Casusluk Davasında Reddi Hakim Talebi Reddedildi
Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili açılan 'casusluk' davasında tutuksuz yargılanan 13 askerin reddi hakim talebi, reddedildi.
Adana'da 19 Ocak'ta, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma sonucu aralarında yarbay, yüzbaşı, üsteğmen, astsubay ve uzman çavuşların bulunduğu şüpheli askerler E.T. (40), H.G. (32), Ö.K. (31), G.M. (32), H.K. (30), B.K. (30), H.Ö. (30), H.İ.K. (28), A.Y. (40), M.Ö. (30), C.K. (40), H.Ü. (29) ve S.Y. (35) hakkında 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama' suçlarından birer kez ömür boyu ve 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
DURUŞMAYA YAYIN YASAĞI
İddianameyi kabul eden Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, dosya içerisinde devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin yanı sıra, duruşmalarda devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belgeler konusunda konuşmaların olacağı gerekçesiyle duruşmaların gizli yapılmasına ve yayın yasağı konulmasına karar verildi. Davanın ilk duruşmasına 'gizlilik ve yayın yasağı' nedeniyle sanık ve avukatlarının dışında kimse alınmadı.
REDDEDİLDİ
Tutuksuz yargılanan 13 askerin avukatları, 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erol Tekmen hakkında, askerlerin tutuklanması için gözaltına alındığı dönemde nöbetçi mahkeme hakimine baskı yaptığı iddiaları nedeniyle 'reddi hakim' talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Tekmen, avukatların talebini değerlendirmek için bir üst mahkeme olan 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderip duruşmayı erteledi.
8'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin reddi hakim talebini değerlendirerek reddettiği bildirildi.