Haberler

Canikli: "Derecelendirme Kuruluşlarının Artık Atacak Barutları, Mermileri Kalmamıştır Türkiye'ye...

Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesiyle ilgili, "Bu son alınan kararların da herhangi bir olumsuz etkisi olmamıştır, olmayacaktır da Türkiye ekonomisi üzerinde, makro dengeler ve göstergeler üzerinde.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesiyle ilgili, "Bu son alınan kararların da herhangi bir olumsuz etkisi olmamıştır, olmayacaktır da Türkiye ekonomisi üzerinde, makro dengeler ve göstergeler üzerinde. Daha önce ifade ettik, derecelendirme kuruluşlarının artık atacak barutları, mermileri kalmamıştır Türkiye'ye yönelik olarak. Bugüne kadarki saldırıları ortadan kaldırılmıştır, def edilmiştir, kendilerini tüketmişlerdir." dedi.

Canikli, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce bir restoranda düzenlenen yemekte, şehit ve gazi yakınları ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

Programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Canikli, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesiyle ilgili, "Karar rasyonel bir gerekçeye dayanmıyor." ifadesini kullandı.

Böyle bir kararın verilebilmesi için ekonomide makro göstergelerde ve beklentilerde birtakım olumsuz değişimlerin olması gerektiğine işaret eden Canikli, "Bu açıdan bakıldığında, ne enflasyon rakamları ne büyüme rakamlarında ne istihdam rakamlarında ne diğer faiz oranlarında, cari açıkta olumsuz bir gelişme söz konusu. Bu yönde bir beklenti de söz konusu değil." diye konuştu.

Aksine uygulamaya koydukları son projelerle ekonominin toparlanmaya başladığını belirten Canikli, hem finansman hem de istihdam alanında talebi teşvik ve tahrik edecek adımlar anlamında aldıkları kararlarla ekonomide ciddi kıpırdama söz konusu olduğunu herkesin gördüğünü dile getirdi.

Canikli, bunun rakamlara yansımasının bir miktar gecikmeyle olduğuna dikkati çekerek, büyüme rakamlarının da daha iyi geleceğini söyledi.

2017 ilk çeyrek rakamlarında bunu göreceklerini dile getiren Canikli, şöyle devam etti:

"İhracattaki artış nedeniyle cari açık rakamları da bir iyileşme trendine girmişti, oradan devam ediyor şu anda. Cari açık rakamlarında da bir olumlu gelişme söz konusu. İşsizlik rakamlarında en kötüyü gördük. Bu rakamlar bekleniyordu zaten. İçinde bulunduğumuz dönemde yüksek işsizlik oranları büyük oranda ortadan kalktı, ama datalara bir miktar gecikmeyle yansıyor. İçinde bulunduğumuz yılın ikinci yarısından itibaren rakamlara da yansımaya başlayacak. Biz işsizlikte tek haneli rakamları göreceğiz. Onun öncü işaretleri de ortaya çıkmaya başladı. Bunu herkes de görüyor ve biliyor. Benzer bir olumlu gelişme döviz piyasaları dahil para piyasalarında yaşanıyor. Orada da bir istikrar söz konusu şu anda. Özellikle biraz sert dalgalı gelişmeden sonra şu an itibariyle döviz piyasasında da para piyasalarında da bir istikrar söz konusu. Artık kontrol altında rahatlıkla diyebiliyoruz. Türk lirası ile dövizler arasındaki paritenin değişimi daha sakin ve istikrarlı bir döneme girmiş durumda. Daha istikrarlı bir kulvarda şu anda bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz."

"Not indiriyorlar fakat piyasa olumlu tepki veriyor"

Tüm bu gelişmelerin, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü durağandan negatife çevirmesinin rasyonel bir nedeni olmadığını ortaya koyduğunu vurgulayan Canikli, "Bu da aslında son aylarda uluslararası derecelendirme kuruluşları vasıtasıyla Türkiye ekonomisi üzerinde yapılmak istenilen, ulaşılmak istenilen bir proje hedefin olduğunu bir kez daha teyit ediyor, ama uluslararası derecelendirme kuruluşlarının kredibilitesi kalmamıştır. Özellikle Türkiye ile ilgili subjektif not değerlendirmeleri neticesinde rasyonel olmayan, gerçekçi olmayan not değerlendirmeleri neticesinde inandırıcılıklarını, güvenilirliklerini kesinlikle kaybetmişlerdir. Bunu nereden anlıyoruz? Not indiriyorlar, fakat piyasa olumlu tepki veriyor. Onların beklediklerinin tam tersine olumlu tepki veriyor." ifadelerini kullandı.

Canikli, en son 28 Ocak'ta Fitch Ratings'in Türkiye'nin görünümünü yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinden sonra, beklentilerin aksine Türk lirasının değer kazandığını hatırlatarak, başta dolar olmak üzere dövizlerin değer kaybetmesinin önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti.

Bunun kredi derecelendirme kuruluşlarının kredibilitelerinin kalmadığını, inandırıcılıklarını kaybettiklerini, piyasa tarafından ciddiye alınmadıklarını çok net şekilde gösterdiğini dile getiren Canikli, "Bu son alınan kararların da bu çerçevede herhangi bir olumsuz etkisi olmamıştır, olmayacaktır da Türkiye ekonomisi üzerinde, makro dengeler üzerinde ve göstergeler üzerinde. Daha önce ifade ettik, derecelendirme kuruluşlarının artık atacak barutları mermileri kalmamıştır Türkiye'ye yönelik olarak. Bugüne kadarki saldırıları ortadan kaldırılmıştır, def edilmiştir, kendilerini tüketmişlerdir. Bundan sonra yapacakları değerlendirmelerinde bir olumsuz yansımaları olmayacaktır. Şu anda da olmamıştır zaten." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Nurettin Canikli Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title