Çarşı Kapılarının Kaldırılması İsteniyor
Semih Pala, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin akşam saatlerinde demir kapılarla kapatılmasının yasaya aykırı olduğunu belirtti.
Bursa Kent Konseyi Başkanı ve Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Genel Koordinatörü Mehmet Semih Pala, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin akşam saatlerinde demir kapılarla kapatılmasının yasaya aykırı olduğunu belirterek, "Osmangazi Belediyesi'ni göreve davet ediyorum. Gerekirse yasal işlemleri başlatacağım" dedi.
Bursa TV ekranlarında Neslihan Çelik Alkoçlar'ın hazırlayıp sunduğu 'Nesli Yaşam' adlı programın konuğu olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Semih Pala, başkanlığını yaptığı Bursa Kent Konseyi ve Genel Koordinatörlüğü'nü yürüttüğü Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) hakkında bilgi verdi.
Bursa'nın artık teknoloji yoğun sanayiye geçmesi gerektiğini söyleyen Merinos AKKM Genel Koordinatörü Mehmet Semih Pala, turizm kenti olma yolunda da Valilik ve belediyelerin ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti. Bursa'nın yabancı turist çekebilmesi için çok yol alması gerektiğine de değinen Pala, öncelikle yatak kapasitesinin artması gerektiğini, bunun da çok yıldızlı otellerin açılmasıyla giderileceğini anlattı. Özellikle çarşılar ve turistlerin gezebileceği alanların Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yaptığı çalışmalarla ayağa kaldırıldığını belirten Pala, buna rağmen tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin akşam saatlerinde kapatılmasına sitem etti. Gelen turistlerin tarihi mekanları günün her saatinde gezebilmesi gerektiğini kaydeden Pala, "Esnaf buna hazır olmalıdır. Çarşının akşam saatlerinde demir kapılarla kapatılması, yasaya aykırıdır. Özellikle Uzun Çarşı'daki demir kapılar kaldırılmalıdır. Cumhuriyet Caddesi'nin her geçen gün değeri artarken, yeni bir yaşam alanı oluşurken çarşıların akşam saatlerinde kapatılması kabul edilemez. Turizm kenti olmayı hedefleyen Bursa'ya bu tablo yakışmaz. Osmangazi Belediyesi'ni de göreve davet ediyorum. Gerekirse yasal işlemleri de başlatacağım. Hiç kimsenin halkın gezmesini engellemeye hakkın yoktur" dedi.
Turistlerin gezebileceği, eğlenebileceği mekanların oluşturulmaması halinde bir gece bile şehirde tutulamayacaklarını hatırlatan Pala, yöneticilerin ve esnafın gerekli adımları atmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen ve yönetilen Merinos AKKM'nin, kentin sosyal ve kültürel yaşamının yeni merkezi haline geldiğini belirten Pala, "Merinos AKKM'de 18 ayda 1000'e yakın etkinlik yapıldı ve 700 bin kişi hareketi oluştu. Bu zamana kadar Türkçe Olimpiyatları, İMKB Kongresi, İş Kadınları Zirvesi, Uluslararası Diş Hekimleri Kongresi, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, Uluslararası Yaşlanma Kongresi, Uluslararası Saç Festivali, Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali gibi önemli etkinliklere ev sahipliği yapıldı. Anadolu Ateşi, Pinokyo, Alice Harikalar Diyarında, Barbaros Bale, Harem Bale, Otello, Notre Dame'ın Kamburu, 'Tango Feeling' Dans Gösterisi, Çin Akrobasi Dans Gösterisi, Lüküs Hayat ve Komedi Dükkanı gibi gösteriler ağırlandı. İdil Biret, Tuluyhan Uğurlu, Sezen Aksu, Şebnem Ferah, Emel Sayın, Müşerref Akay, Selami Şahin, Atiye ve Ezgi'nin Günlüğü gibi önemli isimler konser verdi. Merinos AKKM'yi Bursalılar adına işletiyoruz. Her türlü üst düzey etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz" diye konuştu.
Önümüzdeki 3-4 yılın planlaması üzerinde çalışıldığını da ifade eden Pala, 2012 yılında 48. Ulusal Türkiye Psikiyatri Kongresi'nin, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde '1. Arap-Türk Turizm Yatırım Fuarı'nın Merinos AKKM'de yapılacağını açıkladı. Uluslar arası Er-Ge Proje Pazarı'nın ve Hemşerilik Kongresi'nin üzerinde çalışıldığını da hatırlatan Pala, 2013 yılındaki Türk Oftalmoloji Kongresi, Veteriner Jinekoloji Kongresi, Ulusal Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi, Uluslararası Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi için görüşmeleri sürdüğünü, 2014'teki Balkan Diş Hekimleri Kongresi için de çalışmalar yapıldığını anlattı.
"Kent Konseyi insanların aynılaştırılmasından yana değil"
Bursa Kent Konseyi'nin yaptığı etkinliklerle, katılımcı sayısıyla Türkiye'nin en büyük ve aktif kent konseyi olduğunu söyleyen Başkan Mehmet Semih Pala, 4 meclisiyle, 33 ayrı çalışma grubuyla ve gönüllü katılımcılarla bir ekip çalışması gerçekleştirildiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı imkanlarla ve verdiği destekle Türkiye'ye örnek çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Başkan Pala, bu yapının diğer belediyelere ve illere de olmasını istedi. Kent konseylerinin belediyelere tabii olmadığını, ancak uyum içerisinde çalışması gerektiğini anlatan Başkan Pala, "Her şeye karşı kent konseyi anlayışı başarılı olamaz. Bursa Kent Konseyi'nde oluşturduğumuz toplumsal denge çizgisiyle her kesim tarafından kabul gördük. Herkes ve her kesimden insanlar toplantılarımıza gelerek görüşlerini rahatça ifade edebilmektedir. Kent konseyi olarak insanların aynılaştırılmasından yana değiliz. Bursa'yı ilgilendiren önemli konuları 'Bursa Konuşuyor' adlı toplantılara taşıyoruz. Uzmanları ve ilgileri davet ederek tüm yönleriyle konuşturuyoruz. Bizler insanları sonuç alabilmek için konuşturuyoruz. Çıkan sonuçları yerel ve merkezdeki yetkililere ulaştırıyoruz" dedi.