Çavdır ve Tefenni, Ekonomide Kilitleri Açmak İstiyor
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın, Bölge Planı Hazırlık Toplantıları Burdur'un Çavdır ve Tefenni ilçelerinde gerçekleştirildi.
İki ilçede kamu kurumları ve STK'ların ilgi gösterdiği stratejik yol haritasını oluşturacak toplantılarda, önemli ulaşım güzergâhında bulunan ilçelerin bundan daha çok yararlanması, tarım ve hayvancılıkta katma değer katan üretimlerin yapılması, girişimcilik kültürünün geliştirilmesi, pazarlama ağını oluşturmak için yapılabilecekler ele alındı.
Çavdır'ın gelecekte nerede olması gerektiği konusunda değerlendirmelerin yapıldığı Bölge Planı Hazırlık Toplantısı, İlçe Müftülük Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Çavdır Kaymakamı Veysel Yüksel, Belediye Başkan Vekili Ali Savcu, İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Ali Uysal, Kozağacı Belediye Başkanı Habip Akın, kurum ve kuruluş yetkilileri, STK temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.
Bölge planına ve Çavdır'ın sorunlarına ilişkin genel değerlendirmelerde bulunan Çavdır Kaymakamı Veysel Yüksel, böyle önemli bir toplantı için BAKA'ya teşekkür etti. Kaymakam Yüksel, bölge planının hazırlanmasında yerel paydaşların görüş ve fikirlerinin önemine dikkat çekerek katılımcılardan fikirlerini paylaşmasını istedi.
ÜRETİM MERKEZİ OLABİLİR
Toplantıda katılımcılar, Çavdır'daki sorunları tarım ve hayvancılık ile ürünlerin pazarlanması, turizm, eğitim, seralardaki elektrik maliyetlerinin yüksekliği olduğunu ifade etti. Çavdır'ın ulaşım avantajları ile entegre tesislerde hayvansal ve tarım üretim merkezi olabileceği vurgulanan toplantıda, küçük aile işletmelerinin kooperatif veya birlik olabilmesi, kalifiye işgücünün yetersiz iş olanakları nedeniyle göç etmesi, düşük katma değerli üretim ile organizasyon eksikliğine dikkat çekti.
Seracılıkta domates dışında gelir getiren yeni ürünlerin yetiştirilmesi, ürünlerin yetiştirilmesinde yeni modellerin geliştirilmesi, hayvan pazarının en iyi şekilde değerlendirilmesi ele alınan toplantıda, otomatik av tüfekleri ve yedek parçaları, tüfek sanayisine yan ürün ile ekipmanın Çavdır'ın Bayır Beldesi'nde imalathanelerde üretildiği, teşvik edilmesiyle imalathane sayısında artış sağlanabileceği vurgulandı.
Tefenni'de İlçe Özel İdare'deki bölge planı hazırlık toplantısı Kaymakam Tuncay Topsakaloğlu'nun başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, Tefenni Belediye Başkanı Bayram Kavak, Hasanpaşa Belediye Başkanı Bayram Yıldız, Beyköy Belediye Başkanı Duran Şenay, kamu kurum ve kuruluşlar ile STK temsilcileri katıldı.
TOPLANTI VE MALİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR
BAKA'ya Tefenni'nin önünün açılması için gerçekleştirilen böylesine önemli bir çalışması için teşekkür eden Kaymakam Tuncay Topsakaloğlu, başarılı olmasını diledi. BAKA'nın önemli görevler icra ettiğini, planlı kalkınma için büyük önem taşıyan bölge planı çalışmasının da bunlardan biri olduğunu belirten Tefenni Kaymakamı Topsakaloğlu, toplantının istenen sonucu vermesi dileklerinde bulundu.
BAKA'nın mali destek programından yararlanan Tefenni Belediyesi'nin mermer atıkları kırma tesisinin yakında hizmete gireceği desteği için kalkınma ajansına teşekkür edilen toplantıda; Tefenni'nin Akdeniz'in merkezi Antalya ile Ege'nin merkezi Fethiye'yi bağlayan karayolu güzergâhı üzerinde olmasını değerlendirmesinin önemi vurgulandı ve katılımcılar yol üzerinde dinlenme tesisleri, sanayi sitesi olması gerektiğine dikkat çekti.
İlçede sermaye yetersizliği ile kendine özgüveni azalmış bir yapının bulunduğuna dikkat çekilen toplantıda, bunun sebebinin de Tefenni'de un, mısırözü yağı ve makarna fabrikaları kurmak için gurbetçilerin sermayesinin bina inşaatı tamamlanmasına karşın gereksiz harcamalar sonucu bitmesi ve yatırımın yarım kalması olduğu belirtildi.
NELER YAPILACAĞI ELE ALINDI
Yatırımlarda arazi sıkıntısı, yenilenebilir güneş ve rüzgar enerjisi için ölçümler yapıldığı, tarım arazilerin 1/3'ünün sulanabildiği Tefenni'de doğal güzellikleriyle alternatif turizm ve endemik bitki potansiyelinin değerlendirilmesi, hayvancılık, arazi toplulaştırması, tarımsal sulamada kapalı veya damlama sistemlerine geçilmesi, ürün pazarlamada sıkıntılar gibi konular ele alındı.
Toplantıda, ilçenin geleceği dışardan gelecekler olduğu, yeni sanayi sitesi ile yeni konutların yapılması gerektiği, hayvancılık ve tarım ürünlerindeki pazarlama sıkıntısının çözülmesi gerektiği dikkat çekildi. Yeni sanayi sitesi yapılması için girişimlerin yapıldığı ilçede, yenilenebilir enerjiden yararlanılabilecek projelerin hazırlanması gündeme geldi ve proje hazırlamada yaşanan sıkıntılar dile getirilerek BAKA'nın proje yazma eğitimlerinden yararlanılması kararlaştırıldı.
Çavdır ve Tefenni'nin sorunları ile öncelikleri hakkında yerel paydaşlardan görüş alınan toplantılarda, Burdur Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Candan, Stratejik Yönetim ve Koordinasyon Birim Başkanı Lokman Pehlivan ile uzman Gülden Karakuş'dan oluşan BAKA ekibi, hazırlığı yaklaşık 1.5 yıl sürecek olan Bölge Planı'nın amacı, ne için yapıldığı ve içeriği hakkında bilgi verdi.
BAKA'nın neden kurulduğu, sürdürdüğü faaliyetler ile hedefleri, kalkınma ajanslarına bölge planı ve yatırımlar için yetki verilmesi konularında bilgi veren BAKA ekibi, ilçelerin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditlerini (GZFT) analizi için anket yaptı.