uyarlanan "Bir Destandır Çanakkale" Müzikal Tematik Anlatının düzenleme ve sanat yönetmenliğini BBB Kültür Şube Müdürlüğü Müzik ve Halkbilimi Koor. Erdinç Ertüzün yapmakta. Tarihi gerçeklere dayayan küçük hikâyelerin anlatımından oluşan ders, diyalog, oratoryo ve aralara serpiştirilmiş ağıtlar ve türkülerin seslendirildiği müzikal olmak üzere olarak dört bölümde icra edilen programın çalışmalarında sona gelindi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ında üzerinde hassasiyetle durduğu Çanakkale Savaşı ve Sarıkamış Şehitleri konusunda Bursa'da gelişen bu proje farklı sunum ve konseptiyle tarihi gerçeklerin özellikle genç ve çocuklar başta olmak üzere tüm halkımız tarafından ilgi ve özel duygularla izlenmesine imkân verecek.

Geçtiğimiz yıl başta Tayyare Kültür Merkezi olmak üzere aralarında Gemlik,Yenişehir,
Mustafakemalpaş ve Orhangazi'ninde bulunduğu 16 ayrı sahnede gerçekleştirilen etkinlik bu sene Mart ayında sahnelenmeye başlayacak. Başta Ankara olmak üzere alınan davetlerle birlikte daha yoğun ve Ulusal Klasmanda yürüyecek olan çalışma seyircisiyle buluşacağı güne hazırlanıyor.

Çanakkale Savaşı Nedir?

•Bu destan, üç günlük değil altı aydan fazla göğüs göğüse süren, senede bir kere 18 Mart tarihinde hatırlanıp sonra unutulacak türden bir savaşın öyküsü değildir.
•Bu savaş bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun destanı, yeniden var oluşun öyküsüdür.
•"Başkent İstanbul düşerse Anadolu yok olur" denilen bir savaşın; kanlı,acıklı, hüzünlü, canlar yakan, ocaklar söndüren, yürekler dağlayan bir hikayesidir.
•Bu savaş yokluk ile varlığın savaşıdır.
•Bu savaş yüzyıllarca ayakta kalmış bir milletin yeniden uyanışının destanıdır.
•Bu savaş iman ile küfrün, yani kısaca son hilal - haçlı savaşıdır.
•En son teknolojiye sahip metal canavarların silahları ile süngünün hazin bir hikayesidir.
•Bu savaş; elinde bir parça kuru ekmek ve bir avuç kuru üzüm, ayağında yırtık çarık ve üzerinde eski yazlık elbiseleriyle savaşan Mehmetçik ile sırtlarındaki çantalarında çikolatadan, peksimete, kurutulmuş etten, konservelerine kadar büyük imkanlar ile donatılarak Çanakkale'ye Anadolu'yu istila etmeye gelen acımasız uluslar topluluğunun orantısız bir onur savaşı, ölüm kalım savaşıdır
•Orada yaşanılan hadiselerin insanın kanını dondurduğu ,inanılması güç olan anıların yaşandığı bir savaştır bu savaş.
•Bu savaş Yüce Türk Milletinin kurtuluşuna giden yolun ağzındaki savaştır.
•Bu savaş insanlık tarihi boyunca gerçekleşen on dört bin savaştan dünya tarihinin seyrini değiştiren, en büyük, en önemli ve en kanlı savaşlardan biridir.
•Niğde'li Alilerin, Harran'lı Seyyit Onbaşıların, Yozgat'lı Kınalı Muratların, Muş'lu Halitlerin, Cideli Mehmet Çavuşların, Şamlı Hüseyinlerin, Libya'lı Üsteğmen Mevsufların, Ezine'li Yahya Çavuşların, Karslı İbrahimlerin, Trabzonlu Selimlerin ve daha nicelerinin toprağa düştüğü savaştır…

Bu savaş, Sunday Times gazetesi muhabiri Ashmead Barlett'in gazetesinde yazdığı; "ilk İngiliz harp gemisi Boğaz'dan geçtiği andan itibaren Avrupa'da Türk Devleti'nden iz kalmayacaktır.

Buraya yığılan gemiler belki de Hristiyanlık aleminin Türklere karşı yapabileceği son Haçlı seferi içindir. Bu son haçlılar bir zamanlar Viyana kapılarından Kudüs'e kadar uzanan Osmanlı İmparatorluğunun her bir köşesinde dağılıp kalmış Orta Çağ şövalyelerinin öcünü alacaktır." Dediği tam bir Hilal- haç savaşıdır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Faruk Anbarcıoğlu Çanakkale Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title