Çayan Birben Davasına Devam Edildi
Yalova’da 27 Mayıs 2012’de bir kavgaya müdahale ederken biber gazı kullanarak 31 yaşındaki Çayan Birben’in ölümüne sebep olduğu ileri sürülen 4 polis memurunun yargılanmasına devam edildi.
Yalova'da 27 Mayıs 2012'de bir kavgaya müdahale ederken biber gazı kullanarak 31 yaşındaki Çayan Birben'in ölümüne sebep olduğu ileri sürülen 4 polis memurunun yargılanmasına devam edildi.
Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan haklarında dava açılan tutuksuz sanıklar Tekin Ceyhan, Ercüment Küçükakça ve Serhat Ayhan Yeni katılmazken, İbrahim Baltacı ise duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme heyeti, standart biber gazı spreylerinin öldürücü etkiye sahip olup olmadığı ve kişide önceden mevcut rahatsızlıklara bağlı ölüme sebep olup olmayacağı hususlarında Adli Tıp Kurumu 5. Adli Tıp İhtisas Kurulu'nca hazırlanan raporun geldiğini dile getirdi. Raporda, spreyin deri ve mukozalarda tahrişe, gözde tahriş, yanma ve yaşarmaya, laringospazma, baş ağrısına ve kusmaya sebep olabileceği, bu bulguların astım, kardiyovasküler sistem hastalığı gibi durumlarda, hastalığın mahiyet ve derecesine göre hayati tehlikeye sebep olabileceği bildirildi. Çayan Birben'in baygınlık geçirdiği internet kafenin hard diskine ise ulaşılamadığı öğrenildi.
Sanık polislerin avukatı Ali Çelik, Adli Tıp Kurumu raporlarında biber gazının yakın, yoğun ve kapalı alanda sıkılması halinde bu etkiyi göstereceğini belirtildiğini savunarak, "Olayımızda ise açık alanda, parkta sıkılmıştır. Müvekkil, mahkemeye de örnek numune olarak teslim edilen spreyin onda birini bile kullanmamıştır. İçindeki oran da binde 2-3 oranındadır. Müvekkilim ile ölen şahıs arasında herhangi bir husumet, olay öncesi herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun verdiği özel bir yetki ile anons edilen olaya gitmiştir. Olay sırasında müvekkil olay yerine gittiğinde aniden şiddetli şekilde gelişen kavga ortamında ve taraflardan birinin elinde silahtan sayılan çelik bulunduğu halde olaya müdahale etmek durumunda kalmıştır. Yaptığı şey de 16. maddede belirtildiği üzere kendisine görevi gereği verilmiş yetkisi dahilinde gaz sıkmaktır" dedi.
Sanık İbrahim Baltacı, "Vefat edenin bulunduğu yer ile olay yeri arasında 40-50 metre mesafe vardı. Yoğun gaza maraz kalması mümkün değil. Parktan çıktığında da arkadaşları tarafından görülmüş. Yüzüne gaz sıkılan birisi parktan çıkamaz" dedi.
Birben'in ailesinin avukatlarından Sabri Kuşkonmaz ise, raporda kapalı, yoğun ve yakın mesafe olursa etkinin daha fazla olacağının belirtildiğini dile getirerek, "Savunmanın buna ilişkin beyanlarına katılmıyoruz. Ölen genç, kavgayı ayırmak maksadıyla olayın içinde bulunmuştur. Uzak mesafede olduğu doğru değildir. Bu husus telsiz konuşmalarında da geçmiştir. Hem 5. İhtisas Kurulu, hem de Yalova ATK hayati tehlike saptamasında bulunmuştur. Polisin olay sırasında kullanmış olduğu silahın kanuna, nizama uygun olup olmadığına bakmak gerekir. Yakın mesafeden biber gazı kullanımı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin sayısız kararlarında mahkum edilmiştir. Olay sırasında üçüncü bir kişinin cop çıkarmasından hareket edilerek müvekkile böyle bir eylemde bulunulması kanuni değildir. Bu raporlardan sonra öldürmenin polislerin eliyle kasten olduğu hususu açıkça ortaya çıkmıştır. Rapor doğrultusunda karar verilmesini talep ediyoruz. Sanıkların da tutuklanmasına karar verilmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti, tevsii tahkikat talebinin reddine oy birliğiyle karar verdi. Tutuklama taleplerini reddeden Heyet, dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığına tevdiine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Birben'in kardeşi Özge Birben Yazıcı, "Bugün sanki biraz umutlandık. En azından bizim için bazı şeyler yapılacağına inanmaya başladık. Adaletin isminin kadın olarak kalmayacağına kanaat getireceğiz bundan sonra. Eğer ismi adalet ise bunu istiyoruz. Ağabeyim için bunu istiyoruz, çünkü biz onu artık evde görmüyoruz. Ağabeyim neden öldü?" diye konuştu. - YALOVA