Çapraz Nakille Eşlerinin Hayatını Kurtardılar
Bursa'da böbrek bekleyen iki hasta, çapraz nakil sayesinde sağlığına kavuştu.
Bursa'da böbrek bekleyen iki hasta, çapraz nakil sayesinde sağlığına kavuştu. Safiye Ulusoy ve Ayşe Akçay, birbirlerinin eşlerine böbreklerini verdi.
Acıbadem Hastanesi'nde Bursa'da ilk kez gerçekleştirilen çapraz nakil operasyonu ile 45 yaşındaki Ayşe Akçay'dan alınan böbrek 65 yaşındaki Yusuf Ulusoy'a, 62 yaşındaki Safiye Ulusoy'dan alınan böbrek ise 48 yaşındaki Ramazan Akçay'a nakledildi.
Acıbadem Hastanesi organ nakli ekibi Yusuf Ulusoy ve Ramazan Akçay'ı kurtarmak için gönüllü olan eşlerinin kan gruplarının kocalarına değil ancak organ bekleyen başka hastalara uyduğunu, çapraz nakil yapılabileceğini tespit ederek aileleri bilgilendirdi. Çapraz nakli kabul eden ailelerin onayının ardından, başarılı bir operasyonla her iki hastanın da hayatı kurtuldu.
65 yaşındaki böbrek nakli yapılan Yusuf Ulusoy, "3 seneden beri diyalize giriyorum. Allah razı olsun hanımım fedakarlık yapmak istedi. Biz razı gelmedik. Tekrar müracaatlarımız oldu. Karşı tarafta da böyle bir şey çıktı. Hastane de bunları uygun gördü. Karşılıklı çapraz nakil yapıldı. Çok büyük fedakarlık yaptılar. Kolay bir şey değil bu. Kendi canını bizim için feda eden bir kişi için ne denir? Biz bunu çekiyorduk. Bizim acımıza ortak oldular" diye konuştu.
"EŞLERİMİZE ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ"
Eşlerine çok şey borçlu olduklarını ifade eden 48 yaşındaki Ramazan Akçay, "Diyalize girmek çok yıpratıcı. Ben de kadavra listesine yazıldım ama bağışçı sayısı çok az. Eşim böbreğini vermek istedi, bu kez kanlarımız uyuşmadı. Bunun üzerine benzer durumdaki Yusuf Ulusoy'un kanıyla eşimin kanı uyum sağladı. Benim eşim Yusuf Bey'e, onun eşi bana böbreğini verdi. Eşlerimize çok büyük şey borçluyuz. Allah'a şükür eskisinden çok iyiyim. Eşim beni yeniden dünyaya getirdi. Allah razı olsun ondan. İki senedir hastaydım" dedi.
Böbreğini veren Ayşe Akçay ise, "Ben böbreğimi seve seve verdim. 'İkimiz de yarım adam olacağız, sobalara odun koyamayacağız' dedi. 'Olsun, sen iyileş yeter' dedim" şeklinde konuştu.
Böbrek naklini gerçekleştiren Acıbadem Bursa Hastanesi Böbrek Nakli Bölüm Başkanı ve Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay, "Canlı vericisi olsa bile doku grupları ve kan gruplarının uymaması dolayısıyla vericiler, istedikleri böbreklerini yakınlarına verememektedirler. Bu problemi çözmek için biz bir alıcı-verici havuzu oluşturduk. Örneğin bir hastanın vericisi var ama kan grubu problemi dolayısıyla alamıyor. Bir başkası da aynı durumda. Bunlar vericilerini yasal şartlar altında değiştiriyorlar. Birinci hastanın vericisinin böbreğini ikinci hastaya takmak suretiyle organ nakli gerçekleştiriyoruz. Bunu Bursa'da ilk kez uyguluyoruz. Çok sık yapılan iş değil. Bir sürü çift oluşturup bunlar arasında birbirlerine uyumluluğu sağlamak lazım" dedi. - BURSA