Haberler

Çed Toplantısına Katılan Çevreciler Limanın Büyütülmesine Karşı Çıktı

Abone Ol

KOCAELİ'nin Derince İlçesi'nde bulunan Derince Limanı'nın işletmesini 543 milyon dolar bedelle 39 yıllığına kiralayan Safi Holding'in limana yapacağı 400 bin metrekare dolgu, yeni otoyol bağlantısı ve dip taramasıyla ilgili halkı bilgilendirmek amacıyla Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı.

KOCAELİ'nin Derince İlçesi'nde bulunan Derince Limanı'nın işletmesini 543 milyon dolar bedelle 39 yıllığına kiralayan Safi Holding'in limana yapacağı 400 bin metrekare dolgu, yeni otoyol bağlantısı ve dip taramasıyla ilgili halkı bilgilendirmek amacıyla Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı. Çevreciler, bölge halkının yaşam alanlarının yok olmaması için limanın büyütülmesine karşı olduklarını söyledi.

Derince Limanı'nı 39 yıllığına kiralayan Safi Holding limana 'Safi Port' adını vererek dolgu yapılması amacıyla proje hazırladı. Safi Port İlave Dolgu yapımı ve Dip Tarama Projesi'ni 2 Şubat tarihinde Kocaeli Valiliği'ne sundu. Projeye göre, limanda daha önce yapılan 87 bin 719 metrekare dolgu alanı bulunduğu belirtilerek, yeni yapılacak dolgu alanlarının 2 aşamadan oluşacağı, 2016 ve 2017 yıllarında 212 bin metrekarelik alanın, 2018 ve 2020 yıllarında ise 188 bin metrekarelik alan olmak üzere toplam 400 bin metrekarelik alanda dolgu yapılacağı bildirildi.

Derince İlçesi'nde bulunan Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde yapılan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi başkanlığında yapıldı. Toplantıya Safi Port Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Erkan Dereli, Proje Sorumlusu Hakan Kavlakoğlu, Proje Müdürü Muhterem Uncu, CHP Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, SP Derince İlçe Başkanı Halim Kayın, Liman-İş Genel Sekreteri Başkanı Bülent Aykurt çevre dernekleri, muhtarlar, bölge sakinleri katıldı.

Sivil Toplum Kuruluşlarının ve siyasi partilerin düşüncelerine önem verdiklerini söyleyen Safi Port Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Erkan Dereli, "Safi Port olarak limanı 39 yıllığına kiralandık. Projedeki yatırımlar elbette kurallara uygun olmalı. STK ve siyasi partiler bu süreçte en önemli denetçilerdir. Burada siyasi partilerimiz ve STK'ların söylediklerini önemsiyoruz ve gözden geçireceğiz" dedi.

Rıhtım ve dolgularla ilgili yapılan çalışmalarda deprem gerçeğini unutmadıklarını söyleyen Proje Koordinatörü Hakan Kavlatoğlu, "Biz burada projeyi yapmadık. Özelleştirmede yer alan planı uygulamayı devlet bize bırakmış. 1996 yılında alınan kararın hala geçerli olduğu bakanlık tarafından bize bildirildiği için biz çalışmayı devam ettirdik. Valilik bize yapılması için gerekli yazıları verdi. Burada deprem gerçeğini biliyoruz. Burada yapılacak olan rıhtım ve dolgularla ilgili geniş bir deprem çalışması yapıldı" dedi.

Dolgu alanı ile ilgili açılan davayı takip ettiğini söyleyen Avukat Tamer Ejderoğlu "Burası için yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen neden hala dolgu yapılıyor. ÇED gereklidir kararına rağmen neden dolgu yapılıyor. Yargıyı yok sayıyorsanız neden ÇED toplantısı yapıyorsunuz. ÇED olumlu kararı alınmadan neden projeye devam ediliyor. Biz doğayı seviyoruz. Derince halkı olarak yaşam alanlarının yok olmaması için limanın büyütülmesine karşıyız" diye konuştu.

- Kocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Safi Holding Dereli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title