Haberler

ÇED Toplantısında Köylünün Marina Tepkisi

Güncelleme:
Abone Ol

Marmaris ilçesinde Karsan Karadeniz Kimya ve Gıda Ltd. Şti. tarafından yapılmak istenen Yat ÇED toplantısı halkın katılımıyla yapıldı.

Muğla'nın Marmaris İlçesi Hisarönü Köyü Azmak Mevkisi'nde Karsan Karadeniz Kimya ve Gıda Ltd. Şti. tarafından yapılmak istenen Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı halkın katılımıyla yapıldı.

Hisarönü Köyü Muhtarlığı yanındaki kahvede Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Gürer başkanlığında yapılan toplatıya, Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu üyesi Murat Ersan, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, CHP'li Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Dursun Kaplan, çevreciler ve köylüler katıldı.

Karsan Karadeniz Kimya ve Gıda Ltd. Şti. yetkilileri, yapılması düşünülen marina ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumda 600 tekne kapasitesine sahip olacak marinada, bakım ve onarım ile kışlama hizmeti de verileceği bildirildi. Alışveriş merkezi, cafeterya, restoran gibi marina hizmetlerinin yer alacağı marina da tekne sahiplerinin konaklayabileceği 10 odalı bir yüzer otel olacağı da belirtildi.

Çevrecilerin ve köylülerin marina projesine tepkisi büyük oldu. Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu üyesi Murat Ersan, köyde halkın evine bir çivi bile çakmasına izin verilmezken, karada 40 bin 283 metrekarelik alan, denizde ise 600 tekne bağlama kapasitesine sahip olacak marina için bu ÇED toplantısı yapılmasının bile gereksiz olduğunu söyledi. Ersan, köylülerin ve Marmaris halkının bu alanda marina yapımına razı olmadığını belirtti.

BALIK ÇİFTLİKLERİ GİTTİ MARİNA KAPIDA

Ersan, marinanın yapılması planlanan alanda daha önce balık çifliklerinin bulunduğunu hatırlattı. Ersan, "Yaklaşık 5 yıl önce burada yaşayan su samurlarını tehlikeye soktuğu için bu çiftlikler kapatıldı. Şimdi ise aynı yere marina yapılmak isteniyor" dedi.

Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürü Mehmet Gürer, toplantının alan hakkındaki inceleme sürecinin ilk adımı olduğunu belirtip, köylülerin tepkisinin haklı olduğunu ifade etti. Gürer, toplantıda alınacak bilgiler ışığında projenin incelenmesinin bakanlık tarafından yapılacağını ifade etti.

'ULUSLARARASI ANLAŞMALARA AYKIRI'

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise yapılacak olan marinanın uluslararası çevre protollerine aykırı olacağını öne sürdü. Özbozdağ, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu'na göre azmak ve sulak alanlarda kazı ve dolgu çalışması yapmanın yasak olduğuna dikkati çekti.

FAKİR KÖYLÜYE YOK ZENGİNE

CHP'li Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Dursun Kaplan, Hisarönü Köyü ve çevresinde imar planı karmaşası olduğunu vurguladı. Kaplan, "24 yıldır yapılamayan imar planları sonucu, son 10 yılda köylüye 17 milyon lira para cezası geldi. Ayrıca 5 bin binanın yıkım kararı bulunuyor. Devlet bu kararları verdikten sonra şimdi burada marina yapılması için girişimlerde bulunuyor. Fakir köylü inletilirken zengin patronlar kolaylıkla izinlerini alabiliyor. Marina ya da otel düşmanı değiliz. Ama bu izinler bölge imara açılıp burada yaşayanlara gerekli izinler verildikten sonra çıkmalı. Öncelik köylüye tanınmalı" diye konuştu.

Marina yapılacak olan bölgeye yakın bir yere daha önce köy tüzel kişiliği adına balıkçı tekneleri için iskele yapılmasının gündeme geldiğini hatırlatan Kaplan, "İl Özel İdaresi'nden ödenecek çıkmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan birinci derece doğal SİT alanı olması nedeniyle izin alınamamıştı. Marina'ya izin nasıl verilecek?" dedi.

Toplantı, katılımcıların düşüncelerinin alınmasıyla sona erdi.

DEB(İÖ/BT) - Muğla / Marmaris

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Marmaris Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title