Çapraz Nakille Birbirlerinin Eşlerine Yaşam Verdiler
Bursa'da gerçekleşen operasyonla, Ziya Nalbant ve Mustafa Gül, çapraz nakille birbirlerinin böbrek hastası eşlerine yaşam verdi.
Bursa'da gerçekleşen operasyonla, Ziya Nalbant ve Mustafa Gül, çapraz nakille birbirlerinin böbrek hastası eşlerine yaşam verdi. Nurten Nalbant ve Nuray Gül, 5 gün önce gerçekleşen başarılı nakillerle sağlıklarına kavuşurlarken, birer böbrekleri alınan Ziya Nalbant ve Mustafa Gül'ün sağlık durumlarının da iyi olduğu bildirildi.
Acıbadem Bursa Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında, çapraz nakille ilgili bilgi verildi. Toplantıda, ikisi de Balıkesir'de sınıf öğretmenliği yapan Mustafa (45)- Nuray Gül (45) çifti ile Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde çöp kamyonu şoförü olarak çalışan Ziya Nalbant ile ev kadını eşi Nurten Nalbant çifti, böbrek nakilleri ve hastalık sürecinde yaşadıklarını paylaştı.
2 çocuk annesi eşi Nurten Nalbant'ın böbrek rahatsızlığının nasıl başladığını ve nakil operasyonuna kadar gelen süreci anlatan Ziya Nalbant, eşinin şiddetli baş ağrıları nedeniyle yaklaşık 9 yıl önce hastaneye gittiğini belirterek, şunları anlattı:
"Daha önce bir düşük yapmıştı, bu düşükten sonra da başağrıları çekiyordu. Uzun testler sonucu eşimin rahatsızlığı ortaya çıktı. Eşim büyük bir şok yaşadı. Hepimiz çok şaşırmış ve üzülmüştük. O zaman doktorlar organ nakli olması gerektiğini söylediler ancak ikinci bir görüş daha almak istedik. Başvurduğumuz yeni hekim bize ilaçlarla yaşayabileceğini söyledi. Gerçekten de ilaç kullanarak durumu idare ettik. Ancak bir süre sonra diyalize girmesi gerektiği söylendi. Eşim yaklaşık 5.5 yıldır diyalize giriyordu. Bu süreçte hastalığı nedeniyle pek çok sıkıntı yaşadı. Eşim bir gün, böbrek nakli olmuş bir komşusunu çok sağlıklı bir şekilde karşısında görünce o da, biz de cesaretlendik."
'ÜÇ DEFA NAKİL ŞANSI YAKALADIK AMA TALİHSİZLİKLER SONUCU GERÇEKLEŞMEDİ'
Daha önce böbrek nakli imkanının doğduğunu ancak talihsizlikler sonucu bunun gerçekleşmediğini ifade eden Ziya Nalbant, "Eşim grip oldu. Bu nedenle nakil şansını kaçırdık. Sonrasında iki defa çapraz nakil fırsatı yakaladık. Ancak eşimin yine sağlık durumu elvermediğinden, gerçekleşemedi. Yani tam üç defa nakil fırsatını elimizde olmayan nedenlerden kaçırdık. Ben cesaretimi topladım, böbreğimi vermek istedim. Acıbadem Bursa Hastanesi'ne başvurduk. Benim tek dileğim eşimin sağlığına kavuşmasıydı. Seve seve bağışladım, onunla uzun yıllar sağlıkla yaşamak istiyorum" diye konuştu.
Nurten Nalbant ise şu an diyaliz tedavisini atlattığı ve yaşama bağlandığı için mutluluğunu dile getirdi.
'CİLT RAHATSIZLIĞI İÇİN GİTTİK, BÖBREK HASTASI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI'
Eşine böbreğini vermek için gönüllü olduğunu ifade eden Mustafa Gül ise eşinin cildinde yaşanan rahatsızlıklardan dolayı 8 yıl önce doktora gittiğini hatırlatarak, yapılan testler sonucu böbrek hastası olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Eşinin dört aydır diyalize girdiğini kaydeden Gül, "Bu süreçte baldızım eşime böbreğini vermek üzere gönüllü oldu. Ancak eşimin sağlığıyla ilgili bir olumsuzluktan dolayı nakil, son anda gerçekleşemedi. Eşim için büyük bir hayalkırıklığı oldu. Cesaretimizi topladık, bu defa ben verici olmak üzere gönüllü oldum. Ancak bu kez, kan grubumuzun uyumlu olmadığı ortaya çıktı. Acıbadem Bursa Hastanesi'nde çapraz nakil için bir imkan doğdu. Aynı sorunu yaşayan başka bir aile daha vardı. Tanıştırıldık. Sonunda ameliyat aşamasına kadar gelindi. Bundan sonrasının güzel olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
'EŞİM BANA GÜÇ VERDİ'
1 çocuk annesi Nuray Gül ise kızkardeşinden nakil olmak üzereyken son dakika meydana gelen bir aksilik yüzünden moralinin çok bozulduğunu ancak inancını kaybetmemeye çalıştığını anlattı. Nuray Gül, eşinin sonuna kadar metanetle yanında durduğunu, onun vefasının kendisine büyük bir güç verdiğini belirtti.
'ASLAN GİBİ KOCALAR, ORGANLARINI BAĞIŞLADIKLARI İÇİN MUTLU OLDUM'
Acıbadem Bursa Hastanesi Böbrek Nakli Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay ise düzenledikleri toplantılar ile organ bağışında bilgilendirme ve yönlendirmeye çalıştıklarını kaydetti. Organ nakillerinin genelde kadavradan yapıldığını söyleyen Oktay, canlıdan bağışın da önemli olduğunu kaydetti. Oluşturdukları organ havuzu ile çapraz nakilleri de arttırdıklarına işaret eden Prof. Dr. Oktay, "Gerçekleşmeyen ancak onay verilenler havuzumuzda alıcı ve vericiler toplanıyor. Sonrasında eşleşenlere nakiller gerçekleşiyor. Bu organizasyonu organ bağışı oranlarını arttırdığı için önemsiyoruz. Bugüne kadar çoğunlukla hanımlar organ bağışlıyordu. Şimdi aslan gibi kocalar eşlerine bağışladıkları için mutlu oldum" diye konuştu.
Canlıdan organ naklinin daha zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bülent Oktay, "Bu nedenle operasyonlarımız daha gergin ve duygusal gerçekleşyor. Bu nakil 2 aileyi ilgilendiriyordu. Eş zamanlı yapılan başarılı operasyon sonucu bugün evlerine gidecekler" dedi. - Bursa