Çanakkale Lokanta Gibi Dernek
Çanakkale'de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Şubesi, burs verdiği öğrenciler ile dernek gönüllüsü gençlere, hafta içi her gün akşam yemeği, hafta sonları ise kahvaltı veriyor.
Çanakkale'de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Şubesi, burs verdiği öğrenciler ile dernek gönüllüsü gençlere, hafta içi her gün akşam yemeği, hafta sonları ise kahvaltı veriyor. Yemekler, dernek üyesi kadınlar tarafından evlerde hazırlanarak getiriliyor. Bazı günlerde ise burs alan öğrenciler, dernekte kendi yörelerine ait yemekleri yapıyor.
Çanakkale'de 24 yıldır faaliyette bulunan ÇYDD Şubesi, üniversite, lise ve ilkokul düzeyinde 250 öğrenciye eğitim-öğretim yılı içinde bilimsel ve sanat anlamında kişisel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla çeşitli eğitim programları düzenleniyor. Dernek binasında öğrencilere Pazartesi günü İngilizce, Salı günü Çocuk Kulübü, Çarşamba günü Bilim ve Sağlık Kulübü, Perşembe günü Kodlamaca, Cuma günü Genel Gençlik toplantısı, Cumartesi günü Deniz Yıldızı ve Pazar günü ise İngilizce ve Müzik eğitimi veriliyor. Dernek aynı zamanda 250 öğrenciden, 173'üne burs imkanı da sağlıyor.
Haftanın 7 günü düzenlenen eğitim programlarının yanı sıra sosyal aktivitelerin de gerçekleştirildiği ÇYDD şubesi aynı zamanda bir lokanta görevi de görüyor. Eğitim programlarına katılan öğrencilere her akşam dernek üyesi kadınlar tarafından hazırlanan ev yemekleri ikram ediliyor. Öğrenciler bu sayede aile ve sıcak ev ortamı havasını bire bir yaşama fırsatı yakalaıyor. Hafta içi akşam yemeklerinin yanı sıra hafta sonları da öğrencilere sabah kahvaltıları veriliyor. Türkiye'nin değişik illerinden Çanakkale'ye okumaya gelen ve eğitim programlarına katılan öğrenciler, kendi yörelerine ait yemekleri hazırlayıp, dernekteki diğer öğrencilerin tatmasını ve farklı kültürleri tanımasına olanak sağlıyor.
ÇYDD Şube Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, derneğin amaçları doğrultusunda değişik eğitim programlarıyla üniversiteli, liseli ve ilkokul düzeyinde okuyan gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayamaya çalıştıklarını söyledi. Dernek olarak ihtiyacı olan gençlere burs eğitimi de sağladıklarını belirten Prof. Dr. Kenan Kaynaş, şöyle konuştu
Gençlerin eğitimde eşitliği yakalamasını sağlıyoruz. Dernek olarak mezun oluncaya kadar bu öğrencilerimize destek oluyoruz. Özellikle aile geliri az ve başarılı olan öğrencilere bu desteği vermeye çalışıyoruz. Dila Kurt Eğitim Evinde faaliyet gösteren eğitim programlarına katılan gençlerimize bu yılki eğitim-öğretim dönemi başından itibaren hafta içi akşam yemekleri, hafta sonu ise kahvaltı veriyoruz. Bu sayede öğrencilerin bütçelerine bir miktar katkı sağlamaya çalışıyoruz. Akşamları dernekte öğrencilere verilen yemeklerin tüm hazırlanışı, tüm masrafları derneğimiz tarafından karşılanıyor. Yemekler, dernekteki yönetim kurulu bayan arkadaşlarımız tarafından evlerinde yapılıyor. Derneğimizin yönetim kurulunda yer alamayan ama derneğimize üye olan kişiler tarafından da bu yemek desteği sağlanıyor. Türkiye'nin dört bir yanından Çanakkale'ye gelen gençlerimiz memleketlerine özgü özledikleri yemekleri de burada hazırlıyorlar. Bizde bu yemek çeşitlerini tanıma şansı yakalıyoruz. Gençlerimiz kendi aralarında yemek yarışına da giriyor. Bu sayede Türkiye'nin değişik bölgelerinden gençlerimizin kültürlerini tanımış oluyor. Diyarbakır'dan, Samsun'dan, Hatay'dan gelen arkadaşlarımız bize annelerinin ve yörelerinin yemeklerini tattırmış oluyor. Bu yemek etkinliği aynı zamanda öğrencilerimiz için daha samimi bir ortamda kaynaşma platformu oluyor. Sosyal ilişkileri güçleniyor ve gelişiyor.
Çanakkale Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü öğrencisi Furkan Dalıcı, geçen yıl ÇYDD'nin eğitim programlarına katıldığını söyledi. Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen gençlerle kaynaştığını ve onların kültürlerini tanıdığını belirten Furkan Dalıcı, şöyle konuştu Derneğimizde düzenlenen yemek etkinliğinde tatmadığım lezzetleri tatma şansı buldum. Aile gibi sıcak bir ortam içindeyiz. Sağ olsun ağabeylerim ve ablalarım beni içlerine kabul etti. Yabancılık çekmedim. Burada bir çok konu hakkında bilgi sahibi oldum. Derslerimde eksik olduğum bölümlerde çoğu kez ağabeylerim ve ablalarım bana yardımcı oldu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Seramik ve Cam Bölümü öğrencisi Tolunay Örsevur, Tekirdağ'dan geldim. Burada en çok Tekirdağ köftesini özlüyordum. Dernek'te memleketim köftesini yeme fırsatı yakaladım. Memleket hasretini bir nebze olsa da hissettim. Dernekte düzenlenen bir çok faaliyetin insanlar arası ilişkileri ve iletişimi kolaylaştırma açısından çok yararlı buluyorum dedi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şubesi ile 3 yıl önce Ayşe Kulin'in kitabı Türkan ile tanıştığını kaydeden ÇOMÜ Ebelik Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Burcu Kent ise, Hayatımda 3 sene boyunca çok şey değişti. Burası bir eğitim yuvası bana çok şey kattı. Eğitim programlarına gelip gidiyoruz. Burada bir aile ortamı var. Hocalarımız bize çeşitli imkanlar ile yardımcı oluyor diye konuştu.