Çed Toplantısında Gerginlik
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'ne bağlı Çampınar Köyü'nde, Çaldağ Nikel Madencilik'in 600 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştireceği Çaldağ Nikel Projesi kapsamında düzenlenen ÇED toplantısında, gerginlik yaşandı.
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'ne bağlı Çampınar Köyü'nde, Çaldağ Nikel Madencilik'in 600 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştireceği Çaldağ Nikel Projesi kapsamında düzenlenen ÇED toplantısında, gerginlik yaşandı. Bilgilendirmenin yapılmasının ardından soru cevap bölümünde, iki grup arasında yaşanan gerginlik üzerine, son bölüm iptal edildi. Sorulara, yazılı olarak cevap verileceği bildirildi.
Turgutlu Çaldağ'da Türkiye'nin ilk nikel metali üretimini yapmayı planlayan Çaldağ Nikel Madencilik'in proje değişikliği ve ek üniteleri hakkında bilgi vermek üzere bugün Çampınar Köyü'nde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı. Toplantıya, Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Sami Akça başkanlık yaptı. Bölge halkının yoğun katılım gösterdiği toplantıda, Çaldağ Nikel Genel Müdürü Cevat Er, Genel Müdür Yardımcısı Köksal İbrahimoğlu ile SRK Danışmanlık ve Mühendislik Genel Müdürü Ahmet Oğuz Öztürk süreçle projenin detayları hakkında bilgi verdi. Çaldağ Nikel Projesi kapsamında yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretimde, 'Yığın Liçi' yöntemi yerine daha verimli olan 'Tank Liçi' yöntemini uygulamaya karar verdiklerini anlatan Çaldağ Nikel Genel Müdürü Cevat Er, "Yaklaşık iki yıl süren çalışmalar sonucunda ara ürün yerine nihai ürün üretimine karar vererek, projeye bir nikel metali üretim tesisi ekledik. Böylece tesis ara ürün değil kullanıma hazır son ürün olan katma değeri yüksek nikel metali üretimi yapacak. Bu tesis Türkiye'nin ilk nikel metali üretim tesisi olacak" dedi.
Cevat Er, yönetmelik gereği bu değişikliklerin mevcut ÇED raporuna ilave edilmesi gerektiğini belirtip, toplantının da ÇED sürecinin bir parçası olduğuna vurgu yaptı.
SORU CEVAP BÖLÜMÜNDE GERGİNLİK
Bilgilendirmenin tamamlanmasının ardından, iş istediğini ifade eden bir grup ile çevre kirliliğinin yaşanacağını belirten ve çoğunluğunu köylülerin oluşturduğu grup arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle araya jandarma girdi. Bunun üzerine soru cevap bölümü iptal edildi. Toplantı Komisyon Başkanı Sami Akça, "Toplantıda farklı sesler yükselince ve sükuneti sağlayamayınca toplantıyı sonlardırmak zorunda kaldım" diye konuştu.
Turgutlu ve Çevre Platformu (TURÇEP) adına avukat Hasan Namak ve Musulcaali Köyü'nden Ali Balkan tarafından, toplantı heyetine 19 sorudan oluşan dilekçe verildi. Gerginlik nedeniyle soru cevap bölümünün iptal edilmesi üzerine, firma yetkilileri köyden ayrıldı. Yetkililer, sorulara yazılı olarak cevap verileceğini kaydetti. - Manisa