Haberler

Çantadaki Kalplerle Yaşıyorlar

Güncelleme:
Abone Ol

Gaziantep'te nakil için uygun kalp çıkmayan 42 yaşındaki Ali Rıza Aslan ile 48 yaşındaki Şükrü Gültekin'e yapay kalp takıldı.

Gaziantep'te nakil için uygun kalp çıkmayan 42 yaşındaki Ali Rıza Aslan ile 48 yaşındaki Şükrü Gültekin'e yapay kalp takıldı. 40 yaşındaki Cuma Bulut ise beyin ölümü gerçekleşen 21 yaşındaki bir gençten alınan kalbin nakledilmesiyle hayata döndü. 3 hasta, bugün gazetecilere mutluluklarını anlattı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy ve ekibi tarafından yapılan başarılı operasyonla, uygun kalp bulunamayan 2 hastaya geçici olarak yapay kalp takılırken, bir hastaya da beyin ölümü gerçekleşen bir gencin kalbi nakledildi. Yapılan operasyonların ardından gazetecilerin karşısına çıkan Osmaniyeli 4 çocuk babası fırıncı ustası Ali Rıza Aslan, kalp yetmezliği nedeniyle 1 yıldır tedavi gördüğünü ancak durumunun ağırlaşması sonucu kalp nakli listesinde bağış olmayınca kendisine yapay kalp takıldığını söyledi. Yapay kalp takılmadan önce sokakta yürüyemeyip iş yapamaz hale geldiğini belirten Aslan, "Yapay kalp takıldıktan sonra sağlığım yerine geldi. Çok şükür şimdi hayattayım. Kalp bulunan kadar bununla yaşamaya alışacağız. Doktorlarım sayesinde çocuklarımla gezebileceğim. İnşallah bağış kalp çıkar da biz de kurtuluruz." dedi.

ÖLDÜ, DİRİLDİ

1 ay önce kalp krizi geçiren ve doktorların suni solunum ve yarım saat süren kalp masajıyla hayata döndürdüğü Kilisli fabrika işçisi 3 çocuk babası Şükrü Gültekin'e de durumu ağırlaşınca yapay kalp takıldı. 8 yıldır ilaç tedavisi gördüğünü ancak son aylarda durumu kötüleşince yatağa mahkum olduğunu anlatan Gültekin, "Yapay kalp takıldıktan sonra kendime geldim ve rahatladık. Allah doktorlarımızdan razı olsun. İnşallah uygun bir kalp çıkar ve ben de eski sağlığıma kavuşurum." diye konuştu.

BAĞIŞ KALPLE YAŞAMA TUTUNDU

Geçirdiği trafik kazasından sonra beyin ölümü gerçekleşen 21 yaşındaki adı açıklanmayan bir gencin kalbinin nakledildiği 4 çocuk babası 40 yaşındaki Cuma Bulut ise sağlığına kavuştu. Uygun kalp bulunduğunu duyunca ağlayarak hastaneye geldiğini belirten Bulut, duygularını şöyle dile getirdi:

"Bir yıldır tedavi görüyorum. Şimdi rahatım. Çok mutluyum ve çok huzurluyum. Bana kalbi bağışlanan gence Allah rahmet eylesin. Ailesinden de Allah onlardan razı olsun. Artık çocuklarımın arasına dönebileceğim."

GÜNLÜK YAŞAMLARINA DEVAM EDECEKLER

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy da, 2 hastaya hayati tehlike yaşamaları nedeniyle yapay kalp taktıklarını, uygun bir kalp bulunduğu zaman kalp naklinin de gerçekleşeceğini söyledi. Prof. Dr. Üstünsoy, başarılı bir operasyon sonucunda yapay kalp takılan hastaların sağlık durumlarının iyi olduğunu, yapay kalp ile günlük hayatına devam edeceklerini kaydederek şöyle dedi:

"Hastalarımızın ikisi de yataklarında sağdan sola dönemiyorlardı. Nefes almaya bile güçleri yoktu. Yapay kalplerle bu sorunu aştılar. Şimdi çantanın içinde yapay kalpleriyle günlük aktivitelerine dönecekler. Önümüzdeki günlerde taburcu edeceğiz. Uygun kalp bulunduğunda ise yapay kalbi çıkarıp kalp nakli yapacağız. Yapay kalp dalgıç pompası gibi bir mekanizmaya sahip. Kalbin içindeki kanı alıp tüm vücuda pompalıyor. 1 yıllık sağ kalım süresi yüzde 95, üçüncü yılda bu oran yüzde 56'lara düşüyor. Ama yapay kalple 5 yıl yaşayan hastalar var. Buradaki amacımız kalp nakli için süre kazanabilmek. Asıl amacımız, hastalarımıza uygun bir kalp bularak gerçek bir nakil gerçekleştirmek. 1 yılda kalp çıkmasını temenni ediyoruz. Hastalarımız sürekli olarak hastanemiz kontrolünde bulunacak ve taburcu edildikten sonra da belirli aralıklarla da hastanemize gelecek."

- Gaziantep

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Üniversitesi Ali Rıza Aslan Şahinbey Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title