Haberler

Çatalhöyük'te "Turizm" Resepsiyonu

Abone Ol

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, "Turizm Haftası" etkinlikleri çerçevesinde UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınan Çatalhöyük Neolitik Kent'te resepsiyon düzenledi.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, "Turizm Haftası" etkinlikleri çerçevesinde UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınan Çatalhöyük Neolitik Kent'te resepsiyon düzenledi. Resepsiyona 70 ülkeden katılan diplomatlar Çatalhöyük'ü gezdi.

Çatalhöyük'teki resepsiyona Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fatih Yılmaz, Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Çumra Kaymakamı Ali Akça, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ile 70 ülkenin diplomatları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Konya turizm sektörünü yeniden yapılandırmak üzere stratejik plan hazırladıklarını ifade etti. Bu plan çevresinde birbiriyle ilişkili bir takım alt eylem planlarını da gerçekleştirmeye çalıştıklarını da kaydeden Vali Doğan, "Bunların bir bölümü doğrudan merkezi hükümetle ilgili olan büyük ölçekli projeler. Bunlar hızlı tren alt yapı kurgulanması, yeni bir hava limanının tesis edilmesi ve duble yolların tamamlanmasıydı. Bu konuda gelinen mesafe son derece övünç verici. Yeni hava limanımız da yıl içerisinde faaliyete geçmiş olacak. Yine hızlı tren hatlarında da önemli mesafeler katedildi. Ankara'dan sonra Eskişehir'e bağlantı yapıldı. Akabinde bu yıl içerisinde İstanbul'a bağlanacağız. Önümüzdeki yıllarda sırasıyla İzmir, Mersin, Antalya, Sivas ve Erzincan bağlantıları gerçekleşmiş olacak. Böylece Konya tam bir turizm sektörü açısından merkez şehir haline dönüşmüş olacak" dedi.

2023 HEDEFİ 10 MİLYON TURİST

Merkezi hükümetin faaliyetleriyle birlikte Konya'yı turizm açısından destekleyen en önemli ikinci olgunun da UNESCO'nun faaliyetleri olduğunu vurgulayan Vali Doğan, "UNESCO önce şu anda içerisinde bulunduğumuz bölgeyi geçtiğimiz kültürel miras asıl listesine almak suretiyle bize destek oldu. Yine 2007 yılında da somut olmayan kültürel miras anlamında Mevleviliği kabul etmişti. Bu üç önemli aşamayı da gerçekleştirirsek aslında uluslararası anlamda da UNESCO'nun bizi tam anlamıyla desteklediği sonucuna varmış olmamız mümkün olacaktır. Üçüncü önemli olan aşamada şehrin bu konudaki hazırlığı. Bu anlamda hem yerel yönetimlerimizin hem de merkezi hükümetin yerel temsilcilerinin ciddi bir iş birliğine ihtiyaç olduğu kadar sektöründe bu konuda önemli desteklerine ihtiyacımız var. Şüphesiz akademik destekleri de saymamız lazım" diye konuştu.

Pek çok turizm yatırımının Konya'da kendisini hissettirmeye başladığına da dikkat çeken Vali Doğan, "Pek çok bakımdan şehir kendisini sektöre hazırlıyor. Bu hazırlıklarımızın bizim öngördüğümüz 2023 yılına gelindiğinde 2,5 milyonu yabancı olmak üzere 10 milyon turist hedefinde bize önemli destekler vereceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fatih Yılmaz, Çatalhöyük'te kerpiçten bir müze projelerinin olduğunu hatırlatarak, "Müze projesiyle birlikte yeni karşılama alanı ile ilgili bir projemiz vardı. Bunları uygulamak bundan sonra bizim görevimiz. Turizmde bundan 10 yıl önce kentimizi 500 bin civarında insan ziyaret ediyordu. Bugün artık 2,5 milyon insan kentimizi ziyaret ediyor" dedi.

DİPLOMATLAR ÇATALHÖYÜK'Ü GEZDİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da, Çatalhöyük'ün UNESCO tarafından dünya kütür mirası listesine alınmış olması sebebiyle Turizm Haftası Resepsiyonunu Çatalhöyük'te düzenlemeyi arzu ettiklerini belirtti. Bu maksatla Çatalhöyük'e bir kez daha dikkatleri çekmek istediklerini dile getiren Çıpan, "Konya'nın ülke genelinde hem somut olan hem somut olmayan iki değişik kültür mirasına sahip iki ilden biri olması önemlidir. Önümüzdeki süreç içerisinde Beyşehir'deki Eşrefoğlu Camisi, Konya Selçuklu Başkenti ve Denizli Doğu Beyazıt Selçuklu Kervansarayları UNESCO'nun

kültürel miras aday listesinde bulunuyor. Bu her üç saydığım değerde zaman içerisinde gerekli çalışmalar yürütülerek asil listeye alındığı takdirde Konya için bir başka güzelliğin canlılığın ve turizm açısından hareketinde gücü olacaktır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuvarı'ndan Süha İrden ve topluluğu mini bir konser verdi. Konserden sonra Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, Çatalhöyük hakkında bir sunum yaptı. Benli, sunumdan Vali Doğan'a ve konuklara çalışmaların yer aldığı bölümler hakkında bilgi verdi. Resepsiyon, Vali Doğan ve beraberindekilerin Çatalhöyük Neolitik Kenti'ni ve kazı alanlarını rehber eşliğinde gezmesiyle sona erdi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Turizm Haftası Mustafa Çıpan Kültür Sanat Nezih Doğan Güncel Konya Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title