Çavuşoğlu, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi heyetini kabul etti -
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, HSYK düzenlemesiyle ilgili AB'den tepki aldıkları yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirterek, "Türkiye'ye bir ültimatom gönderilmiş gibi hava estirmenin de hiç bir anlamı yok" dedi.
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, HSYK düzenlemesiyle ilgili AB'den tepki aldıkları yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirterek, " Türkiye'ye bir ültimatom gönderilmiş gibi hava estirmenin de hiç bir anlamı yok" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlık binasında Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi heyetini kabul etti.
Çavuşoğlu, kabul sırasında bir gazetecinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) düzenlemesinden sonra AB'den herhangi bir tepki alıp almadıkları yönündeki sorusu üzerine, şunu söyledi:
"Bugüne kadar yapılan açıklamaların dışında herhangi bir tepki gelmedi. Zaten kedileriyle de bu düzenlemenin ne olduğunu, nasıl bir düzenleme yapıldığını ve niçin yapıldığını da kendilerine aktardık. Hatta şöyle bir teklifimiz de oldu. Burada bir yasa çıkarken Avrupa standartlarından konuşurken hangi standartlardan bahsettiğimizi somut bir şekilde dile getirmemiz lazım. Kopenhag siyasi kriterleri ise bu kriterlerin neresinde nasıl yapılması gerektiğini ve yine herhangi bir başka konuda ekonomik kriterlerle ilgili bir şeyler varsa da bu kriterlerin somut bir şekilde ortaya konularak karşılaştırma yapmamız gerekiyor."
HSYK düzenlemesini içeren yasanın mecliste komisyondan geçtiğini hatırlatan Çavuşoğlu, tasarısının önergeler olmadan daha taslak halindeyken AB üyesi ülkelerdeki yasa ve uygulamalarla kıyaslanması ve hangi ülkeden geriyse o noktaların Türkiye'ye iletilmesi yönünde istekte bulunduklarını aktardı.
- "Ültimatom söz konusu değil" -
Çavuşoğlu, "Dışardan bakıldığı zaman veya yanlış ve eksik bilgilerle farklı değerlendirmeler olabilir ama biz Avrupalı dostlarımız ve muhataplarımızla tüm bu konuları basın aracılığıyla değil, dolaylı yollardan değil doğrudan temaslarımızla yapıcı bir şekilde konuşuyoruz, anlatıyoruz" dedi.
Görüşmelerin son derece yapıcı, olumlu ve dostane bir ortamda geçtiğini aktaran Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Sanki Türkiye'ye bir ültimatom gönderilmiş gibi hava estirmenin de hiçbir anlamı yok. Doğru bilgiler üzerinde gerçekleri konuşarak bu olayları değerlendirirsek, sivil toplum örgütünün, burada bulunan arkadaşlarımızın çağrısı bence Türkiye'de daha iyi yer bulur. Sağduyuyla olaylara bu açıdan yaklaşmamızda fayda var."
- "STK'ların çağrısı, demokrasinin güçlendiğinin göstergesi" -
Çavuşoğlu, ziyaretle ilgili de Türkiye'deki sivil toplum temsilcilerinin ülkede herhangi bir aksaklık olduğu, yanlış şeyler yapıldığı ya da suni bir gündem oluşturulduğu zaman aktif bir söylem içinde pozitif rol oynadıklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, "Bu aslında sadece ülke ekonomisinin değil demokrasisinin de ne kadar güçlendiğini ve sağlam olduğunu gösteriyor" dedi.
Avrupa standartlarında anayasa talepleri için heyete teşekkür eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var ve bu yeni anayasada iktidar partisinin, bizim hükümetimizin büyük bir sorumluluğu var ama aynı duyarlılık ve sorumluluk sivil toplum örgütlerinde de var. Bu çağrı çok önemlidir. İnşallah bu anayasanın, böyle bir anayasa taslağının Meclis'e gelmesinde daha önce zaten sivil toplum örgütlerimiz kendi görüşlerini, nasıl bir anayasa istediklerini, nasıl bir sivil anayasa istediklerini zaten sadece genel bir görüş olarak değil madde madde de çalışmalarını zaten iletmişlerdi. O sebeple bu çağrıları da yerindedir."
Muhabir: Sinan Polat
Yayınlayan: Tuğrul Çam