Çapraz Nakil' Kardeşliği
Antalya'da 'çapraz nakil' operasyonuyla böbreklerini bağışlayan Zeliha Bilgiç ile Meryem Alparslan, eşlerinin yaşama tutunmasını sağladı.
Antalya'da 'çapraz nakil' operasyonuyla böbreklerini bağışlayan Zeliha Bilgiç ile Meryem Alparslan, eşlerinin yaşama tutunmasını sağladı.
Adıyaman'da oturan 44 yaşındaki Bekir Bilgiç'e 15 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 15 yıl ilaç tedavisini sürdüren Bilgiç, diyalize girmedi. Doktorlarının artık böbrek nakli olması gerektiğini söylemesi üzerine eşi 39 yaşındaki Zeliha Bilgiç verici olabileceğini söyledi. Uyuşmazlık tespit edilince Bilgiç çifti Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde çapraz nakil için arayışa geçti.
Yozgat'ta oturan ve 6 yıldır kronik böbrek yetmezliği hastalığıyla mücadele eden 45 yaşındaki Ali Alparslan'a da ailesinden birçok kişi bağışçı olmak istedi, ancak hiçbirinin doku ve kan uyumunun olmadığı tespit edildi. Ali Alparslan da aileden verici bulunamayınca Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne çapraz nakil için başvurdu.
10 GÜN ÖNCE ÇAPRAZ NAKİL
Çapraz nakil arayışı içinde olan iki aile, Antalya'da bir araya gelip tanıştı. Testlerin ardından doku uyumu olduğu görülünce çapraz nakle karar verildi. Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu ve ekibi tarafından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde 10 gün önce gerçekleştirilen operasyonlar ile Zeliha Bilgiç'ten alınan böbrek Ali Alparslan'a, eşi 37 yaşındaki Meryem Alparslan'dan alınan böbrek ise Bekir Bilgiç'e nakledildi. Başarılı geçen nakillerin ardından önce 4 çocuk annesi Zeliha Bilgiç ve 3 çocuk annesi Meryem Alparslan, birkaç gün sonra da eşleri taburcu oldu.
'AKRABA OLDUK'
Fedakar eşler sayesinde yeni bir hayata başladıklarını vurgulayan Ali Alparslan şunları söyledi:
"Çapraz nakil bizim gibi hastaların büyük umudu. Bir tesadüfle haberler sayesinde öğrendiğimiz çapraz nakil, kadavra umudu olmayan, donörü bulunmayan bizim gibi hastaların umudu oldu. Bilgiç ailesiyle artık akraba olduk. Eşime ve Bilgiç ailesine teşekkür ediyorum."
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkez Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, başarılı geçen nakil sonrasında hastaları taburcu ettiklerini belirtti. Doç. Dr. Aliosmanoğlu, "İki hastamız da uygun vericileri olmaması üzerine çapraz nakil olma şansı yakaladı. Sağlıkları çok iyi" dedi.
Çapraz böbrek nakliyle dokuları uyumsuz çiftlerin, uyumlu olacak başka çiftlerle eşleştirilme şansının ortaya çıkmasının hastalar için büyük şans olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aliosmanoğlu, "Bu sayede böbrek değişimi yapılarak, her iki alıcıya da yüksek başarı oranı olan böbrek nakli ameliyatı yapılmış oluyor" dedi. - Antalya